časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo a zvuk

|


Světlo a zvuk

Ing. Pavel Mony, ABB s.r.o., Elektro-Praga

Bývaly doby, kdy vypínač byl jedinou součástí elektroinstalace a ovládalo se jím pouze osvětlení. To už je ale dávno pryč. Nedílnou součástí moderní elektroinstalace je i množství elektronických ovládacích prvků, a to nejen k ovládání osvětlení. Jsou to především stmívače, automatické spínače se snímači pohybu, žaluziové spínače, termostaty. Vývoj šel dál a do elektroinstalace bylo začleněno i další médium – zvuk. Vše v moderním designovém provedení, tak jak je tomu u přístrojové řady AudioWorld v podání ABB s.r.o., Elektro-Praga.

Ústředna s tunerem FM – srdce systému

Hlavní součástí ozvučovacího systému AudioWorld je ústředna s tunerem FM. Ta plní několik funkcí. Obsahuje FM tuner a paměť pro osm naladěných stanic. Přístroj je vybaven anténním vstupem se standardním anténním konektorem, a lze tedy k němu připojit jednoduchou anténu, dodávanou s ústřednou, nebo jej účastnickou šňůrou připojit k anténní zásuvce společných anténních rozvodů. Přístroj je též vybaven dvěma konektory RCA (cinch), které jsou určeny k připojení externího zdroje zvuku. Tvoří tudíž druhý zvukový kanál, který vstupuje do audiosběrnice. Jako externí zdroj zvuku je využíván přehrávač CD, může to však být např. zvukový výstup z televize nebo videorekordéru. Proto je vhodné umístit ústřednu poblíž ostatní audio- a videotechniky. Velmi důležitou funkcí ústředny je napájení připojených zesilovačů.

Obr. 1.

Zesilovač velký jako vypínač

Každá ozvučovaná místnost je vybavena tímto ovládacím prvkem, který opět sdružuje několik funkcí. Tou hlavní je vypnutí a zapnutí zesilovače. Uvedeným tlačítkem lze ovládat ještě funkci Sleep, která se aktivuje tisknutím tlačítka On/Off po dobu asi 5 s. Po uplynutí časového intervalu 30 min se zesilovač sám vypne. Další dvě tlačítka jsou určena pro ovládání hlasitosti. Poslední dvě tlačítka se používají k přepínání kanálů. Tlačítkem AUX – FM se volí poslech mezi kanálem s rozhlasem a kanálem z externího zdroje. Tlačítkem PROG se přepínají rozhlasové stanice z paměti ústředny.

Druhá verze zesilovače s funkcí interkom navíc obsahuje dva další ovládací prvky. Tlačítko CALL aktivuje funkci interkom, tzv. síťové volání. „Kouzelné“ tlačítko označené škrtnutým reproduktorem značí funkci Nerušit. Zesilovače mohou pracovat v režimu mono nebo stereo, režim se nastavuje na spodní straně přístroje jednoduchou propojkou.

Novinkou roku 2006 je další typ zesilovače, jenž je vybaven vlastním tunerem FM. Ten je z ústředny po sběrnici pouze napájen a dostává jeden zvukový kanál, obvykle z externího zdroje.

Reproduktory

V nabídce jsou dva typy reproduktorů. Rozměry menšího z nich jsou opět shodné s rozměry vypínače. Reproduktor je možné instalovat do běžných krabic pod omítku; používají se pro něj kryty stejné jako pro zesilovače. Reproduktor má výkon 2 W (RMS), frekvenční rozsah 150 až 16 000 Hz.

Obr. 2.

Obr. 1. Zesilovač v řadě solo® carat
Obr. 2. Zesilovač AudioWorld v řadě Element®
Obr. 3. Nový zesilovač s tunerem FM v řadě Time®

Ideální umístění pro větší, vestavné reproduktory je ve stropním podhledu. Tento typ reproduktoru má výkon 6 W (RMS), frekvenční rozsah 50 až 11 000 Hz. Impedance obou zmíněných typů je 16 . Lze využít i možnost reproduktorovými zásuvkami připojit externí reproduktory, u kterých je nutné zachovat impedanci 16 W.

Konstrukce audiosběrnice

Audiosběrnice je tvořena několika komponenty. Hlavním prvkem je osmižilový kabel s vodiči 4 × 2 × 0,8 mm2 nebo 4 × 2 × 0,6 mm2. První typ kabelu je sdělovací pro tzv. telefonní aplikace. Druhému typu kabelu odpovídá datový kabel UTP, Cat 6, s rozměrem AWG 23. Maximální délka mezi ústřednou a posledním zesilovačem je pro kabel větší tloušťky asi 100 m, pro vodič menší tloušťky asi 50 m. Po tomto kabelu je přenášeno napájení zesilovačů 15 V DC (SELV), oba audiokanály a dva řídicí signály – jeden pro volbu rozhlasové stanice a druhý jako kanál pro interkom. Nedílnou součástí sběrnice je osmipólová komunikační zásuvka, která funguje jako propojovací místo mezi ústřednou a audiosběrnicí.

Obr. 3.

Další příslušenství

Kromě montážního příslušenství k vestavným reproduktorům je důležitou součástí přídavný napájecí zdroj. Je určen k rozšíření počtu ozvučovaných míst, a tím ke zvětšení rozsahu celého systému. Napájecí zdroj je připojen k audiosběrnici svorkami označenými + a –. Připojeným kontaktem R1 se ovládá spínání zdroje a jeho odpojení v době nečinnosti celého systému.

Kde lze AudioWorld použít?

Ozvučovací systém AudioWorld ve spojení s ovládáním svítidel najde uplatnění všude tam, kde je žádoucí a účelné vytvořit příjemnou atmosféru. Možnosti využití jsou široké, zde je uveden pouze stručný výčet těch aplikací, které si zasluhují pozornost: rodinné domy, byty, penziony a hotely, restaurace a kavárny, kancelářské prostory, lékařské ordinace, rehabilitační pracoviště, autosalony, butiky, prodejny a malé provozovny.

Přístrojové vybavení AudioWorld se dodává v designových řadách Element®, Time®, solo®, solo® carat, alpha nea® a alpha exclusive®.


ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz