časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo a umění

|

číslo 1/2004

Světlo a umění

Za nejcennější hodnoty v dnešním světě jsou stále častěji, a zřejmě oprávněně, považovány různé výtvory umělců – hudebníků, spisovatelů, divadelních i filmových herců, filmových tvůrců, malířů, sochařů atd. Mnohá díla, např. filmy, fotografie a zvukové kreace nahrávané a uchovávané na záznamových médiích, mají přitom téměř charakter virtuální reality. Jejich konzervy, v podobě CD, pásků, gramofonových desek a dalších, mají nepatrnou hmotnost, lze je otevřít jen s pomocí speciální techniky a jejich obsah má vlastně pouze nehmotný duchovní charakter. To, co považujeme za hmotný svět, včetně potravy, oblečení a samotné naší existence, má ve srovnání s mnohem trvanlivějšími způsoby uchování uměleckých děl a informací velmi pomíjivou hodnotu.

Mnohé přírodní i umělé objekty, jež byly zničeny v důsledku přírodních katastrof, válek, kolonizační činnosti rozmnožující se lidské civilizace i z jiných příčin, nám zůstaly jen v obrazech a záznamech. Nenahraditelným prostředníkem záznamů i reprodukcí obrazů a dějů je světlo. Světlo, osvětlovací prostředky (svítidla a světelné zdroje), světelné reprodukční a promítací přístroje, světelnětechnické materiály (optické sklo, odrazné, rozptylující a světlolomné kovy a plasty, barevné pigmenty a svítící, fluorescenční, polarizační světlovodné i jinak světelně činné látky) jsou při umělecké tvorbě hojně využívány.

Použití důmyslné světelné techniky je důležitou součástí natáčení filmů, divadelních představení, architekturního osvětlení historických i současných budov a přírodních objektů, megakoncertů hudebních skupin, osvětlení všech druhů sportovišť a také dekorativního osvětlení vnitřních i venkovních prostorů veřejných i soukromých budov. Rovněž výtvarní umělci využívají světelné zdroje a světelnětechnické materiály při tvorbě okrasných svíticích plastik a dekorativních svítidel.

V tomto roce si připomínáme 40. výročí udělení Nobelových cen za objevení laseru (viz str. 62), s jehož využitím se dnes setkáváme téměř ve všech oblastech lidské činnosti. V souvislosti s daným tématem uveďme záznamovou a reprodukční techniku DVD a využití laserových efektů na vnitřních i venkovních scénách.

Ať už přitom jde o osvětlení obrazů i jiných uměleckých výtvorů, scén nebo o svíticí dekorativní objekty samotné, to všechno je z hlediska lidské existence zdánlivě zbytné. Přesto jsou tyto aktivity stále více vyhledávány, ceněny a rozšiřovány. Proti tomuto trendu vystupují ekologové, astronomové i jedinci, které příliš mnoho světla ruší, nebo je dokonce považují za škodlivé.

O všech těchto problémech vás chceme co nejobjektivněji ve Světle informovat.

redakce