časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo a technika

|

číslo 4/2003

Světlo a technika

My lidé jsme nejchytřejší na Zemi, a proto také nejmocnější. Nevíme, proč se to stalo a zda je to evoluce působením práce a experimentů, nebo působením mimozemšťanů, nebo díky stvořiteli. Stále však nejsme spokojeni, stále nám to nestačí. Po století páry, století elektřiny údajně nastává století informační. Někdo předpovídá, že to bude století světla a jeho všestranného využití. Proč ne, vždyť i informační technika optické záření hojně využívá. Světlo pomáhá v automatizaci, ve výrobních procesech i při léčení. Energetika doufá, že pomocí mocných soustředěných laserových paprsků zvládne jadernou fúzi a získá tak téměř nevyčerpatelný zdroj energie.

Předcházející dvě století bouřlivého rozvoje techniky a výrobních technologií však přinesly lidstvu mnoho válek, neuvěřitelnou změnu stylu života a životního prostředí. Není divu, že se mnozí dalšího rozvoje techniky bojí, někteří se pokoušejí vracet se k přírodě a někteří proti němu přímo bojují. Obrazem tohoto stavu je také malý zájem o studium technických a některých přírodovědných oborů. Samozřejmě zde jsou také důvody další. Například dřívější upřednostňování studia technických a omezování jiných disciplín, důvody prestižní a ekonomické.

Avšak obzvlášť zarážející je skutečnost, že nás zejména u složitých přístrojů a zařízení přestává zajímat, proč a jak fungují. Vzniká tak logicky další obava – ze zranitelnosti naší civilizace, závislé v tak velké míře na technice, a nakonec i strach, že nám jednou budou vládnout roboti.

Otázkami popularizace studia fyziky, matematiky a dalších technických předmětů se nedávno zabývala konference INVENCE 2003, pořádaná Asociací pro mládež a techniku AMAVET. V sekci Popularizace vědy a techniky, vliv médií v této oblasti se sešli zástupci např. České televize, časopisů Jemná mechanika a optika, Magazín 21. století, Československý časopis pro fyziku, tří časopisů AUTOMA, ELEKTRO, SVĚTLO vydavatelství FCC PUBLIC, pracovníci katedry didaktiky fyziky MFF UK, kteří provozují zajímavé internetové stránky http://fyzweb.cuni.cz, pracovníci některých domů techniky mládeže a profesoři technických škol.

Většina účastníků konference rozebírala a kritizovala současný stav a hledala východiska z něj. Závěry lze formulovat asi takto.

Věda a technika, která – kromě blahobytu vyspělejším zemím – nám přinesla mnoho problémů, nám musí také pomoci nastalou situaci řešit. K tomu potřebujeme nové badatele, techniky, učitele a popularizátory, i odborná média.

Světlé Vánoce, zářivý Silvestr a jasný nový rok Vám přeje redakce.