časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo a světový obchod

|

Po roce 1989 výrobu a trh řady oborů ovládly velké zahraniční firmy. Uveďme např. automobilový průmysl, výrobu plochého okenního skla, hutní výrobu i výrobu světelných zdrojů. Ve výrobě a distribuci svítidel se však prosadilo mnoho českých firem. K tomu přispěla nejen čilá výstavba nových objektů a modernizace starých venkovních i vnitřních osvětlovacích soustav, ale i připravení odborníci – světelní technici. Mezi nové podnikatele v tomto oboru je třeba zařadit i restituenty, kterým byly navráceny objekty a parcely kolem nich a kteří chtěli po mnoha letech navázat na rodinné tradice elektrotechnické výroby. Mnozí před tím ztratili zaměstnání v bankrotujících státních podnicích po nezdařené privatizaci.

Trh světelných zdrojů, svítidel, elektroinstalačního příslušenství a další rozvoj užití světla v průmyslu, zemědělství, dopravě, zdravotnictví atd. se rychle rozvíjel. Zprvu to byl prodej zahraničních výrobků, potom detašovaná výroba zahraničních firem, které využily nabídku levnějších kvalifikovaných pracovníků, a nakonec zakládání českých a slovenských podniků na troskách zmíněných dřívějších státních podniků i na zelené louce podnikateli- reemigranty, kteří chtěli investovat své prostředky získané podnikáním v zahraničí. Novým domácím podnikatelům – výrobcům svítidel pomohl také nebývalý rozvoj výroby nových typů světelných zdrojů a jejich příslušenství a možnost nakupovat je v celém světě. Zde lze jmenovat lineární zářivky o průměru 26 mm, následované zářivkami o průměru 16 mm s příslušnými elektronickými předřadníky a masový rozvoj výroby kompaktních zářivek, nejdříve s vnějšími a vzápětí s integrovanými předřadníky v jejich paticích. Dále se rozšířil sortiment vysokotlakých sodíkových a halogenidových výbojek, zejména ve směru k malým příkonům, opět doprovázený nabídkou elektronických předřadníků a jejich stmívatelných modifikací. Tento trend byl podpořen nařízeními EU o požadavcích na postupný růst účinnosti spotřebičů, měrného výkonu světelných zdrojů uváděných na evropský trh a související postupné omezování nabídky obyčejných žárovek. V posledních několika letech se objevily výkonné LED a různé typy výkonných světelných zdrojů na bázi těchto světelných diod, které již v některých osvětlovacích soustavách mohou ekonomicky konkurovat běžně používaným zářivkám a výbojkám. Ještě je třeba uvést nástup indukčních vysokotlakých výbojek, jejichž užití začíná hlavně ve speciálních projektorech a světlometech (více o těchto zdrojích na str. 38).

Výroba kvalitních a účinných svítidel, i při dostupnosti moderních světelných zdrojů, předřadníků, objímek, světelnětechnických materiálů a výrobních zařízení, není jednoduchá. Přesto se mnohým českým výrobcům daří a někteří již překonali objemem a kvalitou výroby domácí potřebu a většinu produkce exportují. Přejme jim hodně úspěchů.

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor