časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo a sport

|


Světlo a sport

Na konci devatenáctého a v první polovině minulého století bylo elektrické osvětlení zdrojem velkého rozvoje výrobních kapacit a spolu se zdokonalováním všech ostatních odvětví průmyslu vedlo k nebývalému zbohatnutí vyspělejší části světa. Nebýt dvou zničujících světových válek, byl by svět asi mnohem dál.

V druhé polovině dvacátého století začalo umělé osvětlení stále více pronikat na sportoviště, sport se profesionalizoval, stal se významnou podnikatelskou aktivitou a vlivem rozvoje televize značně vzrostly požadavky na osvětlení. Nejvýznamnější sportovní události se přesouvají do odpoledních a večerních hodin, aby se jich mohli zúčastnit přímí i televizní diváci. Vzpomeňme třeba na fantastickou podívanou na poslední olympiádě v Aténách a na letošní fotbalové šílenství v Německu.

Málokdo si přitom uvědomí, že nejde jen o impozantní sportovní stavby, haly, tribuny, bazény atd., ale též o využití nejmodernějších světelných zdrojů, svítidel a osvětlovacích technik, bez nichž by nebyly večerní podívané v chrámech sportu ani u televizorů možné. Osvětlení víceúčelových hal, bazénů, středisek fitness, atletických, plochodrážních i dostihových stadionů a dalších vnitřních i venkovních sportovišť umožnilo lepší využití volného času, zejména pro obyvatele měst, kteří při nedostatku fyzické práce většinou trpí nedostatkem pohybu.

Před padesáti lety byl u nás jeden osvětlený krytý zimní stadion a fotbal se hrál jen ve dne.

Dnes mají vyhovující osvětlení všechny ligové fotbalové stadiony a hokejové haly a další sportoviště místního významu. Pro řešení osvětlení sportovišť mají projektanti již několik let k dispozici převzatou evropskou normu ČSN EN 12193, mnoho kvalitních programů pro navrhování osvětlení a k tomu velký výběr osvětlovacích prostředků. Osvětlení sportovních aktivit představuje značné investiční i provozní náklady, zaměstnává mnoho pracovníků jak ve výrobě osvětlovacích prostředků, tak při jejich projektování, distribuci a údržbě.

Osvětlování sportovišť je fenoménem několika posledních desetiletí, bez nějž by se současná civilizace už asi nedokázala obejít. Můžeme sice někdy pochybovat o jeho hlubším smyslu, rozhodně však přispívá k rozumnějšímu využívání volného času a k vytváření lepších vztahů mezi lidmi na celém světě.

Ing. Jiří Novotný
šéfredaktor