časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelné zdroje pro interiéry aneb jak nahradit klasickou žárovku

|

Ing. Antonín Melč, Philips ČR spol. s r. o.
 
Evropská unie v prosinci 2008 rozhodla ukončit prodej klasických žárovek do roku 2012 – směrnice 2005/32/EC Evropského parlamentu. Toto zásadní rozhodnutí je zcela v souladu se strategií společnosti Philips, která již delší dobu upozorňuje na nutnost přejít na energeticky úspornější systémy osvětlení v důsledku klimatických změn.
 
V domě je průměrně dvacet až třicet klasických žárovek – při použití některé z úsporných kompaktních zářivek, kompaktních halogenových žárovek, halogenidových výbojek či dalších energeticky efektivních světelných zdrojů, včetně produktů používajících světelné diody, si zákazníci mohou vytvořit dokonalou pohodu a výrazně ušetřit energii na osvětlení.
 
Zaměřme se nyní tedy na světelné zdroje, které jsou určeny jako přímá náhrada klasických žárovek, a jejich vlastnosti.
 

Dva nejdůležitější parametry světelných zdrojů

 
Připomeňme si nejprve dva nejdůležitější parametry světelných zdrojů:
  • Index podání barev Ra– (CRI – color rendering index) je hodnocení věrnosti barevného vjemu, který vznikne osvětlením z určitého zdroje, v porovnání s tím, jaký barevný vjem by vznikl ve světle referenčního ideálního zdroje. Hodnota Ra může být od 0 do 100. Hodnota Ra= 0 znamená, že při tomto osvětlení není možné rozeznat barvy. Naproti tomu Ra= 100 znamená, že je to světelný zdroj, který umožňuje přirozené podání barev.
  • Teplota chromatičnosti – (též teplota barvy neboli barevný dojem) charakterizuje spektrum bílého světla. Světlo určité teploty chromatičnosti má barvu tepelného záření vydávaného černým tělesem zahřátým na tuto teplotu. Teplota chromatičnosti se měří v Kelvinech (obr. 1).
Příklady teploty chromatičnosti:
  • 1 200 K – svíčka,
  • 2 700 K – teplota chromatičnosi žárovky, slunce při východu a západu,
  • 3 000 K – teple bílá,
  • 4 000 K – neutrálně bílá,
  • 6 500 K – chladně bílá – standardizované denní světlo.
U zářivek (lineárních, kompaktních) je hodnota indexu podání barev a teploty chromatičnosti součástí typového označení.
V typovém označení první číslice za lomítkem určuje velikost indexu podání barev v desítkách procent a další dvě číslice určují teplotu chromatičnosti.
 
Příklad: 18W/840 je zdroj s příkonem 18 W, indexem podání barev Ra = 80 až 89 a teplotou chromatičnosti 4 000 K neboli neutrálně bílá.
 

Jaké jsou tedy možnosti okamžitých náhrad klasických žárovek?

 

Použití kompaktních zářivek

Mezi asi nejznámější varianty patří kompaktní zářivky, jejichž velikost se vyrovná běžným žárovkám a které existují v mnoha provedeních. Na výběr je několik tvarů (trubičková, s vnější rozptylnou baňkou, kroucená, svíčka atd.), se závitem E27 nebo E14, stmívatelná nebo nestmívatelná, široký rozsah příkonů (od 5 do 33 W) a několik teplot chromatičností (provedení /827, /840 a /865). V sortimentu firmy Philips jsou tyto kompaktní zářivky ještě rozděleny na tzv. spotřební a profesionální řadu. Profesionální řada je charakterizována rychlejším náběhem světelného toku na 100 %, velmi malým poklesem světelného toku v průběhu života zdroje, výrazně delším životem (až 15 000 h) a život není ovlivňován častým spínáním, a dovoluje je tudíž použít na místech častého zapínání – chodby, toalety atd. (Život produktů spotřební řady je vztažen k definovanému počtu odsvícených hodin za den a limitovanému počtu zapnutí za den.) Ve srovnání s klasickou žárovkou mají kompaktní zářivky přibližně pětkrát menší spotřebu energie při stejném světelném toku, výrazně delší život (až patnáctkrát) a v případě potřeby je možné zvolit chladnější světlo, např. 6 500 K – standardizované denní světlo. Zmínit lze ještě stmívatelné provedení kompaktní zářivky profesionální řady Master PL-E Dimmable 20W/827 E27, jejíž integrovaná elektronika je uzpůsobena ke stmívání běžně používanými stmívači a k dosažení dalších energetických úspor. Vzhledem k teplotě chromatičnosti 2 700 K(totožné s žárovkou) je tato zářivka ideální pro použití v domácnosti (obr. 2).
 

Použití tzv. kompaktních halogenových žárovek

Další možnou variantou náhrady klasických žárovek jsou tzv. kompaktní halogenové žárovky. Jde o halogenové žárovky určené pro provoz na napětí 230 V, které jsou buď v baňce klasické žárovky (matná, čirá) A55, A60 nebo v reflektorové baňce NR63 s paticí E27 či ve svíčkové baňce (matná, čirá) B35 s paticí E14. Představiteli těchto kompaktních halogenových žárovek jsou produkty řady MasterClassic a EcoClassic30. Ideálně je lze použít v prostorách, kde jsou nyní standardní žárovky, které však nemohou být vyměněny za kompaktní zářivky (z důvodu barvy světla, velikosti, stmívatelnosti, rychlost náběhu, atmosféry, atd.), nebo prostory osvětlované kompaktními zářivkami, které ale nejsou ideální z hlediska atmosféry prostředí, vzhledu a velikosti. V případě řady MasterClassic (obr. 3) – příkony 20 a 30 W, jde o použití halogenové kapsle na 12 V v baňce obyčejné žárovky společně s elektronickým transformátorem, která ve srovnání s klasickou žárovkou při zachovaní stejného světelného toku díky technologii EcoBoost spoří 50 % elektrické energie (energetická třída B) a její život je třikrát delší.
 
Co se týče skupiny EcoClassic30 (obr. 4), jde o rozsáhlou řadu zdrojů využívajících halogenovou žárovku na 230 V (od 28 do 105 W) s úsporou 30 % elektrické energie, která tedy může přímo nahradit klasické žárovky v rozsahu 40 až 150 W a jejíž život je oproti nim dvakrát delší. Zdroje obou zmiňovaných skupin poskytují jasné a jiskřivě bílé světlo, ideální index podání barev (Ra = 100), okamžitý start, možnost je stmívat, atraktivní design a vytvoření dokonalé atmosféry, přičemž jejich provoz vyžaduje nižší náklady.
 

Použití LED

A jako třetí možnost náhrady klasické žárovky je použití světelných diod (LED). Takovýmto zástupcem je produktová řada využívající výkonné diody Rebel, označovaná jako Philips Master LED (obr. 5), s příkonem 7 W a životem 45 000 h. K dostání je v několika provedeních (A55, NR63, GU10), teplotě chromatičnosti chladně a teple bílé a dvou úhlech poloviční svítivosti (25° a 40°). Zdroj lze použít jako alternativu klasických a halogenových žárovek či kompaktních zářivek, a to obzvláště v aplikacích s trvalým provozem (život 45 000 h). Použité diody navíc nevyzařují na osvětlovaný předmět UV ani IR záření, neobsahují žádné nebezpečné látky a jejich start je okamžitý, což dovoluje použít čidlo přítomnosti. Po srovnání světelného toku odpovídá provedení Master LED 7 W E27 230 V A55 klasické žárovce A55 40 W.
 
V Evropě se za rok 2007 prodalo 1,8 miliardy klasických žárovek, a přechod na energeticky efektivní řešení tedy bude mít výrazný dopad.
 
Kromě úspory energie v domácnostech lze výrazných úspor dosáhnout rovněž v administrativních budovách, průmyslových prostorech, ve veřejném osvětlení atd.
 
Přechod k energeticky efektivnímu osvětlení bude ekonomickým i ekologickým přínosem – výrazné snížení spotřeby energie, emisí skleníkových plynů, nákladů na ekologii a zlepšení života lidí.
 
Více informací na www.lighting.philips.cz
 
Kontakty:
Philips ČR spol. s r. o., divize Lighting
Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: +420 233 099 111
fax: +420 233 099 326
 
Philips Slovakia s. r. o.
Plynárenská 7/B, 821 09 Bratislava, SK
tel.: +421 2 20 666 127
fax: +421 2 20 666 159
 
Obr. 1. Znázornění spektra s teplotou chromatičnosti
Obr. 2. Stmívatelná kompaktní zářivka Master PL-E Dimmable 20W/827 E27
Obr. 3. Produktová řada MasterClassic
Obr. 4. Produktová řada EcoClassic30
Obr. 5. Produktová řada Master LED 7 W