časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelné římsy ECO-DESIGN pro přímé a nepřímé osvětlení

|

číslo 4/2003

Světelné římsy ECO-DESIGN pro přímé a nepřímé osvětlení

V sortimentu společnosti ECO-DESIGN zaujímají zvláštní postavení světelné římsy. Zvláštní proto, že na rozdíl od nástěnných a stropních svítidel skýtají možnost ještě kreativnějšího přístupu koncových zákazníků, architektů i projektantů. V nabídce je nyní devatenáct nástěnných profilů a jedna stropní římsa, přičemž není problém rychle zareagovat na požadavek náročného zákazníka a vytvořit profil zcela nový.

Římsy jsou vyráběny v dílcích o délce 65 nebo 40 cm, takže při dopravě nehrozí nebezpečí jejich rozlámání. Zároveň je pro skupinu zkušených montážníků možné na stěně nebo stropě místnosti vytvořit římsu libovolné délky. Uvedený prvek nemusí spočívat na rovné ploše, lze jej montovat i na konkávní nebo konvexní podklad. A rovněž není zapotřebí zůstávat u přímek, výrobce pamatoval také na vnitřní a vnější rohy všech myslitelných úhlů. Nemá-li římsa končit těsně u stěny, lze ji uzavřít boční záslepkou. Po montáži jednotlivých dílů následuje jejich tmelení, broušení a povrchová úprava. Výsledkem je jednolitá, designově čistá římsa.

Obr. 1. Obr. 3.

Obr. 1. Elegantní a jednoduchý obytný prostor nadstandardní vily osvětluje římsa CR 108; dokonalá je i náročná instalace na konvexní stěnu, římsa působí naprosto jednolitým dojmem
Obr. 3. Do stylového salonku vinárny s historizujícími prvky je vhodná subtilní světelná římsa BR 408

Poznámka o zkušených pracovnících montáže není samoúčelná, neboť tohoto nelehkého úkolu se s úspěchem zhostí pouze ti odborníci, které firma ECO-DESIGN vyškolí a vybaví nejen písemným návodem, ale také instruktážním filmem na CD-ROM. O správnou světelnou atmosféru se postarají světelné zdroje, konkrétně lineární zářivky T8 nebo T5. Jejich rozmístění vychází z přání investora, lze je rozmístit za sebou nebo tak, že se jejich konce překrývají. Tím se zamezí vznik rušivých světelných stínů, tj. tmavších míst způsobených konstrukčními mezerami a tmavšími konci zářivek. Jiné řešení umožňuje v jedné římse umístit dvě řady zářivek vedle sebe, je-li zapotřebí opravdu hodně světla. Je pamatováno i na možnost přímého osvětlení, proto je v sortimentu i římsa typu DRD 508 pro přímé a nepřímé osvětlení. Ta je vybavena jednou elektrickou výzbrojí pro nepřímé osvětlení, jež je uložena klasicky shora, a ještě jednou pro přímé osvětlení, která je umístěna ve spodní části římsy. Stejně tak lze bez problémů do spodní části uchytit např. vertikální žaluzie.

Obr. 2. Obr. 6.

Obr. 2. Luxusní interiér rodinné vily náročného klienta je osvětlen římsou CR 108 a stropním svítidlem ST 127, rovněž ze sortimentu firmy ECO-DESIGN.
Obr. 6. Ojedinělá stropní světelná římsa JR 333 je vhodná do soukromých i reprezentativních veřejných interiérů

Elektrická výzbroj je nabízena ve třech variantách. Ta nejjednodušší a nejlevnější je osazena induktivními tlumivkami, což stačí např. pro kanceláře nebo veřejné budovy. Pro byty, rodinné domy nebo reprezentativní interiéry je však vhodnější výzbroj s elektronickými předřadníky. Vrchol elektrického vybavení říms představuje analogový nebo digitální stmívatelný elektronický předřadník. Kromě výhod elektronického předřadníku se vyznačuje plynulou regulací intenzity osvětlení s využitím různých ovládacích prvků. Další možnosti nabízí aplikace důmyslného řízení osvětlení pomocí porotokolu DALI nebo jiných sběrnicových systémů, kdy se neovládá pouze římsa, ale také další svítidla, nástěnná či stropní. Řídí je již složitější ovládací panel, z nějž lze nastavit světelné scény využívající různě rozsvícená či ztlumená svítidla. Naprogramované scény je možné uložit do paměti řídicího panelu a následně je rychle vyvolávat a střídat. Náročný zákazník často volí ještě pokročilejší variantu – dálkové ovládání.

Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 4. Detail jemného vlysu, jenž zdobí římsu BR 408
Obr. 5. Bazén v interiéru rodinného domu s římsou CR 108; z důvodu vzdušné vlhkosti a stříkající vody je v římse použita elektrická výzbroj s krytím IP65

Zmiňme se ještě o několika důležitých drobnostech. Některé veřejné prostory musí být vybaveny nouzovým osvětlením pro případ přerušení dodávky elektrické energie. Firma ECO-DESIGN nabízí zabudování i takového osvětlení do svých říms. Jiná místa, např. bazény, vyžadují použití svítidel s vyšším stupněm ochrany proti vodě (IP). Také tento požadavek výrobce splní, a to použitím speciálního elektrického vybavení s krytím IP65, takže není nutné vyloučit atraktivní osvětlení světelnými římsami v místnosti s bazénem.

ECO-DESIGN s. r. o.
Nerudova 36
370 04 České Budějovice
tel./fax: 387 310 419
e-mail: eco-design@ed-lights.com
http://www-ed-lights.com