časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu SPORT TECH 2009

|

První ročník mezinárodního odborného veletrhu sportovních staveb, jejich technologií a vybavení Sport Tech se konal ve dnech 19. až 22. března 2009 v PVA Letňany souběžně s pátým mezinárodním veletrhem Bazény, Sauny, Solária & Wellness 2009.
 
Veletrh Sport Tech byl určen především odborné veřejnosti, tzn. odborníkům z řad stavebních firem, jejich generálním dodavatelům, developerským firmám, představitelům měst a obcí jako potenciálním investorům, zástupcům architektonických a projektových kanceláří či zástupcům oborových asociací a svazů. Zřejmě hlavně proto přišla většina z 6 591 převážně odborných návštěvníků na veletrh první dva dny jeho konání.
 
Na čisté výstavní ploše 1 199 m² příchozí našli produkci 63 vystavovatelů a třinácti spoluvystavovatelů z pěti zemí (ČR, Slovenská republika, Itálie, Francie, Švýcarsko). Byly to převážně společnosti nabízející vybavení a zařízení sportovišť; informační, orientační a turniketové systémy; sportovní povrchy; péči o trávníky, výrobu a stavbu veřejných dětských hřišť a svítidla pro sportoviště. Odborné rady ohledně osvětlování poskytovali zájemcům z řad návštěvníků veletrhu ve své expozici zástupci odborných společností zabývajících se světelnou technikou (Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, Česká společnost pro osvětlování a Český národní komitét CIE).
 
V rámci doprovodného programu veletrhu se ve spolupráci s ČSTV uskutečnil 20. března 2009 již třetí ročník odborné konference Sportoviště v ČR. Vzhledem k velkému zájmu účastníků předchozích ročníků byla konference zaměřena zejména na zdroje financování (výstavba nových sportovišť, rekonstrukce) – zkušenosti a příklady spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem při budování víceúčelových zařízení včetně sportovišť, dále na ekonomiku a provoz sportovišť (úspory energií, ekologické aspekty), sportovní urbanismus, komunální plánování výstavby, osvětlení sportovišť, dětská hřiště a zkušenosti provozovatelů sportovních zařízení z praxe. Dvě z přednášek se týkaly osvětlování (Osvětlování sportovišť, Venkovní sportoviště a ekologie).
 
Příští ročník odborného veletrhu Sport Tech bude na základě požadavků vystavovatelů o jeden den kratší. Uskuteční se souběžně s patnáctým ročníkem mezinárodního odborného veletrhu golfového vybavení a turistiky Golf Show ve dnech 11. až 13. března 2010 (čtvrtek až sobota) opět v Pražském veletržním areálu Letňany.
 
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Ve společné expozici poskytovali zástupci Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení, České společnosti pro osvětlování a Českého národního komitétu CIE odborné rady ohledně osvětlování
Obr. 2. Český výrobce, společnost Elkovo Čepelík, na veletrhu nabídl mj. zářivková svítidla vhodná k osvětlení krytých sportovišť
Obr. 3. Prezentace časopisu Světlo s nabídkou produkce odborného vydavatelství FCC Public
Obr. 4. Svítidla vhodná k osvětlení venkovních sportovišť mohli zájemci najít např. v expozici moravské společnosti Elektro-Lumen