časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Pragointerier – New Design 2011

|

Dvacátý čtvrtý ročník veletrhu nábytku, podlahovin, bytového textilu, doplňků a designu Pragointerier – New Design 2011, který se ve spojení s několika dalšími akcemi (Panelový dům a byt, Pragoalarm/Pragosec, Bydlení a Hrnčířské trhy) konal 17. až 20. února na Výstavišti v Praze Holešovicích, zhlédlo téměř 18 000 návštěvníků. Na celkové výstavní ploše 4 909 m2 zde představilo své produkty 266 vystavovatelů z České republiky a Slovenska, Litvy a Německa. Za světelnou techniku a související obory to byly např. společnosti Hallux, Elcom Říčany nebo společnost Artemide Showroom Sázavská Praha, která získala 3. místo v soutěži o nejlepší expozici (zdůvodnění: Monochromně řešená expozice, postavená na světelném působení špičkových svítidel). Místo první zaslouženě patřilo společnosti ABB, org. jedn. Elektro-Praga, která zde poprvé představila nové řešení své expozice (zdůvodnění: Firma ABB představila novou strategii v uplatňování firemního stylu v nové expozici. Mobiliář je tvarově čistý, funkční, přehledný. Expozice je komplexně řešena s využitím komunikativní grafiky, s kvalitním architektonickým detailem. Vhodné osvětlení umocňuje prezentaci jednotlivých výrobkových řad).
 
Žlutý stánek časopisu Světlo s nabídkou produkce vydavatelství FCC Public (časopisy Světlo, Automa, Elektro a odborné publikace) našli příchozí již tradičně v zadní části vstupní haly v sekci svítidel. I v letošním roce zde mohli za vysloužilou zářivku, kterou přinesli do sběrné nádoby Ekolamp umístěné před stánkem časopisu, získat novou. Výměnnou akci opět zajišťovala společnost Ekolamp – kolektivní systém pro zpětný odběr a recyklaci osvětlovacích zařízení. V rámci doprovodného programu na veletrhu promluvil zástupce této společnosti Ing.Radoslav Chmela na téma Životní cyklus dosloužilé žárovky aneb má smysl se zapojit do zpětného odběru? Nedílnou součástí veletrhu byla umělecká sekce Art.Eu a sekce kancelářského nábytku a vybavení kanceláří Pragooffice. Po celou dobu konání veletrhu fungovala poradenská centra, konaly se přednášky a soutěže, jako např. soutěž Top Light.
 

Soutěž Top Light

 
Do letošního ročníku soutěže přihlásilo své produkty osm společností. Exponáty přehledně naaranžované ve společné expozici Top Light ve vstupní hale v sekci svítidel hodnotila odborná komise (Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. Atelier architektury, Jana Pauly – kurátorka sbírek technického designu Národního technického muzea v Praze, ak. arch. Jiří Kočandrle – designér, a Ing. Jana Kotková – zástupce šéfredaktora časopisu Světlo), tradičně pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., vedoucího světelné laboratoře FEL ČVUT.
 
Hodnoceny byly technické parametry – kvalita zpracování materiálu, novost z hlediska koncepce, konstrukce, technologie a světových trendů, design a estetické hledisko – funkčnost a použitelnost. Vítězné firmy obdržely ceny Top Light druhý den veletrhu na slavnostním večeru vystavovatelů.
 
První místo získalo svítidlo Tris, výrobce a přihlašovatel Elkom Říčany – Pavel Kapinus (zdůvodnění: Závěsné stropní i nástěnné svítidlo s nevtíravým organickým tvarem se vyrábí ve třech velikostech a několika povrchových úpravách. Při osazení kompaktními zářivkami se řadí do kategorie úsporných svítidel).
 
Druhé místo obsadila kolekce stojanových svítidel Teo, návrh Olgoj Chorchoj, výrobce a přihlašovatel Brokis s. r. o. (zdůvodnění: Kolekce svítidel Teo s abstrahovaným tvarem klasické figurky je provedena technologií ručně foukaného triplexopálového skla. Sestava zahrnuje stolní, závěsná i stojanová svítidla v několika velikostech. Svítidla mají kompaktní zářivky).
 
Třetí místo patří sestavě svítidel Puck, návrh Ing. arch. Miloš Zimula, výrobce Ateh, spol. s r. o. (zdůvodnění: Přisazené, závěsné, nástěnné či stropní svítidlo Puck je vyrobeno ve tvaru exaktního plochého válce. Stínidlo z opálového akrylátového skla umožňuje průhled do vnitřního prostoru svítidla s kruhovou kompaktní zářivkou, která spoluvytváří design svítidla. Konstrukce svítidla umožňuje beznástrojové stínidlo, které je upevněno bez viditelných spojovacích prvků a umožňuje velmi snadnou výměnu světelného zdroje).
 
Čestné uznání bylo uděleno jedno, a to závěsnému svítidlu Magic, výrobce a přihlašovatel Inge Opava, spol. s r. o. (zdůvodnění: Závěsné výškově stavitelné svítidlo Magic upoutá svou extrémní subtilností. Je osazeno světelnými diodami o celkovém příkonu 16 W). Redakce časopisu Světlo všem oceněným společnostem blahopřeje.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Za každou vyhořelou zářivku, kterou návštěvníci veletrhu odložili do sběrné nádoby umístěné před stánkem časopisu Světlo, získali v rámci akce Ekolamp zářivku novou
Obr. 2. Nové řešení prezentačních prostor společnosti ABB ocenila odborná komise prvním místem v soutěži o Nejlepší expozici
Obr. 3. Expozice Artemide Showroom Sázavská Praha získala v soutěži o Nejlepší expozici třetí místo
Obr. 4. Svítidlo Tris, výrobce a přihlašovatel Elkom Říčany – Pavel Kapinus (první místo v soutěži Top Light)
Obr. 5. Kolekce stojanových svítidel Teo, návrh Olgoj Chorchoj, výrobce a přihlašovatel Brokis s. r. o. (druhé místo v soutěži Top Light)
Obr. 6. Závěsná verze svítidla ze sestavy Puck, návrh Ing. arch. Miloš Zimula, výrobce a přihlašovatel Ateh, spol. s r. o. (třetí místo v soutěži Top Light)
Obr. 7. Závěsné svítidlo Bára, výrobce a přihlašovatel DT Glass s. r. o., vzbudilo v soutěži Top Light velký zájem návštěvníků
Obr. 8. Závěsné svítidlo Magic, výrobce a přihlašovatel Inge Opava, spol. s r. o. (Čestné uznání Top Light)