časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Pragointerier – New Design 2004

|

číslo 1/2004

Světelná technika na veletrhu Pragointerier – New Design 2004

Již pojedenácté – ve dnech 19. až 22. února 2004 – přivítal areál Výstaviště Praha-Holešovice návštěvníky mezinárodního veletrhu Pragointerier – New Design. Na ploše 10 241 m2 bylo možné shlédnout nabídku nábytku, podlahovin, bytového textilu, svítidel a bytových doplňků. Přehled o trhu nemovitostí a způsobech finančního krytí již tradičně pomáhala získat souběžně se konající specializovaná výstava Bydlení 2004, připravená společně s firmou M.I.P. Prezentace 495 firem z jedenácti zemí zaplnily Průmyslový palác, letos poprvé i všechny Křižíkovy pavilony a dvě montované haly. Nebylo možné nevšimnout si výrazného nárůstu rozlohy výstavní plochy a počtu zastoupených firem. To se týkalo především nábytkářské sekce.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 1. Expozice ABB, s.r.o., Elektro-Praga získala 3. místo v soutěži o nejlepší expozici
Obr. 3. Designová svítidla ARTEMIDE mohli návštěvníci vybírat v expozici firmy Selene spol. s r. o.
Obr. 4. Nabídka kvalitních mosazných svítidel kombinovaných se sklem nebo alabastrem ve stánku společnosti Alhambra

Nicméně ani zájemci o světelnou techniku nemuseli odcházet zklamáni. Tradičně výpravná expozice firmy ABB, s.r.o., Elektro-Praga získala 3. místo v soutěži o nejlepší expozici.

Poprvé bylo možné na veletrhu obdivovat i rozsáhlou expozici luxusních svítidel italské společnosti FontanaArte, spolupracující se známými světovými designéry, kterou představila česká firma Hagos. Z široké nabídky svítidel se špičkovým designem ARTEMIDE mohli návštěvníci vybírat v expozici firmy Selene. Zájemci o kvalitní mosazná svítidla kombinovaná se sklem nebo alabastrem jistě mile překvapila mimořádná nabídka novinek společnosti Alhambra. Ani letos nechyběl tradiční český výrobce broušených lustrů a svítidel – firma ArtGlass. Svítidla se schopností měnit barvy z produkce dánského výrobce MARTIN představila společnost Lumitech. Z dalších zástupců oboru jmenujme například společnosti AWC, ORION nebo CITY ILLUMINATIONS. Do stánku časopisu Světlo přicházeli zájemci z řad odborníků i široké veřejnosti nejen pro informace a časopisy, ale i vybrat si z nabídky knih vydavatelství FCC PUBLIC. Největšímu zájmu se letos těšila unikátní publikace mapující historii osvětlení Prahy Osvětlení Prahy – proměny sedmi století autora Ing. arch. Ladislava Monzera.

Obr. 1.

Slušné zastoupení nomenklatury svítidla by jistě vyniklo lépe, a sekce by tak působila uceleněji a výpravněji, kdyby firmy z oboru osvětlení byly soustředěny pohromadě ve vstupní hale, tak jako v loňském roce. Ocenili by to především návštěvníci veletrhu, kteří by se v nabídce snáze orientovali a žádnou z firem by nepřehlédli.

K veletrhu neodmyslitelně patří i řada soutěží. V rámci soutěže Květina v interiéru předvedli svou zručnost a kreativitu nejlepší floristé České republiky. V sekci bytového textilu to již tradičně byla soutěž Lůžko v interiéru, která mohla návštěvníky příjemně inspirovat. Hrnčířské trhy byly místem přehlídky práce více než sta hrnčířských dílen z celé republiky. Možnost zakoupit jejich výrobky na místě návštěvníci v hojné míře využívali. K programu veletrhu patřila také netradiční výstava Martin Patřičný – Dřevo krásných stromů.

Na slavnostním večeru v budově lapidária Národního muzea byly pod záštitou primátora hlavního města Prahy MUDr. Pavla Béma předány nominace na ocenění Vynikající výrobek roku a ceny za nejlepší expozici.

Možnost navštívit veletrh Pragointerier – New Design využilo během čtyř dnů téměř 30 000 návštěvníků.

Závěrem přejeme realizačnímu týmu akce, v čele s manažerkou Ing. arch. Mariou Wohlrábovou, hodně úspěchů a hlavně sil při organizaci dvanáctého ročníku Pragointerier – New Design v únoru 2005.

-jk-