časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu PRAGOINTERIER-NEW DESIGN 2003

|

číslo 1/2003

Světelná technika na veletrhu PRAGOINTERIER-NEW DESIGN 2003

Obr. 1.

Ve dnech 20. až 23. února 2003 přivítal areál Výstaviště Praha návštěvníky desátého ročníku mezinárodního veletrhu nábytku, bytového textilu, podlahovin, svítidel a doplňků PRAGOINTERIER-NEW DESIGN 2003. Souběžně s veletrhem PRAGOINTERIER se již tradičně konal veletrh Bydlení.

Protože nábytek, vybavení a zařízení bytů a domů, včetně bytových doplňků, neodmyslitelně patří k našemu každodennímu životu, uvítalo téměř 30 000 návštěvníků možnost seznámit se s nabídkou tohoto sortimentu našeho i zahraničního trhu. Ve srovnání s loňským rokem se zvýšil počet odborných návštěvníků. K mimořádně vysoké návštěvnosti kromě dokonale zvládnuté mediální kampaně jistě přispělo i současné konání Matějské pouti v areálu Výstaviště.

Zatímco v roce 2000 výstava zaujímala pouze 1 569 m2 čisté výstavní plochy a v roce 2001 2 480 m2, letos se více než 370 vystavovatelů představilo na ploše téměř 7 000 m2 a z akce se tak stal skutečný veletrh.

Obr. 2. Obr. 3.

Nárůst byl patrný ve všech položkách nomenklatury (bytový nábytek, stylový nábytek, kancelářský nábytek, podlahoviny, svítidla, bytový textil, výtvarná díla a doplňky). Především zájemce o světelnou techniku mile překvapil rozsah sekce Svítidla. Bezpochyby na tom kromě tradičního velkého vystavovatele, firmy ABB, měla zásluhu 150metrová výpravná expozice nového vystavovatele – firmy EGLO Česko-moravská svítidla. Z dalších zástupců oboru své produkty představily např. firmy ArtGlass, Hagos, Selene a AproLux. Do stánku časopisu Světlo si zájemci z řad odborníků i široké veřejnosti mohli nejen přijít pro informace a časopisy Světlo, Elektro a Automa, ale také si vybrat z několika publikací odborného vydavatelství FCC PUBLIC s. r. o. Zvýšenému zájmu se těšila hlavně kniha Světelná technika a osvětlování a aktuální Ročenka ELEKTRO 2003.

Obr. 4.

I v letošním roce zůstal tradiční doprovodnou akcí Salon New Design. V samostatné expozici byla představena díla českých i zahraničních tvůrců. Akce byla pořádána s garancí Design Centra České republiky. Z vystavených děl nominovala komise Design centra exponát firmy Elam, halogenové podlahové svítidlo QUUIN 2F 2 × 50 W/12 V se šňůrovým transformátorem do soutěže Vynikající výrobek roku 2004. Tvůrce Ing. arch. Mojmír Hudec obdržel ocenění Design centra ČR. (Výsledky všech soutěží byly vyhlášeny za účasti zástupců odborné jury, ředitele Design centra ČR, zástupců hospodářské komory, ministerstva kultury a redaktorů oborových časopisů.) Mezi další akce zajímavého doprovodného programu patřily prezentace X. ročníku Grand Prix Obce architektů 2003 a výstava 5. Salon Obce architektů – nesoutěžní přehlídka architektonických studií, projektů, realizací, myšlenek a nápadů. Samozřejmě nechyběl ani doprovodný program pro děti. Výstaviště se tak na dobu veletrhu stalo lákavým centrem zábavy a poučení pro celou rodinu.

Veletrh Pragointerier 2003 nabídl vystavovatelům i návštěvníkům mnoho technicko-provozních zlepšení. Areál Výstaviště nyní prochází etapou významných oprav, jež zvyšují kvalitu služeb, které jsou zúčastněným poskytovány. Jsou vybudovány nové toalety v Průmyslovém paláci, šatna, upraveny salonky a kanceláře pro zázemí veletrhu, osvětlení, dlažba. Rozšiřuje se příjezdová cesta a parkovací možnosti, úpravami prošla restaurační zařízení. Úpravy v areálu Výstaviště budou i nadále pokračovat.

Věříme, že vystavovatelé i návštěvníci ocení rostoucí úroveň poskytovaných služeb a přejeme pořadateli akce – Veletržní správě INCHEBA – a realizačnímu týmu v čele s manažerkou Ing. arch. Mariou Wohlrábovou hodně úspěchů při organizaci již jedenáctého ročníku veletrhu PRAGOINTERIER-NEW DESIGN v únoru 2004.

-jk-