časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Pragointerier – New Design

|

Více než 25 000 návštěvníků se ve dnech 12. až 15. února tohoto roku přišlo podívat na 21. ročník veletrhu Pragointerier – New Design, který se na Výstavišti v Praze Holešovicích konal již druhý rok ve spojení s mezinárodním veletrhem kancelářského nábytku a vybavení Pragooffice, výstavou Bydlení a tradičními Hrnčířskými trhy. Na místě vyhořelého levého křídla Průmyslového paláce našli příchozí alespoň prozatímní montovanou halu, vnější výzdobou připomínající halu původní.
 
V rámci veletrhu Pragointerier na celkové výstavní ploše 10 200 m2 představilo 325 vystavovatelů z České republiky, Slovenska, Turecka a Číny mnoho novinek od podlah, koberců, přes nábytek, osvětlení a matrace až po bytový textil a doplňky. Za světelnou techniku a nomenklatury související to byly např. společnosti Hagos, Selene, Profi Lighting, Apro Lux, Schneider a ABB, která letos získala první místo v soutěži o Nejlepší expozici (Zdůvodnění: Přehledná, koncepčně a výtvarně jasná expozice, utvářená v souladu s produkty firmy. Koncept využívá působení světla, respektive možnosti jeho šíření a odrazu při průchodu různými materiály. Tím autor dosáhl odhmotnění panelů s produkty, které se jakoby vznášejí v difuzním osvětlení. K vymezení expozice, ale i bezpečnosti návštěvníků přispívá i obvodový svítící sokl.) Nechyběl ani žlutý stánek časopisu Světlo s nabídkou produkce vydavatelství FCC Public (časopisy Světlo, Automa, Elektro a odborné publikace).
 
V rámci odborného programu se konalo také několik přednášek a soutěží. Za světelnou techniku jmenujme např. návštěvnicky maximálně úspěšné vystoupení zástupců společnosti Philips Olgy Vomáčkové a Ing. Antonína Melče, hovořících nejen o výběru vhodných světelných zdrojů pro osvětlení interiéru, ale o osvětlení interiéru vůbec v přednášce Osvětlení v interiéru. Kam s dosloužilým světelným zdrojem, se mohli návštěvníci dozvědět v přednášce Životní cyklus dosloužilé zářivky aneb co se s zářivkou děje poté, co dosvítí, v podání Ing. Zuzany Křenkové z firmy Ekolamp.
 

Soutěž Top Light

Letos poprvé také mohly vystavující i nevystavující firmy s osvětlením představit zajímavá svítidla a novinky ze své nabídky v nové soutěži Top Light. Hodnoceny byly technické parametry – kvalita zpracování materiálu – novost z hlediska koncepce, konstrukce, technologie a světových trendů – design a estetické hledisko – funkčnost a použitelnost. Do soutěže přihlásilo své produkty jedenáct společností.
 
Exponáty přehledně naaranžované ve společné expozici Top Light hodnotila odborná komise (Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. Atelier architektury, PhDr. Daniela Karasová, CSc. – vedoucí kurátorka sbírky nábytku a kovů, Uměleckoprůmyslové muzeum Praha, Václav Zeman – odborný učitel oddělení design světelných objektů SUPŠS Kamenický Šenov, a Ing. Jana Kotková – zástupce šéfredaktora časopisu Světlo) pod vedením prof. Ing. Jiřího Habela, DrSc., vedoucího světelné laboratoře FEL ČVUT. Vítězné firmy obdržely na slavnostním večeru křišťálové krychle Top Light.
 
Na první pozici se umístilo svítidlo Pizza Kobra, autor Ron Arad, výrobce iGuzzini, přihlašovatel Etna s. r.o. (Zdůvodnění: Stolní, popř. stojanové svítidlo i dekorativní objekt osazený diodami LED 6×1 W. Konstrukční řešení umožňuje širokou tvarovou variabilitu. To vše je převedeno do dokonalého designérského nápadu.) (Pozn.: Podrobnosti o tomto svítidle najdete v časopise Světlo 6/2008, na str. 3.)
 
Druhé místo obsadilo svítidlo Arctic, autor Alexander Dubský, výrobce Eco Design, spol. s r. o., přihlašovatel: Eco Design, spol. s r. o. (Zdůvodnění: Závěsné svítidlo kombinující současné úsporné moderní světelné zdroje – lineární zářivky T2 a diody LED. Naprosto lapidární tvarové řešení je umocněno exaktním technickým provedením.)
 
Třetí místo patří svítidlu Ara, autor Ilaria Marelli, výrobce Nemo, přihlašovatel Hagos, s. r. o. (Zdůvodnění: Klasické schéma stojanového svítidla s vertikálně umístěnou energeticky úspornou lineární zářivkou. Otáčením světelné části svítidla lze směrovat světelný tok.)
 
Uděleno bylo i jedno Čestné uznání za design svítidlu Atomium, autor Hopf&Wortmann, výrobce Kundalini, přihlašovatel Hagos, s. r. o. (Zdůvodnění: Za jednoduché tvarové pojetí organického designu. Svítidlo může být zavěšeno nebo použito jako samostatně stojící světelný objekt.)
 
Redakce časopisu Světlo všem oceněným společnostem blahopřeje.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Ve stánku časopisu Světlo byli zájemci o publikace vydavatelství FCC Public po celou dobu veletrhu vítáni úsměvem
Obr. 2. Prezentace společnosti ABB, s. r. o., v soutěži o nejlepší expozici na místě prvním
Obr. 3. Široká nabídka svítidel společnosti Profi Lighting
Obr. 4. Stánek českého výrobce skleněných vitráží, vitrážových svítidel a bytových doplňků, firmy Richard Kanta – Skloart
Obr. 5. Přednáška Osvětlení v interiéru zástupců společnosti Philips Olgy Vomáčkové a Ing. Antonína Melče se setkala s velkým zájmem návštěvníků
Obr. 6. Soutěž Top Light ve střední části Průmyslového paláce
Obr. 7. Stolní svítidlo Pizza Kobra z nabídky společnosti Etna s. r. o. odbornou komisi mimořádně zaujalo – výsledkem bylo první místo v soutěži Top Light
Obr. 8. Závěsné svítidlo Arctic z nabídky společnosti Eco Design, spol. s r. o., se v soutěži Top Light umístilo na druhém místě
Obr. 9. Stojanové svítidlo Ara z nabídky společnosti Hagos, s. r. o., získalo v soutěži Top Light třetí místo
Obr. 10. Svítidlu Atomium z nabídky společnosti Hagos, s. r. o., udělila odborná komise Čestné uznání za design
Obr. 11. Svítidlo z produkce společnosti Richard Kanta – Skloart po dobu veletrhu příjemně dotvářelo interiér stánku časopisu Světlo