časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu ELOSYS 2005

|


Světelná technika na veletrhu ELOSYS 2005

Ve dnech 11. až 14. října 2005 otevřel Trenčín brány Výstaviště TMM, aby se nejen odborníci, ale i zájemce z řad široké veřejnosti mohli setkat na veletrhu elektrotechniky, elektroniky a energetiky ELOSYS 2005. Svým významem a velikostí se stal ELOSYS největší a nejvýznamnější událostí v oboru na Slovensku. Na celkové ploše 15 250 m2 se zde letos představilo 292 slovenských a zahraničních vystavovatelů.

Obr. 1.

Výstaviště TMM, a. s., veletrh úspěšně uvedlo do druhého desetiletí jeho existence. Ve srovnání s minulým rokem veletrh zaznamenal 3% nárůst počtu vystavovatelů a 10% nárůst obsazené výstavní plochy. Vedle pevných výstavních budov byly obsazeny i tři montované haly. Vše nasvědčuje tomu, že nejen na Slovensku, ale i v zahraničí roste zájem o tento veletrh. To potvrzuje i účast 61 firem ze zahraniční – z České republiky, Polska, Německa a Jižní Koreje. Vystavující firmy představovaly novinky ve všech nomenklaturách veletrhu (elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika, osvětlovací technika, elektronika, telekomunikační a radiokomunikační technika, výpočetní technika, měřicí a regulační technika, elektrotechnické materiály, elektroinstalace, energetika a topení, signalizační a zabezpečovací technika a služby). Příjemně překvapil vzrůstající počet zastoupení firem z oboru světelná technika, jako např. Philips Slovakia, EleSvit, Kania, AMI, Comlux, ABB, ELV Produkt, Fulgur, Helios lighting, Ing. L. Vyrtych – elektrotechnický závod, Kovel, Modus, Orgeco, Resolux aj.

Záštitu nad veletrhem převzalo mimo jiné Ministerstvo hospodářství SR, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU Bratislava a Slovenský elektrotechnický svaz.

Obr. 2.

K veletrhu neodmyslitelně patří také bohatý doprovodný program, který výstaviště připravilo ve spolupráci s odbornými garanty veletrhu (soutěže Elektrotechnický výrobek roku, Nejúspěšnější exponát veletrhu ELOSYS, Konstruktér roku a Unikát roku, konference, semináře a panelové diskuse a nově také Celoslovenské finále technické soutěže mladých elektrotechniků).

V soutěži Nejúspěšnější exponát veletrhu ELOSYS 2005 letos získala ocenění i firma z oboru světelná technika, Philips Slovakia s. r. o. za osvětlovací systém TPS772 (3x54W/827/865 HFD AC-MLO CVC SMS KI. Cenu získala za nejmodernější řešení v současnosti, jež umožňuje víceúrovňové řízení osvětlení a regulaci světelného toku svítidla, včetně barvy jeho světla, a podstatně tak usnadňuje řešení osvětlovacích soustav v pracovních a společenských prostorách. Tomuto unikátnímu systému bude patřit i několik následujících informací.

Obr. 3.

Oceněný systém dynamického osvětlení prezentovalo přihlášené svítidlo SAVIO (viz Světlo 3/2005, str. 26 až 27), patřící mezi svítidla s dálkovým ovládáním. Má hliníkové těleso výšky 53 mm s patentovanou (micro-lens – MLO) optikou. Tato optika z polymetylmetakrylátu nebo polykarbonátu je vlastně deska, jejíž povrch je sestaven z přesných čoček (35 čoček na centimetr čtvereční). Vynikající optické vlastnosti krytu MLO a konstrukce tělesa svítidla zabezpečují rovnoměrný jas celé vyzařovací plochy svítidla. Tím se zajistí dokonale rovnoměrné, neoslňující osvětlení pracovní plochy. Regulace intenzity a barvy světla dovoluje vytvářet svítící plochy s napodobením denního světla. Svítidla jsou regulovatelná pomocí dálkového ovládání IRT – uživatel může nastavit intenzitu osvětlení a barvu světla podle vlastních pocitů. Rovněž je lze ovládat pomocí speciálního softwaru, díky čemuž je možné uplatnit automatické tzv. dynamické osvětlení. V automatickém režimu lze přenést měnící se charakter přirozeného světla do osvětlení vnitřních prostor a využít tak pozitivní vliv přirozeného světla na člověka. Každá aktivita může být s využitím dynamického osvětlení diferencována nejen změnou intenzity osvětlení, ale i změnou barvy světla. Software zohledňuje všechny požadavky a vytváří scénář osvětlení měnící se během dne a reagující na potřeby a specifika různých situací v průběhu dne. Výsledkem je celková pohoda osob v těchto prostorách.

-jk-