časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu ELO SYS 2009

|

Mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky a energetiky Elo Sys se na Výstavišti Expo Center, a. s. Trenčín, v Trenčíně konal již popatnácté. I přes současnou nepříznivou ekonomickou situaci byl odliv vystavujících firem menší, než se všeobecně očekávalo.
 
Ve dnech 13. až 16. října se zde na celkové ploše 12 300 m2 představilo ve všech nomenklaturách veletrhu (elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika, osvětlovací technika, elektronika, telekomunikační a radiokomunikační technika, výpočetní technika, měřicí a regulační technika, elektrotechnické materiály, elektroinstalace, energetika a topení, signalizační a zabezpečovací technika a služby) 260 vystavovatelů, z toho téměř 30 % ze zahraničí (ČR, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Velká Británie, Německo, Slovinsko, Nizozemí, Španělsko, Chorvatsko a Bosna a Hercegovina).
 
Za obor světelná technika to byly např. společnosti SEC, AMI, EleSvit, Comlux, Fulgur, Enika, Helios lighting, Kovel, PEMA, SGH Senec, NECO aj.
 
Součástí veletrhu byl tradičně bohatý doprovodný program (konference, semináře a panelové diskuse), připravený ve spolupráci s odbornými garanty veletrhu. Za všechny je možné jmenovat např. konferenci Elektrotechnika, informatika a telekomunikace 2009 (odbor. garant Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislavě), seminář Elektřina efektivně – využití fotovoltaických technologií – možnosti a omezení (odborný garant Slovenská inovační a energetická agentura), přednášku Philips (odborný garant Philips Slovakia, s. r. o.) nebo seminář Inovační aktivity a jejich vliv na výkonnost firem (odborný garant SOPK).
 
Každoročně je na veletrhu Elo Sys vyhlášeno rovněž několik soutěží, letos např. soutěže Elektrotechnický výrobek roku 2009, Nejúspěšnější exponát veletrhu Elo Sys, Konstruktér roku, Unikát roku a soutěž Nejhezčí expozice veletrhu Elo Sys 2009. Uskutečnil se také 31. ročník Celoslovenského finále technické soutěže mladých elektroniků.
 
Všichni, kteří letos na veletrhu vystavovali a obávali se výrazně menší návštěvnosti oproti letům minulým, mohli být nakonec spokojeni. Během čtyř dnů veletrh Elo Sys 2009 navštívilo téměř 9 000 převážně odborných návštěvníků a akreditovalo se 51 novinářů.
 
Příští, šestnáctý ročník veletrhu Elo Sys 2010 se bude konat ve dnech 5. až 8. října 2010. Bližší informace najdete na www.elosys.sk.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Výpravná expozice slovenského výrobce, společnosti SEC (realizace Expomont Nitra), získala druhé místo v soutěži Nejhezčí expozice veletrhu Elo Sys 2009 (zdůvodnění komise: jednoduchá elegance, dobrá výtvarná koncepce, originální atypická expozice)
Obr. 2. Pohled mezi výstavní expozice v hale 11 (vlevo nabídka svítidel společnosti NECO)
Obr. 3. Expozice odborného vydavatelství FCC Public
Obr. 4. Svítidla pro veřejné osvětlení v nabídce společnosti Elsvit Nové Zámky
Obr. 5. Prezentace společnosti AMI Nové Zámky