časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu ELO SYS 2006

|


Světelná technika na veletrhu ELO SYS 2006

Opět po roce, ve dnech 10. až 13. října, přivítal Trenčín v prostorách Výstaviště TMM odborníky z oblasti elektrotechniky, elektroniky a energetiky. Na dvanáctém ročníku mezinárodního veletrhu ELO SYS se na celkové ploše 16 110 m2 představilo 334 vystavovatelů. Veletrh tak opět potvrdil svoji pozici největší a nejvýznamnější události v oboru na Slovensku. Ve srovnání s minulým rokem zaznamenal nárůst počtu vystavovatelů o 13 % a nárůst obsazené výstavní plochy o 5 %. Záštitu nad veletrhem převzalo Ministerstvo hospodářství SR.

Obr. 1. Světelná ulička – symbolické propojení českého zastoupení firmy Siteco a slovenské společnosti AMI „hvězdnou oblohou“
Obr. 2. Široká nabídka produktů s LED v expozici Philips Slovakia
Obr. 3. Nabídka uličních svítidel firmy EleSvit

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Vedle slovenských vystavovatelů zde novinky ve všech nomenklaturách veletrhu (elektroenergetika a silnoproudá elektrotechnika, osvětlovací technika, elektronika, telekomunikační a radiokomunikační technika, výpočetní technika, měřicí a regulační technika, elektrotechnické materiály, elektroinstalace, energetika a topení, signalizační a zabezpečovací technika a služby) představilo také 84 zahraničních vystavovatelů z České republiky, Polska, Německa a Rakouska. Velmi dobré zastoupení oboru světelná technika nebylo žádným velkým překvapením. Jmenujme např. firmy Philips Slovakia, SITECO Lighting, AMI, EleSvit, Comlux, ABB, Kanlux, Modus, ELV Produkt, Fulgur, Helios lighting, Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod, Kovel, Orgeco, Elight aj. Přítomnost stánku Národního komitétu CIE Slovensko dávala na vědomí, že se letos Slovensko po několika letech opět stalo členem Mezinárodní komise pro osvětlování, CIE (další informace viz str. 3).

Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 4. Slovenský Comlux ve znamení LED
Obr. 5. Zajímavá prezentace zahradních a parkových svítidel ve stánku společnosti Enika

Na veletrhu nechyběl bohatý doprovodný program (konference, semináře a panelové diskuse), který pracovníci výstaviště připravili ve spolupráci s odbornými garanty veletrhu, tzn. Fakultou elektrotechniky a informatiky STU v Bratislavě, Svazem elektrotechnického průmyslu SR, Slovenským elektrotechnickým svazem, Cechem elektrotechniků Slovenska a Slovenskými elektrárnami a. s. Novinkou letošního veletrhu byly Dny mobilní robotiky, které zorganizovala Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislavě. Na problematiku světelné techniky byl zaměřen firemní seminář Zaostřeno na světlo. Pro jeho účastníky bylo připraveno několik zajímavých témat (např. Barevné osvětlení, Instalace s vysokotlakovými halogenidovými výbojkami, Energetická optimalizace osvětlovacích soustav, Udržovací činitel jako nevyhnutelná součást projektu, Audit osvětlovacích soustav průmyslových hal). Odborným garantem semináře byla firma Comlux, spol. s r. o., Bratislava.

K veletrhu ELO SYS patří také soutěže Elektrotechnický výrobek roku, Nejúspěšnější exponát veletrhu ELO SYS, Konstruktér roku a Unikát roku, které vyhlašuje Svaz elektrotechnického průmyslu SR. Oproti loňskému roku, kdy jednu z cen za světelnou techniku obdržela firma Philips Slovakia, nebyl letos mezi oceněnými produkty ani jeden z této nomenklatury.

Redakce časopisu Světlo přeje všem zúčastněným firmám, aby se jim účast na tomto veletrhu co nejvíce zúročila, a organizátorovi hodně sil a nápadů při přípravě třináctého ročníku veletrhu ELO SYS 2007.

-jk-