časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu AMPER 2008

|

V prvních dubnových dnech, od 1. do 4., se v Pražském veletržním areálu Letňany konal šestnáctý ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2008. V letošním roce zde představilo své produkty 700 vystavujících firem z 23 zemí světa. Ze 151 zahraničních společností patřilo největší zastoupení Německu, Slovensku a Tchaj-wanu. Letošními nováčky byly Rusko, Belgie a Singapur. Co se rozlohy týče, veletrh obsadil 34 000 m2, z toho čistá výstavní plocha byla 19 129 m2. Během čtyř dnů veletrh navštívilo 50 600 zájemců.
 
Záštitu nad veletrhem převzalo, jako v letech minulých, ČVUT – Fakulta elektrotechnická. Veletrh tradičně nabídl ucelenou přehlídku firem z nejdůležitějších odvětví současné elektrotechniky a elektroniky, jako jsou elektrické prvky a moduly, zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie, elektroinstalační technika či osvětlovací technika (zřejmě vlivem těsné návaznosti termínu konání mezinárodního veletrhu Light+Building ve Frankfurtu nad Mohanem letos podstatně méně zastoupená), automatizace, řídicí a regulační technika. V loňském roce byla nomenklatura rozšířena o telekomunikace, síťové služby, radiokomunikační techniku, zvukovou a obrazovou techniku a výpočetní techniku.
 
Každým rokem roste počet společností spojujících své prezentace s pořádáním doprovodných akcí. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže, autogramiády, probíhaly i oslavy výročí založení firem. Stěžejní dění veletrhu však bylo zaměřeno hlavně na odborného návštěvníka (semináře, konference, školení a setkání nejen obchodního, ale i odborného charakteru). Cílem doprovodného programu bylo nabídnout nejdůležitější informace v oboru elektrotechniky a elektroniky v současnosti a nastínit směr, kterým se obor ubírá. Doprovodný program byl zahájen čtrnáctým ročníkem celostátního setkání elektrotechniků České republiky – VOLT 2008. Krátkou konferenci na dané téma, doplněnou diskusí s odborníky, nabídla první až třetí den Snídaně na veletrhu Amper. Mimo jiné proběhla také prezentace polského velvyslanectví a Sdružení elektrotechniků Polska. V diskusním fóru odborného vydavatelství FCC Public v prostorách haly 2D probíhaly, podobně jako v loňském roce, diskusní bloky na vybrané téma. Diskusních bloků na aktuální témata z oboru světelná technika (Energetické úspory ve veřejném osvětlení v ČR – Příčiny ovlivňující spotřebu elektrické energie ve VO – Evropská norma pro osvětlení venkovních pracovních prostor – Světelné zdroje a jejich použití v praxi – Energetické charakteristiky budov – Informace o ČSN EN 15193 Energetické požadavky na osvětlení) se mohli zájemci zúčastnit v průběhu prvních tří dnů veletrhu.
 
Prestižní součástí veletrhu byla tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu – Zlatý Amper. Soutěže, kterou společně vyhlašuje Terinvest a ČVUT, se v letošním roce zúčastnilo 33 firem s 33 exponáty. Odborná komise pod vedením profesora Jiřího Tůmy z ČVUT hodnotila technickou a technologickou úroveň soutěžících výrobků, originalitu jejich řešení, bezpečnost výrobků a také jejich technickou kvalitu a obchodní využitelnost. Slavnostní vyhlášení a předání cen se konalo v podvečer druhého veletržního dne. Ocenění Zlatý Amper získaly čtyři soutěžící produkty a čestné uznání si odnesly čtyři další exponáty.
 
V současnosti se organizační tým veletrhu Amper plně věnuje přípravě dalšího, již sedmnáctého ročníku – AMPER 2009, který se uskuteční v dubnu příštího roku. Za časopis Světlo přejeme hodně úspěchů!
 
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Pár minut před otevřením veletrhu – český výrobce svítidel Osmont vedle dalšího českého výrobce svítidel, společnosti Elektrosvit Svatobořice, ještě „nerozsvítil“
Obr. 2. Nové pojetí expozice společnosti Eltodo EG
Obr. 3. Rohová prezentace Luminexu v tradičních barvách společnosti
Obr. 4. Výhradní distributor kabelových souborů Cellpack, společnost Eltech CZ
Obr. 5. Ing. Tomáš Novák, Ph.D., z VŠB-TU Ostrava diskutuje s posluchači o úsporách energie ve VO v ČR a o příčinách ovlivňujících její spotřebu
Obr. 6. Roman Vaclík (Tes-Lamp) seznamuje s vystavenými produkty odborníka na světelné zdroje Ing. Vl. Dvořáčka (S Lamp)
Obr. 7. S možnostmi softwaru pro montáže a revize elektro seznamuje zájemce Mgr. Jana Čermochová (Selpo)
 

ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.
Tradiční český výrobce svítidel certifikovaných podle ČSN EN ISO 9001:2001 a ATEX 94/9/EC představil svítidlo typové řady OPC Auris, určené pro osvětlování veřejných prostranství (parků, sadů, pěších zón aj.). Těleso svítidla tvoří výlisek z polykarbonátu. Optický kryt je vyroben z čirého PMMA. Plechový kryt je povrchově upraven práškovou barvou. Výměnná základová deska s elektrovýzbrojí je k tělesu upevněna tříbodovým bajonetem. Tech. parametry: IP65, E27/E40, 230 V/50 Hz, hmotnost asi 4,5 kg, světelné zdroje NAV-E 50, 70 nebo 100 W, HQI-E 70 W, HQL 80 nebo 125 W.
 
ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.
696 04 Svatobořice-Mistřín
tel.: 518 397 421, fax: 518 397 422
 
Eltech CZ, s. r. o.
Speciální spojky řady „T“, které představil výhradní distributor kabelových souborů Cellpack v ČR a SR společnost Eltech CZ, umožňují nejen „spojit tři konce“, ale také odbočit bez nutnosti přerušit kmenový kabel. Jsou určeny pro odbočování kabelů a vodičů s izolací z PVC, PE, XLPE a EPR, mechanické i elektrické vlastnosti přebírá dvousložková PU pryskyřice, kterou se skořepina zalije. Díky max. odolnosti a použitelnosti ve venkovním prostředí (v zemi, vodě aj.) jsou vhodné při výstavbě či rekonstrukci VO.
 
Eltech CZ, s. r. o.
Krokova 993/14, 405 01 Děčín 1
tel./fax: 412 511 390,
mobil: 602 432 601
 
Garoma Plus spol. s r. o.
Osvětlovací lupa obdélníkového tvaru z nabídky společnosti Garoma je vhodná pro jakoukoliv práci, kde již lidské oko nestačí. Má masivní snadno nastavitelnou pevnou konstrukci a je vybavena přípravkem pro upevnění na desku stolu. Parametry: délka dvoudílného ramene 115 cm, 230 V, zářivka 2× 9 W, zvětšení tři dioptrie, barva bílá, cena 1 690 Kč bez DPH.
Garoma Plus spol. s r. o.
Okružní 29a, 638 00 Brno
tel.: 545 426 134, fax: 545 426 135
 
Kolimpex s. r. o.
Novinky v sortimentu Kolimpexu, designová interiérová svítidla a světelné systémy ProfiLite, jsou vyrobeny z eloxovaných hliníkových profilů, které umožňují velkou variabilitu řešení. V sortimentu jsou svítidla vestavná, závěsná, přisazená a stojanová. Jsou dodávána s různými světelnými zdroji (zářivky T5, halogenové žárovky, diody LED) a s elektronickými předřadníky, nechybí možnost osadit je stmívatelným předřadníkem, nouzovým modulem nebo systémem RGB. Katalog svítidel na www.kolimpex.cz
 
Kolimpex s. r. o.
Polanecká 803/72
721 07 Ostrava-Svinov
tel.: 596 964 619, fax: 597 579 052
 
Lovato spol. s r. o.
Firma Lovato rozšířila sortiment instalačních časových relé o schodišťový automat TM LS, který umožňuje připojit až 50 vypínačů s doutnavkami. Zapojit je lze třívodičově nebo čtyřvodičově. Časové zpoždění se nastavuje otočným ovladačem v rozsahu 0,5 až 20 min. Automatický režim lze deaktivovat přepnutím do manuálního (trvalé sepnutí). Napájení indikuje zelená dioda LED. Nejzajímavější vlastností je tzv. funkce SIRKA. Po stisknutí vypínače na dobu delší než 3 s bude světlo svítit celou 1 hodinu. Více na www.lovato.cz
 
Lovato spol. s r. o.
Za Nádražím 1735, 397 01 Písek
tel.: 382 265 482, fax: 382 265 526
 
Luminex, s. r. o.
Firma Luminex představila na letošním ročníku veletrhu Amper svítidla finského výrobce technického osvětlení, firmy LIVAL. Ta přichází letos na trh s řadou novinek, mezi které patří např. svítidlo Squeeze. Jde o reflektorové svítidlo pro halogenidovou výbojku, které se vyznačuje hladkým a minimalistickým designem. Je k dodání ve třech barevných variantách: stříbrná, bílá a černá. Lze je namontovat do třífázové lišty nebo přímo na strop. Reflektory lze vybrat s různými úhly poloviční svítivosti: 12°, 24°, 44° nebo 60°.
 
Luminex, s. r. o.
Petra Rezka 10, 140 00 Praha 4 – Nusle
tel.: 261 090 950, fax: 261 215 875
 
Osmont, s. r. o.
Český výrobce stropních a nástěnných svítidel Osmont představil nové typy interiérových svítidel. Svítidla se skleněnými opálovými stínidly rozšířila řada Saturn (vlevo) ve stropním, nástěnném i závěsném provedení. Nová svítidla řady Titan (vpravo) jsou tentokrát netradičně opatřena stínidly z opálového polykarbonátu. Stínidla z plastu znatelně zlepšují mechanické vlastnosti svítidla, především zvyšují jeho odolnost proti úmyslnému či neúmyslnému poškození. Nová svítidla budou uvedena na trh v květnu letošního roku.
 
Osmont, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: 567 210 023, fax: 567 572 621
 
Schmachtl CZ s. r. o.
V široké aktuální nabídce společnosti Schmachtl CZ nechyběly produkty firmy Wieland se systémem zapojení svítidel gesis, který usnadňuje jejich zapojení. Montážní doba se zkracuje až o 70 % a nevyžaduje odbornost pracovníka. Gesis je vyráběn v různých barvách a s kódováním, které omezuje možnost jeho chybného zapojení. Flexibilita elektroinstalace, jednoduché přidávání a odebírání koncových prvků a krytí až IP68 jsou dalšími výhodami tohoto systému.
 
Schmachtl CZ s. r. o.
Vestec 185, 252 42 Jesenice u Prahy
tel.: 244 001 500, fax: 244 910 700