časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Stavební veletrhy Brno 2005 – světelnětechnický doprovodný program

|

číslo 3/2005

Stavební veletrhy Brno 2005 – světelnětechnický doprovodný program

Součástí letošních Stavebních veletrhů Brno 2005 byl druhý mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov ELEKTRO. Zúčastnili se ho zajímaví zahraniční vystavovatelé ze šesti zemí. V rámci této akce byla uspořádána dvoudenní konference Moderní trendy v osvětlovací technice.

První den konference, 20. dubna, zahájil Ing. J. Kotek jednání vzpomínkou na Ing. arch. L. Monzera, CSc., významnou osobnost v oblasti architektonického osvětlení. Přednášející konstatoval, že L. Monzer byl „fachman„, který znal abecedu osvětlení.

Zástupce firmy Siemens SGS, Vídeň, K. Schmid nabídl našim městům a obcím komplexní služby ohledně obnovy veřejného osvětlení (VO), tj. od projektu, přes realizaci, servis po vhodné financování.

Ve třetí dopolední přednášce se Ing. J. Kotek věnoval problematice VO v České republice. Kromě jiného řekl, že před deseti lety zde bylo VO dvaapůlkrát předimenzováno, zatímco dnes se dbá na to, aby se nesvítilo zbytečně. O vhodné VO se stará také Společnost pro rozvoj VO (SRVO); vznikla roku 1991 a sdružuje české i slovenské členy.

Z programu druhého dne jednání vyjímáme ze zprávy odborného garanta konference prof. P. Horňáka tyto informace:

O osvětlovacích stožárech firmy ELV Produkt Senec, kterou na veletrhu ELEKTRO prezentovala firma ELV.S Prostějov, hovořil generální ředitel firmy G. Časnocha. Firma je největším výrobcem stožárů ze zemí, které jsou novými členy EU. Získala certifikát jakosti podle nových evropských norem.

Prof. Horňák představil ruskou společnost SvetoServiS, která má za sebou stovku úspěšných realizací slavnostního, architekturního a reklamního osvětlení v Moskvě. Tato firma kromě projektování a poskytování inženýrských služeb vyrábí také svítidla pro venkovní i vnitřní osvětlení a nabízí software pro návrh VO.

Informace o programu švýcarské firmy RELUX poskytl Ing. H. Lübsen, ředitel jejího marketingu z Basileje. Program RELUX Professional ve verzi 2004 – 2 se využívá pro světelnětechnické výpočty podle evropských norem EN 12464-1, EN 1838, EN 13201-2, 3 a 4 a výpočty denního osvětlení podle publikací CIE. Velmi často se používají také vizualizační programy RELUXCAD 1.0 a špičkový RELUX Vision 1.0. Sadu programů firmy RELUX, dodávanou v šestnácti jazycích (včetně češtiny), podporuje 54 výrobců svítidel, kteří nabízejí více než 100 tisíc typů svítidel.

Účastníky konference velmi zaujala prezentace měřicích přístrojů firmy Techno Team Bildverarbeitung k měření světla a barev. Kompletní sortiment automatizovaných spirálových goniofotometrů s krátkým ramenem, moderních přístrojů pro kontrolu oslnění ve vnitřních prostorech, speciálních jasoměrů pro měření na pozemních komunikacích a dalších přístrojů lze nalézt na internetových stránkách www.technoteam.de

Dále byl představen široký sortiment orientačních a nouzových svítidel firmy FULGUR. Další informace o jejích výrobcích bylo možné obdržet přímo ve stánku této firmy.

Široké spektrum nových svítidel a osvětlovacích systémů výrobců ZUMTOBEL STAFF, BEGA, GLASHÜTTE LIMBURG a BOOM představila firma LUXPLAN. O aktuálním vydání Lighting CD-ROM a řídicích systémech LUXMATE informoval ve své přednášce Ing. J. Vacek.

Příspěvek Ing. D. Novotného ze zkušebny SKTC 101 v Nové Dubnici poskytl posuzovatelům shody pokyny pro tuto činnost využitelné v praxi.

V závěru konference informoval Ing. V. Radúch, vedoucí Sektoru světelných zdrojů s obsahem rtuti Recyklačního fondu zřízeného na Slovensku 1. července 2001, o Evropské směrnici o odpadech elektrických a elektronických zařízení.

Poměrně malý počet účastníků této zajímavé konference byl zřejmě způsoben konáním mnoha dalších, předcházejících i plánovaných, světelnětechnických akcí v ČR i v Evropě.

-jný-