časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Stavba je komplex – stejně jako Stavební veletrhy Brno

|

Základem každého stavebního díla je hrubá stavba. Spousta lidí předpokládá, že „glajchou“ je skoro hotovo. Co ale znamená to „skoro“? V jednom ze Scientific Center, tuším v Londýně, vystavují do detailů provedený názorný řez domem a expozice je téměř stále plná obdivujících a překvapených návštěvníků. Tohle všechno jsou „vnitřnosti stavby“? Vystavovaný řez představuje obytný dům. Jsou ale i stavby daleko složitější – nemocnice, výrobní závody, montážní haly nebo sklady, laboratoře, a každá vyžaduje co do vybavení něco trochu jiného. Pokaždé však platí: aby bylo možné daný objekt řádně a pohodlně používat, je třeba ho kompletně vybavit.
 
Samostatnou kapitolou je popis přípravy stavby, projektem počínaje, kdy záleží na každém detailu, aby stavba „běžela“: aby na sebe hladce navazovaly technologické kroky, aby jednotlivé komponenty systémů byly vzájemně „kompatibilní“, aby se např. nekřížilo vedení silnoproudu se slaboproudem atd. Systémy, prvky, komponenty, zařízení nutné pro vybudování stavby musely před vypracováním projektu být vyrobeny a především – prosadit se na trhu.
 
První, s čím se „potká“ hrubá stavba, jsou technické rozvody elektřiny, vody, plynu, optických i klasických sítí pro připojení počítačů, slaboproudých sítí, popř. rozvod vzduchu (možná i tlakového) a naopak odsávání, rozvod kompletní vzduchotechniky atd. Dále je to kanalizace, topení, chlazení, výtahy, nyní možná i dvojitý rozvod vody, neboť dešťovou lze jímat, filtrovat a dále využívat. Sem patří i řešení energetické soběstačnosti budov v podobě fotovoltaických systémů, solárních panelů nebo tepelných čerpadel, alternativní zdroje energie, ale i stále více se prosazující tzv. chytré domy, které si samy „určují“ tepelný či světelný režim, apod. Všechny uvedené obory, jejichž uplatnění z hrubé stavby učiní budovu přesně plnící svůj účel, se budou prezentovat na připravovaném jedenáctém ročníku veletrhu technického zařízení SHK (topení, rozvody, sanita), který se koná 13. až 17. dubna 2010 na brněnském výstavišti jako součást komplexu Stavebních veletrhů Brno. I v letošním ročníku budou pořadatelé pokračovat v návštěvnicky atraktivním tématu energeticky úsporného stavění. Zmíněné téma bylo zajímavé pro 90 % návštěvníků posledního ročníku veletrhu a dotýká se nejen oblasti technického zařízení budov, ale i oborů zdicích materiálů, oken, dveří, izolačních materiálů, konstrukčních systémů a ostatních stavebních materiálů. Vzniká tak jedinečná možnost pro každého, a to dovědět se o novinkách v nabídce produktů a služeb, o konkrétních výrobcích, současných trendech v oboru a především se osobně na vše zeptat a v praxi vyzkoušet.
 
Určitě je také zajímavé, že veletrhy IBF a SHK, již tradičně spojené, jsou letos navíc rozšířeny o veletrh bydlení a interiérového vybavení Mobitex. Tímto spojením vzniká ucelený komplex veletrhů, který zahrnuje vše od hrubé stavby, přes technické zařízení budov až nově po vybavení budov i vzhled interiérů.
 
Více informací naleznete na www.stavebniveletrhybrno.cz.
 
Foto Ing. Jana Kotková
Ing. Jana Tyrichová