časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Správná volba napětí žárovky

|


Správná volba napětí žárovky

František Majda,
elektrotechnik, Popovice u Kroměříže

Obyčejná žárovka je nejstarší dosud používaný elektrický světelný zdroj. Historii jejího vývoje byl věnován článek v časopisu Světlo č. 4/2005, str. 8. Přes nesporné nevýhody, jako je krátký život a nízká účinnost, je žárovka stále velmi rozšířeným světelným zdrojem, především v domácnosti. Důvodem je nízká cena žárovky i obyčejného žárovkového svítidla a snadné používání. Žárovka ihned po zapnutí dosahuje plného světelného toku, a je proto vhodná do míst, kde se svítí jen krátce, jako jsou WC, koupelny, chodby, půdy, sklepy.

Praxe při osazování a výměně žárovek

Obyčejné žárovky, nejvíce používané ve výkonové řadě 25, 40, 60, 75 a 100 W, se často osazují do svítidel, aniž by se dbalo na jejich správný výběr podle těchto hodnot:

  • jmenovitý příkon žárovky udaný na štítku svítidla,
  • jmenovité napětí žárovky,
  • skutečné napětí v síti v místě spotřeby.

Jmenovitý příkon žárovky by neměl převyšovat maximální přípustnou hodnotu udávanou výrobcem svítidla. Při použití žárovky většího příkonu vlivem většího teplotního zatížení křehne bakelitová objímka (není-li porcelánová), zhoršuje se pružnost středního kontaktu, zvláště není-li dobře dotažená, a vzniká nebezpečí požáru.

Skutečné napětí v síti 230 V nemá všude stejnou hodnotu, nastavení napěťové odbočky distribučního transformátoru bývá různé. Může být úmyslně nastaveno na vyšší hodnotu z důvodu dlouhé a nerekonstruované sítě (aby na konci nebylo příliš velké podpětí). Potom je ale v blízkosti transformátoru napětí vyšší než 230 V, často 240 V a více. Další důvod vyššího napětí může souviset s přechodem dřívějšího jmenovitého napětí 380/220 V na napětí 400/230 V v polovině 90. let dvacátého století, z důvodu sjednocování napětí v Evropě. Transformátory nemohou být z hospodářského hlediska jednorázově vyměněny, mají svou dobu dožití. Napěťové odbočky také nemusejí vyhovovat nové napěťové soustavě. Je proto třeba volit napětí žárovky podle skutečného napětí a vybírat žárovky buď na 230, nebo 240 V. Žárovky na obě jmenovitá napětí výrobci stále dodávají.

Parametry žárovky (život, měrný výkon v lm/W) jsou ve srovnání s parametry zářivek podstatně citlivější na změnu napětí*). S rostoucím napětím se zkracuje život žárovky, ale zvětšuje se světelný tok. Jmenovitý život žárovky je 1 000 h a její život tzU závisí na skutečném napájecím napětí U podle vzorce:

rovnice

kde U0 je jmenovité napětí žárovky. Tento vztah platí pro napájecí napětí v rozsahu (0,9 až 1,1) jmenovitého napětí.

Například vzroste-li napětí o 5 %, zkrátí se život žárovky na 50 %. Graf na obr. 1 ukazuje vztah mezi napětím, příkonem, proudem, světelným tokem a životem žárovky. To, co platí u žárovky v souvislosti s růstem napětí a životem, platí i opačně. Snižování napětí žárovky vede k delšímu životu, ale ke zmenšování světelného toku. Změna napětí o 1 % (v intervalu 90 až 110 % jmenovitého napětí) vyvolá přibližně 3% změnu světelného toku. Při použití žárovky na 230 V v místě s napětím 241,5 V bude žárovka vyzařovat o 15 % větší světelný tok, při napětí 228 V bude tato žárovka vyzařovat o 15 % menší světelný tok.

Obr. 1.

Obr. 1. Křížový diagram

Dříve se u nás prodávaly žárovky do nepřístupných míst s udávaným životem 5 000 h. Jsou to žárovky s podžhaveným vláknem. Ve srovnání se žárovkami s životem 1 000 h však mají takovéto žárovky o více než třetinu menší světelný tok**). V dnešní době bohaté nabídky elektrotechnického materiálu obchod nabízí žárovky na 230 nebo na 240 V. Odborné obchody obvykle mají žárovky na 240 V a obsluhující „si klepou na čelo, co on to zase chce“ (vlastní zkušenost). Proč jsou žárovky na různá napětí, o tom málokdo uvažuje.

Použije-li se do svítidla, kde je předepsána 60W žárovka žárovka 60 W/240 V a v síti bude napětí pouze 228 V, bude svítit nedostatečně. Při náhradě žárovkou 75 W/240 V, která má při napětí 228 V příkon 68,4 W, budou objímka i těleso svítidla více zahřívány, zvláště je-li svítidlo ve špatně větraném prostoru. V daném případě by žárovka 60 W/230 V svítila při napětí 228 V stejně jako žárovka 75 W/240 V.

Závěr

Je tedy vhodné vědět, jaké je v daném místě napětí, a podle toho volit správnou žárovku. Nejsou-li k dostání patřičné žárovky, je třeba je vyžadovat. Dnes lze přeci všechno objednat. Často jsou totiž v obchodě ne prodavači, ale podavači.

Literatura:
[1] HABEL, J. a kol.: Světelná technika a osvětlování. FCC PUBLIC, Praha, 1995.
[2] PLCH, J.: Světelná technika v praxi. IN-EL, Praha, 1999.


*) Tyto zákonitosti platí i u halogenových žárovek na síťové napětí, které se v současných interiérech používají. Přestože je jejich život delší (1 500 až 2 000 h), je správná volba jmenovitého napětí neméně důležitá, neboť jsou dražší než obyčejné žárovky – pozn. red.
**) V těchto případech, kdy je výměna vyhořelého zdroje nákladná, lze s výhodou použít vhodnou kvalitní kompaktní zářivku s integrovaným elektronickým předřadníkem a paticí E27 – pozn. red.