časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Správci domácnosti v systému Xcomfort

|


Správci domácnosti v systému Xcomfort

Ing. Jaromír Pávek, Produktový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Společnost Moeller Elektrotechnika s. r. o., výrobce přístrojů pro domovní a průmyslové instalace a přístrojů pro distribuci elektrické energie, pružně zareagovala na poptávku zákazníků a uvedla na trh dva nové produkty s bezdrátovou komunikací pro ovládání a vizualizaci elektroinstalačního systému Xcomfort – vylepšenou verzi řídicí jednotky Home Manager a menší jednotku Room Manager. Díky nadčasovému designu jsou obě nová zařízení RF systému vhodným doplňkem moderního bytu.

Home Manager – řídicí a vizualizační systém v nové tváři

Nový Home Manager (HM) nadčasově elegantního vzhledu má oproti předchozímu kontrastnější displej s podsvícením. Čelní panel je vyroben ze skla a dekoruje hliníkový štítek v broušeném provedení. Poskytuje i příjemnější ovládání, mechanickou klávesnici nahradila nová piezoelektrická.

Obr. 1.

Obr. 1. Nový design Home Manageru

HM je určen nejnáročnějším uživatelům s vysokými požadavky na počet funkcí a instalovaných aktivních prvků systému Xcomfort. Umožňuje ovládání bytu či celého domu podle uživatelského programu přesně tak, jak si zákazník přeje. Dokáže měnit intenzitu osvětlení nebo řízení žaluzií, ale zvládá i komplexní operace, jako je zónové řízení vytápění či klimatizace s ekvitermní regulací podle venkovní teploty, příprava teplé užitkové vody, řízení solárních panelů, simulace přítomnosti a další časové, logické a jiné komfortní funkce. Při připojení HM ke komunikátoru GSM-SMS je možné dálkově ovládat předvolené funkce – změny provozního režimu pro vytápění, ovládání spotřebičů apod. Jestliže uživatel požaduje dálkovou správu zařízení, montážní firma může prostřednictvím komunikátoru měnit na dálku nastavení systému podle nových požadavků.

Home Manager v domě plní funkci centrální a vizualizační jednotky; jsou-li nainstalovány i jednotky Room Manager, může s nimi komunikovat jako s podřízenými jednotkami.

Room Manager, odlehčená verze s výrazně nižší cenou

Room Manager (RM) je elegantní zobrazovací jednotka v novém designu Xcomfort vybavená grafickým displejem s modrým podsvícením.

Obr. 2.

Obr. 2. Room Manager – malá zobrazovací jednotka

Je určen pro širší okruh uživatelů a vyhovuje v jednodušších nebo méně rozsáhlých aplikacích, pro které by byl v minulosti HM až příliš výkonný. Jeho významnou výhodou je nižší cena při zachování vysoké funkčnosti a spolehlivosti. To ale neznamená, že RM uživatele omezuje z hlediska dalšího rozšiřování systému. Podporuje např. vytvoření až tří teplotních zón pro vytápění nebo klimatizaci, což odpovídá bytům nebo domům 1+1 až 3+1. Je možné uživatelsky nastavit čtyři provozní teploty – komfortní, noční, protimrazovou a tzv. standby, přičemž vytápěcí režimy lze změnit nástěnným RF tlačítkem nebo i dálkově. Lze ho použít i ve větších bytech pro lokální řízení a vizualizaci spotřebičů, popř. může více RM navzájem spolupracovat v rámci jednoho systému. RM poskytuje tři časové režimy pro spínání spotřebičů nebo např. lokální či skupinové ovládání žaluzií, ventilátorů apod. s možností využít tři logické vazby. Na displeji mohou být zobrazeny aktuální stavy až z deseti senzorů (tlačítka, dálkový ovladač, PIR čidla, binární vstupy) nebo analogové hodnoty z pokojových termostatů, venkovní teploty (min. a max.) s aktuálním trendem vývoje oteplení, dále mohou být zobrazeny provozní stavy až deseti aktorů s možností manuálního ovládání novým kruhovým piezosenzorem. Pro ovládání světelných scén, vyvolání simulace přítomnosti či nastavení žaluzií lze využít integrované čtyřbodové tlačítko s podsvícením diodami LED. Výběr funkcí je velice pohodlný: z menu v češtině s maximálně deseti uživatelskými či servisními obrazovkami, na kterých lze mj. sledovat i stav baterií senzorů.

Room Manager oslovil i prodejní obchodní a systémové partnery společnosti Moeller. Vyniká totiž nejen velmi příznivou cenou, ale i snadným nastavením v systému. Zároveň upoutá flexibilitou, s jakou je možné přizpůsobit jej novým požadavkům prostřednictvím updatu softwaru, jak je dnes známo např. u přehrávačů MP3. Funkce softwarových aktualizací je pro zařízení v této cenové kategorii skutečně neobvyklá.

Více informací naleznete na
www.Xcomfort.cz
e-mail: Xcomfort@moeller.cz