časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spoutané paprsky. Osvětlování a svítidla v průběhu staletí

|


Spoutané paprsky
Osvětlování a svítidla v průběhu staletí

Jitka Lněničková

Někde na počátku byl jakýsi „Prométheus„, který uchopil hořící větev a donesl ji lidem. To byl den, kdy se člověku otevřela tma a noc. Dlouho byly zdrojem světla jen plameny ohně, po čase lidé přišli na to, že se smolnou větví lze delší dobu jít a ještě si svítit, světlo začalo být přenosné. Jednou namočili kousek vlákna do tuku a dali tak vzniknout prapředkům olejových lamp a svíček. Avšak trvalo ještě dlouhá tisíciletí, než lidé zdokonalili olejové lampy a svíčky a než přišli na další zdroje světla. Cesta k současným moderním úsporným světelným zdrojům byla dlouhá. Ale i ti, kdo dnes navrhují svítidla a osvětlení, jsou vzdálenými pokračovateli prvního „Prométhea„ někde z šera pravěku.

Výstava, kterou v těchto dnech připravuje Muzeum Šumavy v Kašperských Horách v úzké spolupráci s Národním technickým muzeem, je uspořádána jako cesta, na níž lidé objevovali a stále objevují nové typy svítidel a zdokonalovali a zdokonalují světelnou techniku. V centru pozornosti jsou zejména interiérová svítidla. Nejsou ale opomenuty ani některé další typy specializovaných svítidel – kapesní svítilny a jejich zdroje, věčné světlo, hornické kahany, světla vozů apod. Cílem výstavy je představit různé typy svítidel v kontextu každodennosti a vztah mezi osvětlováním a životem lidí.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Svícen, sklárna Annín u Sušice, kolem 1910 (Muzeum Šumavy)
Obr. 2. Petrolejová lampa, Čechy, 80. léta 19. století (Muzeum Šumavy)
Obr. 3. Kryt elektrického svítidla, sklárna Lenora, kolem roku 1925 (Muzeum Šumavy)

Výběr předmětů je zaměřen zejména na svítidla vyrobená v českých zemích, popř. na svítidla, která zde v určitou dobu dominovala. Nejde však pouze o představení jednotlivých typů osvětlení, výstava ve stručném přehledu dokumentuje také výrobce svítidel v českých zemích, především v devatenáctém a dvacátém století.

Muzeum Šumavy na této akci poprvé představí svou unikátní sbírku skleněných krytů svítidel, svícny ze šumavských skláren a také různé typy svítidel ze svých sbírek. Národní technické muzeum na výstavu zapůjčilo unikátní olejová, petrolejová, gazolinová, elektrická a jiná svítidla a rovněž unikátní žárovky a obloukové lampy, další exponáty ochotně poskytla i jiná muzea a ústavy památkové péče. Mnoho předmětů pochází také z různých soukromých sbírek. Poslední oddíl výstavy je věnován současnosti a budoucnosti osvětlování a svítidel; zde se představí současní výrobci.

Výstavu doprovází publikace věnovaná vývoji osvětlování a svítidel, jejíž tříjazyčný text (český, anglický a německý) stručně dokumentuje vývoj výroby svítidel v českých zemích. Čtenář zde najde bohatý obrazový materiál a rozsáhlé „béžové stránky„ starých inzerátů z posledních desetiletí devatenáctého století a z první poloviny dvacátého století.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od 20. května do konce října 2005.
Otevírací doba: denně od 9.00 do 17.00 h mimo pondělí

Bližší informace:
ředitelství Muzea Šumavy
tel.: 376 528 850