časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sportovní areál Vršava ve Zlíně

|


Sportovní areál Vršava ve Zlíně

Ing. Radek Panchartek, Enika, spol. s r. o.

Vzhledem k pracovnímu nasazení současné generace nastává stále častěji situace, že ačkoliv se propaguje zdravý životní styl, lidé si nacházejí čas ke sportovnímu vyžití až v odpoledních hodinách nebo večer. Proto je stále větší poptávka po sportovních areálech, které umožňují provozovat sportovní aktivity i relativně pozdě, kdy jsou především na podzim a na jaře horší světelné podmínky. Kromě těchto ryze praktických hledisek je podstatným důvodem i návratnost investic.

Obr. 1. Celkový pohled na areál tenisového klubu
Obr. 2. Detail středové řady stožárů
Obr. 2. Detail středové řady stožárů

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 5.

Výstavba sportovních areálů je nákladná a návratnost při omezeném využívání během dne by byla neúměrně dlouhá.

Vedoucí představitelé sportovních klubů, kteří pochopili význam umělého osvětlení, většinou nemají problém s využitím svých areálů, protože konání sportovních akcí není vázáno na omezenou dobu denního svitu. Areály si mnohdy pronajímají i renomované firmy v rámci péče o zdraví svých zaměstnanců a finanční přínos z těchto pronájmů je nezanedbatelný.

Osvětlení tenisového areálu v městské části Zlín-Vršava

Jedním z velmi dobře fungujících center je tenisový areál v městské části Zlín-Vršava. V tomto areálu, pocházejícím z 80. let dvacátého století, bylo původně patnáct vnějších tenisových kurtů s povrchem z přírodní antuky a dvě haly s čtyřmi kurty. Protože vzhledem k zaplněnému harmonogramu akcí přestávala dosavadní kapacita areálu vyhovovat, rozhodlo vedení klubu o stavbě dalších kurtů určených pro trénink. Umělé osvětlení bylo samozřejmou podmínkou. Hlavním investorem byla firma Tenis Vršava s. r. o.

Obr. 3.

Obr. 3. Rozmístění měřicích bodů na referenčním kurtu

Stavební práce na výstavbě nových kurtů byly zahájeny v létě 2004, práce na osvětlení o rok později. Na ploše 70 × 35 m byly postaveny čtyři dvorce s umělým povrchem o předepsaných rozměrech 35 × 17,5 m. Svítidla pro osvětlení tenisových kurtů dodala firma Enika s. r. o. Nová Paka, oficiální importér svítidel italské firmy SBP Spa. do České republiky a na Slovensko. Projekt a realizaci zajistila firma AKTE s. r. o. ze Zlína. Ta také dodala veškeré stožáry a související elektroinstalační práce.

Celý návrh osvětlení byl nejprve teoreticky spočítán v programu CADE Lighting a byla graficky simulována úroveň osvětlení izometrickými křivkami.

Protože jde o tréninkové kurty, byla v souladu s ČSN EN 12193 stanovena minimální požadovaná intenzita osvětlení na 200 lx. Aby bylo dosaženo potřebné intenzity osvětlení, bylo pro nasvětlení každého dvorce nutné vytvořit pravidelnou soustavu světlometů s třemi svítidly v každém rohu a dvojicí uprostřed podélné strany (celkem šestnáct svítidel). Pro úsporu nákladů a malou vzdálenost jednotlivých dvorců byly světlomety sdruženy na patnáct stožárů výšky 8 m, rozmístěných pravidelně po obvodu a v ose areálu tak, že na stožáry v ose jsou instalovány světlomety společné pro dva, resp. čtyři přilehlé kurty. Celkem bylo použito 64 světlometů (obr. 2).

Obr. 4.

Obr. 4. Detail hlavy stožáru osazené svítidly Leo

Pro realizaci byly vybrány světlomety LEO od italské firmy SBP, konkrétně typ LEO/A 402-94-CR s asymetrickou vyzařovací charakteristikou. Jako světelný zdroj byly použity jednopaticové sodíkové výbojky Osram NAV-T s příkonem 400 W, teplotou chromatičnosti 2 000 K a světelným tokem 55 500 lm. Všechny světlomety jsou v krytí IP65.

Vrcholy stožárů jsou osazeny výložníky s otočnými třmeny, umožňujícími libovolné natočení jednotlivých hlavic svítidel okolo svislé osy tak, aby bylo zajištěno rovnoměrné osvětlení celé hrací plochy. Nastavení svítidel kolem horizontální osy umožňuje třmen, jenž je dodáván standardně se svítidlem.

Hodnoty vypočítané v programu CADE Lighting byly ověřeny při zkušebním měření 4. srpna 2005 mezi 21. a 22. hodinou. Při měření byla využita metoda F8 podle normy ČSN EN 45001 na jednom kurtu v 33 referenčních bodech rozmístěných rovnoměrně na ploše ve výšce 0,5 m nad povrchem. Měřilo se digitálním luxmetrem Krochmann 106. Na závěr byl vystaven protokol o měření potvrzující splnění požadavků příslušné evropské normy.

Obr. 6.

Obr. 6. Rozmístění svítidel v areálu tenisových kurtů

Celý areál byl dokončen v září 2005. Slavnostní kolaudace se mimo jiné zúčastnil i významný český tenisový reprezentant a olympijský vítěz Jiří Novák. Ten pokřtil kurty při prvním tréninkovém zápase a potvrdil to, co bylo zřejmé z předchozích měření. Kurty jsou osvětleny dostatečně a rovnoměrně, hráči nejsou oslňováni ani při podáních a vysokých míčích. Hrající subjektivně nepociťoval ani nejmenší potíže při hře při umělém osvětlení.

Svítidla LEO pro sportovní areály

Světlomety LEO od italské firmy SBP, dodávané na český trh firmou Enika s. r. o. Nová Paka, jsou kompaktní svítidla středního výkonu. Jejich předností je, že jsou vyráběna s různými vyzařovacími charakteristikami. Pro osvětlení sportovišť se nejčastěji používají světlomety LEO/A s asymetrickou vyzařovací charakteristikou, ale k dispozici jsou také kruhové světlomety LEO/C, symetrické LEO/S a sinusové LEO/WR, které jsou vhodné pro osvětlení přístupových komunikací. Příkon světelných zdrojů může být v rozsahu 100 až 400 W. Vyzařovací charakteristiky lze upravit pomocí kruhové clony, mřížky proti oslnění, matného nebo prizmatického skla.

Obr. 7.

Obr. 7. Jeden z rohových stožárů osvětlení v době zahájení montáže svítidel

Světlomety LEO je možné podle typu osadit halogenidovými nebo sodíkovými výbojkami, podle toho, jakou barvu světla požaduje projektant nebo architekt. Možnosti jejich využití rozšiřuje množství doplňků, jako jsou výložníky, ochranné mřížky, clony nebo úchyty pro upevnění svítidel na stožáry či na stěny objektů.

Světlomety LEO nabízejí díky svému výkonu a dobrému poměru ceny a užitné hodnoty rozsáhlé možnosti využití při osvětlování menších a středně velkých sportovních areálů. Pro velké areály jsou k dispozici výkonnější svítidla 5STARS, LASER nebo RAY od stejného výrobce, firmy SBP, jež umožňují používat světelné zdroje s příkonem až 2 000 W.

Foto: Akté s. r. o., Václav Šourek

ENIKA, spol. s r. o.
Nádražní 609
509 01 Nová Paka
tel.: 493 773 311
fax: 493 773 322
e-mail: enika@enika.cz
http://www.enika.cz