časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Sportoviště a jeho osvětlení

|


Sportoviště a jeho osvětlení

Ing. Pavel Janečka, Thorn Lighting CS spol. s r. o.

Osvětlovací soustava je dnes již nedílnou součástí většiny sportovních zařízení. V zastřešených sportovních a multifunkčních halách je možné sledovat sportovní události za nepříznivého počasí, ale také si vychutnat např. hokejové utkání, přestože venku panuje letní počasí. U venkovních sportovišť zase umělé osvětlení dává možnost prodloužit dobu využívání sportoviště až do pozdních večerních hodin.


Základní požadavky na osvětlování sportovišť

Základní požadavky na osvětlování sportovišť v zastřešených i venkovních sportovně zábavních areálech stanovuje norma ČSN EN 12193. Podrobnější informace o osvětlování různých sportovišť je možné nalézt v materiálech vydávaných jednotlivými sportovními asociacemi (např. doporučení FIFA a UEFA).

Osvětlovací soustava by měla zajistit rovnoměrné prosvětlení celého sportovního prostoru (v této souvislosti se hovoří o vertikální osvětlenosti), a ne jen povrchu (horizontální osvětlenost), po kterém se hráči pohybují. Tento prostor není ukončen čárami vymezujícími hřiště daného sportu.

Množství světla, které je v osvětlovaném prostoru zapotřebí, je dáno druhem sportu s ohledem na pohyb hráčů a dynamiku konkrétní sportovní činnosti. Vyšší hodnoty osvětleností jsou obecně požadovány u „rychlých“ sportů, jako jsou např. lední hokej, squash nebo stolní tenis. Dobře musí vidět hráč, ale také divák. Dostatečná vertikální osvětlenost je rovněž velmi nutná pro kvalitní televizní přenosy.

Důležitou vlastností osvětlovací soustavy je interpretace barev povrchů v prostoru sportoviště, kterou určuje typ použitého světelného zdroje. U většiny sportů je podle již uvedené normy pro soutěže vyšších a středních tříd vyžadován index barevného podání zdroje Ra > 60. Pro televizní přenosy jsou doporučené hodnoty indexu dokonce Ra > 80. Těchto hodnot je možné dosáhnout použitím běžných zářivek nebo halogenidových výbojek. Pro nejnižší tréninkové úrovně jsou však často dostačující „žlutooranžové“ vysokotlaké sodíkové výbojky s Ra okolo 20.

Společnost Thorn pomáhá díky svým dlouholetým zkušenostem vytvořit přívětivější, bezpečnější a účinnější prostředí s dostatkem kvalitního světla pro všechny zúčastněné.


Areaflood

Velmi populární světlomet v nástěnném provedení nebo pro montáž na osvětlovací stožár je vhodný pro osvětlení exteriérů (sportovišť, prostranství v okolí budov, průmyslových ploch), ale i rozsáhlých interiérů.

Vyrábí se ve verzi pro vysokotlakou sodíkovou nebo halogenidovou výbojku 250 a 400 W. Svítidlo má krytí IP65, zařazeno je v třídě ochrany I.

Těleso svítidla je tvořeno výliskem ze sklolaminátu, čelní rám s plochým tvrzeným sklem je k němu připevněn čtyřmi šrouby z korozivzdorné oceli. Rám je utěsněn silikonovým těsněním. Všechny předřadné části nutné pro provoz jsou integrovány přímo v tělese světlometu, v odděleném plechovém pouzdru. upevnění na stěnu nebo na dřík o průměru 60 mm rozšiřuje možnosti použití.

Světlomety je možné doplnit příslušenstvím ve velkém rozsahu: krycí mříž proti mechanickým nárazům, clonicí klapky, vnitřní clony, clonicí rámeček nebo barevné filtry.

Svítidlo má vynikající světelné parametry díky přesně tvarovanému reflektoru z eloxovaného hliníkového plechu s asymetrickým rozložením světelného toku a také díky příslušenství, s jehož pomocí lze měnit tvar křivky svítivosti. Maximální svítivost světlometu je ve směru 21° od kolmice na výstupní otvor. Vertikální směrování se nastavuje na přehledné stupnici umístěné na upevňovacím třmenu.

Možnosti použití:

  • extraligové hokejové stadiony,
  • tréninkové hokejové haly,
  • hokejbalová hřiště,
  • víceúčelové sportovní haly,
  • tenisové kurty,
  • volejbalové haly,
  • jezdectví.

Titus Sport

Vysoce mechanicky odolné zářivkové svítidlo je určeno k osvětlování profesionálních i rekreačních sportovních ploch.

Svítidlo je k dispozici s velmi širokou škálou příkonů pro zářivkovky T5 2× 49 W až 4× 80 W (světelný tok větší než má 250W halogenidová výbojka) v krytí IP23 a IP21 při vyklopení nad 50°.

Široká příkonová řada umožňuje využívat velmi rozdílné montážní výšky. Dva nezávislé elektronické předřadníky v jednom svítidle zajišťují postupné spínaní světelných zdrojů a vytváření světelných hladin.

Tato svítidla se vzhledem k vynikajícím světelnětechnickým parametrům, včetně světelné účinnosti (až 80 %), velmi často používají k osvětlování školních tělocvičen.

Jejich velkou výhodou je snadná montáž jak na pevné podklady (stropy, boční stěny), tak i na lanové závěsy, a dále možnost směrování úhlově nastavitelnou sponou.

Svítidlo lze také doplnit parabolickým optickým systémem, který zamezuje nežádoucí oslnění sportovců.

Optická část svítidla je kryta mřížkou z ocelového drátu, díky níž a společně s robustním ocelovým tělem je svítidlo Titus Sport téměř nerozbitné.

Možnosti použití:

  • tenis (vnitřní),
  • basketbal (vnitřní),
  • volejbal (vnitřní),
  • stolní tenis,
  • házená (vnitřní),
  • squash.

Sonpak LX

Sonpak, nejprodávanější světlomet firmy byl kompletně inovován. Nyní se tedy dodává pod označením Sonpak LX. Nový, lehčí a výkonnější Sonpak LX je víceúčelový světlomet vyráběný ve dvou velikostech, dodávaný s halogenidovou či vysokotlakou sodíkovou výbojkou o příkonu 70, 150, 250 nebo 400 W. Je vhodný jak pro použití v menších prostorách pro sport, tak na velkých prostranstvích, jako jsou nákladové rampy, náměstí, pěší zóny, parky či rozlehlé fasády budov. Těleso svítidla černé barvy (RAL 9005) je vyrobeno z polypropylenu vyztuženého skleněnými vlákny (Sonpak LX7) nebo z tlakově litého hliníku (Sonpak LX 15/25). Krycí sklo je buď z nárazuvzdorného polykarbonátu (Sonpak LX7) nebo z tvrzeného skla (Sonpak LX15/25)

Samozřejmostí je možnost výběru symetrického či asymetrického vyzařování. Ke svítidlu je k dispozici různé příslušenství – ochranná mřížka, mřížka proti oslnění a clona. Svítidlo má aerodynamický tvar pro snížení vlivu větru, krytí IP65 a je zařazeno v třídě ochrany I.

Možnosti použití:

  • víceúčelové sportovní haly,
  • menší venkovní sportoviště,
  • levná řešení.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Na Březince 6/930
150 00 Praha 5
tel.: 224 315 252
fax: 233 326 313
thorn@thornlight.cz
www.thornlight.cz

Obr. 1. Svítidlo Thorn – Areaflood (a – pro upevnění na stěnu, b – pro upevnění na stožár)
Obr. 2. Zářivkové svítidlo Thorn – Titus Sport (a – uchycení na strop nebo stěnu, b – uchycení na lanový převěs)
Obr. 3. Svítidlo Thorn – Sonpak LX (a – provedení LX7, těleso z tlakově litého hliníku, b – provedení LX15/25, těleso z polypropylenu)
Obr. 4. Osvětlení sportovní haly Ostrava Dubina svítidly Sonpak

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde