časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost TRILUX na českém trhu

|

číslo 3/2003

Společnost TRILUX na českém trhu

Historie společnosti

Podnik s dlouholetou tradicí Trilux patří k předním výrobcům svítidel v mezinárodním měřítku. Firmu založil v Německu v roce 1912 Wilhelm Lenz. Po druhé světové válce byl zahájen intenzivní vývoj interiérových i exteriérových žárovkových svítidel a značka Trilux se začala prosazovat na trhu. Následovala výstavba vlastních rozsáhlých laboratoří, výroba svítidel byla automatizována. Firma začala expandovat, postupně byly založeny pobočky v Nizozemí, Velké Británii, Itálii, Belgii, Rakousku, Francii, Švýcarsku, Slovensku a roku 2000 v České republice. Centrála společnosti sídlí v německém Arnsbergu, kde se nachází i výrobní závod (obr. 1). V 90. letech minulého století byla výroba rozšířena do Francie a Španělska.

Obr. 1.

Trilux dnes

V současné době firma zaměstnává více než 3 000 pracovníků a právem patří k největším výrobcům svítidel na světě.

Výrobní program obsahuje širokou škálu svítidel pro vnitřní prostory: kanceláře, obchody, průmyslové a sportovní haly a další. Specialitou jsou komplexní osvětlovací systémy pro nemocnice. Sortiment venkovních svítidel je zaměřen na osvětlení komunikací, včetně tunelů, dále sportovních ploch a velkých průmyslových závodů.

Trilux v České republice

Značka Trilux je v České republice reprezentována společností Trilux ČR s. r. o. Činnost společnosti je zaměřena na obchod a světelnětechnické projekty, návrhy úsporných koncepcí osvětlení a podporu projektantů a architektů v oblasti osvětlování.

Mezi realizované stavby v ČR patří např. Mercedes Praha, Schneider Electric Písek, MAFRA Olomouc a Praha, Kaufland – sklad Modletice, Lidl – centrální sklad Brandýs n. Labem, síť obchodů Kaufland, Baumax, Lidl a další.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 5.

Astron – novinka v osvětlení pracovních zón

Novinkou, která byla uvedena v červnu 2003 na trh, jsou svítidla řady Astron (obr. 2). Řada Astron se vyznačuje přímo nepřímým rozložením světelného toku, který je vytvářen nově vyvinutým optickým systémem. Tento systém je založen na kombinaci reflexních a refrakčních prvků.

Reflexní prvky jsou zastoupeny speciálně tvarovaným reflektorem, jehož spodní část je tvořena lamelami (obr. 3). Tyto lamely usměrňují světelný tok v podélném směru svítidla tak, aby dopadal na pracovní plochu ze strany. Reflektor zároveň zajišťuje potřebný nepřímý podíl pro rovnoměrné osvětlení stropu. Celý systém částečně prostupných reflektorů je umístěn v dokonale přizpůsobeném prizmatickém profilu. Výsledkem je optimální osvětlení pracovní plochy i celé místnosti.

Obr. 4.

Řada závěsných, stojanových a nástěnných svítidel Astron je určena pro lineární zářivky T5 o průměru 16 mm s příkonem 28, 35, 49, 54, 80 W a pro kompaktní zářivky s příkonem 36, 42, 55 a 80 W.

Velkoprostorové kanceláře

Svítidla Astron v symetrickém provedení jsou vhodná pro plošně orientované osvětlení velkých kanceláří (obr. 4). Díky novému optickému systému je dosaženo kvalitního neoslňujícího osvětlení zdvojené pracovní plochy, které vyhovuje přísným požadavkům pro počítačová pracoviště.

Závěr

Svítidla Astron jsou nejmladším vývojovým stupněm osvětlení, které je orientováno na kancelářská pracoviště (obr. 5). Jsou vhodná všude tam, kde je kladen důraz na kvalitní osvětlení, ekonomický provoz, variabilitu osvětlovací soustavy a v neposlední řadě i design.

Více informací o naší široké nabídce získáte v obsáhlém katalogu nebo na internetu.

TRILUX Česká republika s. r. o.
Bavorská 856
155 41 Praha 5-Stodůlky
tel.: 235 524 580–3, 235 524 585–7
fax: 235 524 588
e-mail: trilux@trilux.cz
http://www.trilux.cz