časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost Thorn a jedno desetiletí

|

číslo 1/2002

Společnost Thorn a jedno desetiletí

Ing. Martin Vítek, Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

V květnu tohoto roku uplyne deset let od doby, kdy byla založena první dceřiná firma společnosti Thorn ve střední a východní Evropě, a to v bývalém Československu. Thorn Lighting CS, jak zní celý její název, po rozdělení Československa i nadále působí na obou trzích – v České republice i na Slovensku.

Obr. 1.

Za desítku let prošla firma Thorn i její dceřiné společnosti velkými vývojovými změnami – restrukturalizací výroby, vlastnickými změnami, obrovským nárůstem obchodního obratu. Proto jsou kladeny velké nároky na flexibilitu výrobních závodů a na kvalitu zákaznického servisu, ale i na rozvoj technologií a vývoj nových svítidel a osvětlovacích systémů. Cesta k úspěchu nebývá přímočará; ani v případě společnosti Thorn nebylo dosaženo kýžených cílů vždy jednoduše a bez nesnází. Nicméně, hodnoceno měřítkem obchodních výsledků, bylo zmiňované desetiletí velmi úspěšné.

Když v roce 1928 pan Jules Thorn, rodák z Rakouska, zakládal v Londýně společnost Electric Lamp Service Company, jistě ani netušil, jaká budoucnost jeho firmu čeká. O jeho firmu – později společnost Thorn – se ucházeli mnozí investoři skvělých jmen. Z posledních jmenujme alespoň ty úspěšné – světově proslulý koncern EMI, jehož součástí byl Thorn až do roku 1993, kdy byl jako samostatná akciová společnost uveden na londýnskou burzu. Společnost Thorn se později snažil získat i jeden z největších amerických výrobců osvětlovací techniky, ale cena akcií byla příliš vysoká. V roce 2000, po 72 letech od svého založení, přešla společnost, jejíž oficiální jméno nyní zní Thorn Lighting Group (TLG), znovu do rakouských rukou. Tentokrát je to investor zvučného jména a výrobce svítidel – společnost Zumtobel AG, a tak vzniká největší evropský výrobce osvětlovací techniky – společnost Zumtobel Group.

Obr. 2.

Tyto změny se projevily i na provozu a obchodní činnosti všech dceřiných společností. Cíl byl vždy jasný a je i nadále – vysoká kvalita osvětlovací techniky, perfektní zákaznický servis, velká profesionalita světelnětechnických návrhů a bezchybné dodavatelské služby. Rok 2001 byl rokem změn, kdy zejména výrobní závody TLG prošly obrovskou restrukturalizací, což se někdy negativně projevilo v kvalitě dodávek a délce dodacích termínů.

Jak se s těmito vývojovými „turbulencemi“ vyrovnává právě společnost Thorn Lighting CS?
Lze konstatovat, že velmi dobře. Její desátý rok obchodní činnosti na českém a slovenském trhu je dokonce rekordní. Meziroční nárůst obchodního obratu o 25 %, úspěšnost v mnoha nejprestižnějších projektech v ČR a v SR, úzká spolupráce s předními českými a slovenskými architekty a projektanty, záruka kvality standardních svítidel a široká nabídka designových svítidel pro nejnovější typy světelných zdrojů, v neposlední řadě i šíře nabídky osvětlovací techniky téměř pro všechny druhy lidské činnosti, to vše jsou jasná aktiva úspěšné společnosti.

Nechme o kvalitách svítidel společnosti Thorn a o jejích obchodních úspěších v ČR a SR promluvit některé z uskutečněných referenčních projektů v nejrůznějších oblastech osvětlování. Obsáhlejší seznam mohou čtenáři najít ve výročním čísle časopisu firmy – Thornadu.

Obr. 3.

Firma Thorn se může pochlubit jednou z nejširších nabídek svítidel pro zářivky T5, kterou ocení zejména architekti v prestiž-ních projektech administrativních prostor, z nichž lze jmenovat např. správní budovy Becherovka Karlovy Vary, Budvar České Budějovice a Transgas Karviná, Technologický park Brno, Letiště Praha-Ruzyně, Longin Business Center Praha, VZP Teplice, Centrála Škofin Praha a Texcolor Praha.

Vhodně zvolený design svítidel a intenzita osvětlení jsou velmi důležité při řešení bankovních prostor. Mezi některými z realizací, kde si investor vybral řešení osvětlení se svítidly Thorn, jsou Agrobanka Brno, ČNB Brno a České Budějovice, síť bankovních domů Creditanstalt, Dresdner Bank Praha a Brno.

Návrhům osvětlení škol a univerzit firma věnuje zvýšenou pozornost. Snaží se navrhovat takové osvětlovací soustavy, které zajistí kvalitní podmínky pro zrakovou práci. Takové požadavky splnila při osvětlení SOU Červený Kostelec, gymnázií Sokolov a Žižkova ulice Brno, VŠB Ostrava-Poruba a Spořitelní akademie Brno.

Osvětlování prodejních ploch v malých obchodech nebo supermarketech patří k velmi dobrým referencím firmy. Zkušenosti s tímto typem osvětlení firma předvedla na mnoha prodejních plochách, mimo jiné to jsou BVV pavilony A, G, V a Z, Bauhaus Praha-Chabry, Hypernova Vyškov a mnohé ze supermarketů Ikea, Tesco, Kaufland, Sconto a Julius Meinl.

Obr. 4.

Vhodně zvolené osvětlení autosalonů napomáhá větší atraktivnosti představení a prodeje nových vozů. Různé systémy osvětlovacích soustav uplatnila společnost Thorn u vybraných prodejců, např. BMW Praha, Jeremiášova ul., Autostyl Škoda Praha, Jaguar – Hyundai Průhonice, Peugeot Pardubice, Auto Park Nissan a Renault Opportunity Brno, Svět aut a Toyota CA CAR Ostrava.

Firma nabízí komplexní řešení osvětlovacích soustav pro zdravotnická zařízení. Různé druhy osvětlení pro lůžkové části nebo zrakově nejnáročnější osvětlení operačních sálů. Takto specifické návrhy firmy byly realizovány v IKEM Praha, Vídeňská ul., Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě a u sv. Anny v Brně, nemocnice ve Frýdku-Místku a Strakonicích.

Pro osvětlení hotelů a restaurací může investor vybírat ze široké nabídky dekorativních svítidel. Některá z nich si může návštěvník prohlédnou např. na těchto místech: Grandhotel Jasná, Parkhotel Praha, hotely Imperial a Atom v Ostravě, nouzové osvětlení v hotelech Hilton a Holiday Inn Praha, Mc Donald’s Plzeň a Brno.

Obr. 5.

Vlastní technika osvětlování v muzeích, galeriích, kinech a divadlech je podmíněna architekturou daných prostor. Odlišné přístupy musely být zvoleny při osvětlení modlitebny Bratrské jednoty baptistů Praha-Vyšehrad, muzea Bratislavského hradu, muzea v Novém Jičíně či Židovského muzea v Praze.

Thorn se snaží realizovat energeticky co nejúspornější osvětlovací soustavy průmyslových a skladových prostor při splnění všech předepsaných norem. Za zmínku stojí tyto vybrané realizace: AIG Lincoln Čestlice, EPCOS Šumperk, Siemens Mohelnice, Schöller Litvínov, BTF Blatná, Barum Continental Otrokovice, Valeo Žebrák, DURA Automotive Stupava, Kopřivnice a Blatná.

Vhodný návrh uličního osvětlení komunikací výrazně zlepší viditelnost v noci a tím zajistí snadnější orientaci řidičů. Firma dodala svítidla pro veřejné osvětlení některých ulic ve městech, např. v Plzni, Blansku, Brně, Ostravě, Mariánských Horách, Opavě, Krnově, Karlových Varech, Liberci, Litomyšli, v Nové Pace a ve Svitavách.

Součástí dodávky svítidel pro obchodní řetězce je i osvětlení jejich parkovišť. Svítidla Thorn lze nalézt na většině parkovišť již zmiňovaných supermarketů, ale také v areálech průmyslových závodů a administrativních budov. Nejznámějšími z nich jsou Olympia Teplice a Mladá Boleslav, HOPI Jažlovice, Škofin Praha, Preymesser Mladá Boleslav, Novogear Frýdek-Místek či kryté parkoviště „C“ na Letišti Praha- Ruzyně.

Obr. 6.

Hlavním úkolem při osvětlení náměstí, pěších zón, parků a zahrad je dodržení představ architektů pro vytvoření takového osvětlení, které působí esteticky v noční i denní době. Svítidla byla vybrána pro osvětlení mnoha míst, z nichž jmenujme alespoň některá: náměstí Voskovce a Wericha v Sázavě, Komenského náměstí Brno, Horní náměstí Olomouc, náměstí Teplice, Slavonice a Lomnice nad Popelkou, zámecký park Choceň, pěší zóna Kolín, Dvořákovy sady Opava.

Architekturní osvětlení kulturních památek a významných budov, soch, pomníků a kašen podstatně přispívá ke zvýšení atraktivnosti měst a obcí. K nejlepším referencím firmy v této oblasti patří Klášterní zahrady a kostel v Litomyšli, osvětlení fasády a zahrady Slovanského domu, Trenčínský hrad nebo pomník T. G. Masaryka v Brně.

Nabídka firmy při osvětlování sportovišť obsahuje kompletní servis, který ocení investoři a provozovatelé, ale i samotní sportovci. Mezi nejzajímavější realizace patří sportovní haly VŠB Ostrava a Olymp Praha, tenisové haly Tetraco Uherské Hradiště a Průhonice, fotbalové stadiony Drnovice, Teplice, Stavo Artikel Brno, zimní stadiony ve Znojmě a Třinci, plavecké bazény Sokolský ostrov České Budějovice a Praha-Letňany či hokejbalový areál Praha-Palmovka.

Firma od svého založení aktivně působí v oblasti osvětlování železničních prostranství. Svítidla byla použita na mnoha železničních stanicích v rámci optimalizace prvního a druhého koridoru.

V tomto článku byl uveden pouze stručný výběr nejznámějších projektů firmy Thorn Lighting CS realizovaných během jejího desetiletého působení v ČR. Získané zkušenosti společnost ráda uplatní v nových světelných návrzích.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Jaselská 6/275
160 00 Praha 6
tel.: 004202/2431 5252
fax: 004202/3332 6313
e-mail: thorn@thornlight.cz

Pellicova 33
602 00 Brno
tel.: 004205/4321 2660
fax: 004205/4321 2661
e-mail: thorn.brno@thornlight.cz

Výstavní 8
709 00 Ostrava
tel.: 0042069/6664 211
fax: 0042069/6664 376
e-mail: thorn.ostrava@thornlight.cz