časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení

|

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) je občanské sdružení, které vzniklo přeměnou tematické skupiny Veřejné osvětlení při ČNK CIE a ČSVTS. To znamená, že je přímým následníkem uskupení ustaveného již v roce 1961. Příští rok tedy oslaví padesát let činnosti.
 
Společnost sdružuje přední odborníky z provozu, výroby, obchodu i vědy. Shromažďuje tedy nebývalý potenciál odborníků, který je schopen řešit mnohé problémy související s venkovním osvětlováním. SRVO je připraveno pomoci řešit malé i velké problémy malých i velkých obcí. Je zdrojem informací nejen pro své členy. Pro ty pořádá dvakrát do roka pravidelná setkání, na kterých si jeho členové mohou předávat zkušenosti. Zejména v poslední době se náplň těchto setkání zkvalitňuje, neboť jsou jako přednášející zváni i odborníci z jiných, někdy zdánlivě nesouvisejících oblastí. Třeba z psychologie nebo dopravního výzkumu. Tato setkání jsou za určitých podmínek otevřena nejen pro členy společnosti.
 
Za dlouhé období své existence společnost nechyběla při žádné významnější události týkající se veřejného osvětlení či venkovního osvětlení obecně. Zúčastňuje se mnoha projektů. Ať už je to řešení některých speciálních úkolů osvětleni, jako je osvětlování chodců na přechodech, nebo spolupráce s policií na projektu Bezpečná obec. Také pomáhá obecním zastupitelům orientovat se v nepřehledném trhu se svítidly. Zejména v poslední době, kdy se objevují nekvalitní LED svítidla nekorektních prodejců, je tato pomoc důležitá. Vždyť jde o investice na desetiletí.
 
Společnost se např. podílí na tvorbě norem a jiných legislativních předpisů souvisejících s oblastmi jejího působení nebo na výzkumu vedoucím k omezení nežádoucích účinků nočního svícení; mj. má i výrazný podíl na odvrácení nežádoucích snah úzkých zájmových skupin o nevhodné omezení veřejného osvětlení.
 
Více na www.srvo.cz.
Ing. Tomáš Maixner,
předseda SRVO