časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost OSRAM slaví 100 let

|


Společnost OSRAM slaví 100 let

Sobota 10. června 2006 proběhla pro pozvané hosty ve znamení oslav stého výročí založení společnosti OSRAM. Zvláště pro děti byl od devíti hodin dopoledne do čtyř odpoledne připraven atraktivní program (soutěže, divadelní představení aj.) v příjemném prostředí pražské zoologické zahrady. Oslava pro dospělé začala v šest hodin večer na lodi Europe. Výlet lodí, doplněný zajímavým programem a výborným jídlem a pitím, poskytl přítomným ideální prostředí k neformální zábavě a relaxaci. Přítomní si mohli v klidu vychutnat příjemnou atmosféru plavby. Počasí akci také přálo, a tak nic nechybělo k tomu, aby si hosté kromě milého dárku odnesli jen ty nejpříjemnější vzpomínky.

Následující řádky už patří historii firmy.

Obr. 1.

Obr. 1. Ředitel českého zastoupení společnosti Ing. Vozňák se příjemné povinnosti zakrojit slavnostní dort ve tvaru žárovky 100 let OSRAM zhostil se ctí

Před 100 lety, 17. dubna 1906, byla značka OSRAM zapsána do seznamu ochranných známek Říšského patentového úřadu v Berlíně. V roce 1919 se poprvé objevilo světoznámé obrázkové logo se žárovkou. Jméno OSRAM vzniklo z názvů dvou materiálů, které byly v té době zapotřebí pro výrobu vláken – osmia a wolframu.

Společnost investuje každý rok více než pět procent svého obratu do výzkumu a vývoje. Jednou z hlavních oblastí, na které OSRAM zaměřuje svou pozornost, jsou optoelektronické polovodičové světelné zdroje. Ty v současnosti představují jedenáct procent celkového obratu firmy. Firma od svých prvopočátků pracuje také na inteligentním osvětlení. Již v roce 1925 uvedla na trh Bilux, inovační žárovku do automobilových světlometů, která nabízela tlumené i dálkové světlo z jediného světelného zdroje. OSRAM má také dlouholetou tradici v oblasti kinematografického osvětlení. Žárovka XBO pro promítací přístroje (na trh uvedena v roce 1954) byla tak úspěšná, že v roce 1983 byla odměněna Oscarem®. Dodnes se používá pro různé aplikace, včetně efektního osvětlení. Se zavedením zářivky Dulux EL v roce 1985 otevřela firma OSRAM dveře energeticky úsporným světelným zdrojům pro domácnost. OSRAM byl prvním výrobcem, který integroval elektronický předřadník (EP) do patice zářivky. A inovační halogenové žárovky, jako např. OSRAM Ministar (na trhu od roku 2004), nejmenší halogenová reflektorová žárovka na světě (reflektor integrován do žárovky), poskytují světlo všude tam, kde jsou stísněné prostory. Systém Puritec UV od firmy OSRAM, uvedený do prodeje v roce 2005, se používá k čištění pitné vody pomocí ultrafialového světla.

Firma OSRAM v současnosti zaměstnává po celém světě více než 38 000 lidí, zásobuje zákazníky přibližně ve 150 zemích a má 49 výrobních závodů v devatenácti zemích. Ve fiskálním roce, končícím 30. září 2005, dosáhla společnost s centrálou v Mnichově prodeje ve výši 4,3 miliardy eur, z čehož 88 procent pocházelo z jiných zemí než z Německa.

Ing. Jana Kotková