časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost Hensel na Light+Building 2010

|

Ing. Pavla Slavíková, FCC Public s. r. o.
 

Hensel – rodinná firma s tradicí

 
Na mezinárodním veletrhu Light+Building, který se konal ve dnech 14. až 16. dubna 2010 ve Frankfurtu nad Mohanem, představila své novinky také společnost Hensel GmbH & Co. KG, která je jednou z předních firem na světovém trhu v oblasti rozbočování, jištění a rozvodu elektrické energie v sektoru nízkého napětí. Rodinnou společnost Hensel založil již v roce 1931 Gustav Hensel, otec současného majitele, pana Felixe G. Hensela. Tomu za FCC Public položila několik otázek Ing. Pavla Slavíková.
 
Hensel je rodinná firma, která funguje bezmála osmdesát let. To je velmi obdivuhodné. Jak jste toho docílili?
Hensel je typická německá firma střední velikosti. Myslím, že v Německu v tomto oboru neexistuje jiná firma střední velikosti, která se specializuje na námi dodávané produkty. Proto je Hensel ve svém oboru známý. Abychom byli konkurenceschopní, musíme hodně investovat, a to jak v České republice, tak v jiných zemích, a hlavně v Německu. Investujeme do vývoje výroby, výzkumu a vzdělání pracovníků, abychom zajistili vysokou úroveň kvality našich produktů.
 
Američané říkají: „Následujeme vůni peněz.“ Čím je podnikání v oboru elektrotechniky pro vás zajímavé? Je to tradice firmy, dobrý byznys, nebo koníček?
Můj názor je, že pokud jste ve svém podnikání úspěšní, je to také váš koníček. Já mám ekonomické vzdělání a musel jsem se během podnikání v oboru elektrotechniky hodně učit. Mým hlavním cílem není získat co nejvíce peněz, ale být úspěšný. Musíme být schopni vytvořit správná technická řešení, která trh vyžaduje. K tomu musíme nalézt ty správné lidi, kteří budou přínosem pro firmu, a zajistit jim technické zázemí. Hodně prostředků investujeme do vzdělávacího programu pro zaměstnance. Všechny potřebné
odbornosti naše zaměstnance školí učitelé z univerzit i z provozní praxe.
 
Jak hledáte ty správné manažery?
Obvykle hledáme manažery z praxe, kteří mají již zkušenosti. Manažer musí mít dobrý vztah k obchodování obecně, musí mít všeobecný rozhled, být všestranný, musí chtít stále rozvíjet firmu a být úspěšný. Velmi dobré pro pozici manažera je, když má zkušenosti z praxe také v cizině. Někteří jsou velmi dobrými specialisty, ale nejsou všestranní, protože např. pracovali dlouhou dobu na jedné pozici. Manažer nemusí být specialista, ale musí se dobře orientovat ve svém oboru. Například pan Jindra (generální ředitel české pobočky, pozn. redakce) je velmi dobrý všestranný manažer, který neustále přichází s novými nápady a realizacemi podporujícími další rozvoj a úspěch naší firmy.
 
Hensel má pobočky po celém světě a z toho vyplývá také multikulturní prostředí. Jak se Vám spolupracuje s kolegy z jiných zemí?
Jelikož umíme najít ty správné lidi na správné pozice, nemáme se spoluprací se zástupci jiných zemí větší problémy. Neznamená to jen umět anglicky, ale musíme se stále učit navzájem jeden od druhého. Podmínkou je dobrá komunikace mezi všemi zástupci firmy Hensel.
 
Jaké jsou podle Vás perspektivy firmy Hensel do budoucna?
Jelikož chceme být předním inovátorem na trhu v oblasti bezpečných instalačních a rozváděčových systémů, považujeme za velmi důležité úzce spolupracovat se zákazníky a vyvíjet nové technologie. Je třeba se stále ptát zákazníků, co potřebují, a tomu přizpůsobit vývoj.
 
Děkuji Vám za rozhovor.
 

Novinky v elektrických rozváděčích na Light+Building

 
Skupina Hensel se tradičně zaměřuje na poměrně úzkou skupinu výrobků, která má velmi široké použití v praxi, na elektrické rozváděče z vysoce kvalitního termoplastu. Jejich nová řada je uváděna na trh pod jmény začínajícími slovem „ENY“, evokujícím anglické „any“ – tedy zařízení do jakékoliv situace.
 
Enysun je kompletní systém rozváděčů pro fotovoltaiku, a to jak pro stejnosměrnou, tak střídavou část. Novinkou je jističová skříň s krycí deskou, která rozmístěním jisticích přístrojů umožňuje lepší vyzáření jejich ztrátového výkonu. Pro rozvody ve fotovoltaických aplikacích byla vytvořena nová řada sedmi typů kabelových rozvodek KF PV 0100 až KF PV 0700.
 
Enystar je modulární systém nízkonapěťových rozváděčových skříní s dveřmi pro instalace do 250 A, uvedený na trh v dubnu 2008; získal Čestné uznání v soutěži Zlatý Amper 2009. Skříně čtyř velikostí je možné spojit dohromady v jakékoliv kombinaci a vytvořit tak systém na míru. Systém Enystar je prachotěsný a vodotěsný proti stříkající vodě, má krytí IP65. Nové jsou jističové skříně s uzavřenými stěnami a aplikací pro stejnosměrné rozvody, zvyšovací rámy FP ZR pro zvětšení vestavné hloubky skříní a šikmý výklopný panel FP CB 210 pro ovládací prvky, signálky a montáž zásuvek.
 
Enymod je robustní modulární systém rozváděčových skříní pro instalace do 630 A, vhodný do průmyslového prostředí. Kombinovat lze pět typů rozváděčových skříní. Novinkami v této řadě jsou např. příruba bez předlisů o rozměrech 65 × 88 mm pro montáž na stěnu skříně o délce 150 mm nebo nové typy skříní s čtyřpolohovým vypínačem od 63 do 630 A nebo s přepínačem sítí pro 160 a 250 A, které najdou uplatnění v provozech, kde je třeba zajistit nepřetržitou dodávku elektrické energie i při výpadku elektrické sítě (zdravotnictví, zemědělství – líhně apod.).
 
Systémy Enystar a Enymod lze díky otevřeným bočním stěnám, integrovanému těsnění a spolehlivým propojovacím segmentům velmi snadno sestavit či demontovat. Rozváděče Enystar a Enymod mohou být používány buď jako samostatné skříně, k montáži přímo na stěnu, nebo variabilně a pevně spojené v rámci většího rozváděče. Skříně se dodávají jak prázdné, tak i přípojnicové, svorkové, vypínačové, elektroměrové, skříně pro výkonové jističe, skříně pojistkových odpínačů, skříně pro modulové řadové přístroje či nejrůznější jiné použití podle přání zákazníka.
 
Kabelové krabicové rozvodky Enycase se vyrábějí ve variantách se svorkami a bez svorek. V nabídce jsou rozvodky jak pro kabelové kanály a trubkové instalace, tak pro nechráněnou instalaci ve venkovním prostředí, pro potopení do vody do hloubky 1 m na max. 15 min, pro bezpečnostní obvody s prodlouženou funkcí během požáru či pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu v zónách 2 a 22. Novinkou jsou záslepky VXM (krytí IP65) pro kabely neosazené vývody kabelových rozvodek do prostředí s nebezpečím výbuchu v zónách 2 a 22.
 
Malé jističové rozváděče Enyboard se vyrábějí ve velikosti od 3 do 54 vestavných modulů. Lze je dodat také s přídavným uzavřeným prostorem pro montáž přístrojů, které nevyžadují obsluhu. Novinkou je vnější montážní deska umožňující upevnit rozváděč o velikosti čtyř a devíti vestavných modulů na stěnu nebo stožár.
 
Kabelové vývodky Enyfit se dodávají jako nástrčné, nástrčné pro trubkovou instalaci, šroubovací s odlehčením tahu kabelu a pro rozvodky do prostředí s nebezpečím výbuchu plynu a prachu v zónách 2 a 22. Nová je dělená kabelová vývodka pro systém Enystar s možností vkládat kabely do průměru 72 mm z čelní strany. Při současném použití odlehčovače kabelu v tahu a tlaku dosahuje tato vývodka krytí IP65. Možnost vložit kabel takové tloušťky z čelní strany usnadní práci při montáži, což jistě ocení každý technik.
 
První dodávky novinek společnosti Hensel jsou plánovány na podzim letošního roku.
 
Obr. 1. Expozice firmy Hensel na Light+Building 2010
Obr. 2. Felix G. Hensel v rozhovoru s Pavlou Slavíkovou
Obr. 3. Zvyšovací rámy pro zvětšení vestavné hloubky skříní
Obr. 4. Šikmý výklopný panel
Obr. 5. Skříně s čtyřpolohovým vypínačem od 63 do 630 A a s přepínačem sítí pro 160 a 250 A
Obr. 6. Kabelové rozvodky do prostředí s nebezpečím výbuchu v zónách 2 a 22 se záslepkami