časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Společnost ES SYSTEM ve střední Evropě

|


Společnost ES SYSTEM ve střední Evropě

Ing. Jiří Hrachovina,
ES SYSTEM Central Europe a. s.

Výrobce svítidel s dlouholetou tradicí na skandinávských a polských trzích se rozhodl expandovat do dalších zemí Evropy. V květnu 2004 byla proto ve spolupráci s českými partnery založena společnost ES SYSTEM Central Europe a. s. Během krátkého období tato společnost zaznamenala intenzivní rozvoj a již dokončila mnoho významných projektů. ES SYSTEM Central Europe a. s. realizuje obchodní aktivity v České republice, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Obr. 1. Galerie Vaňkovka
Obr. 2. Galerie Vaňkovka
Obr. 4. System 300

Sortiment ES-SYSTEM poskytuje zákazníkům širokou nabídku svítidel. Vizitkou toho jsou úspěšně realizované a probíhající projekty osvětlení z oblasti průmyslu, interiérového osvětlení a exteriérů, jako např. Siemens Mohelnice, výrobní hala Letov – výroba dílů pro Airbus A380, Ostravské muzeum, ostravská radnice, síť poboček České spořitelny a Komerční banky, architekturní osvětlení historických staveb a další.

Obr. 3. Obr. 5. Obr. 6.

Obr. 3. Olympia Brno, Fashion Mall
Obr. 5. System 3000
Obr. 6. Svítidlo Luna
Obr. 7. Miro

Obr. 7.

Mezi nejvýznamnější aktuální projekty lze zařadit dvě brněnské zakázky, a to projekt Galerie Vaňkovka – investici německé ECE, a dále projekt Olympia Fashion Mall.

Galerie Vaňkovka a nákupní centrum Olympia

Galerie Vaňkovka je doposud největším maloobchodním projektem v Brně. Po Velikonocích 2005 se moderní nákupní galerie v centru moravské metropole stane přitažlivým místem pro 1,2 milionu lidí ze spádové oblasti Jihomoravského kraje. Na dvou podlažích o celkové rozloze 37 000 m2 prodejní plochy bude otevřeno více než 120 specializovaných obchodů, módních butiků, obchodů se sportovním zbožím, supermarket a obchod se spotřební elektronikou. K dispozici je více než 1 000 parkovacích míst. Společnost ES-SYSTEM je partnerem investora při projektování osvětlení a dodavatelem svítidel pro většinu prostor obchodního centra. Dodávka zahrnuje více než 4 000 svítidel v celkovém objemu 18 mil. korun.

Zábavní a nákupní centrum Olympia se vzhledem ke svému úspěšnému působení rozhodlo rozšířit prodejní plochy o další nákupní galerii Fashion Mall, zaměřenou především na módu.

Obr. 8.

Obr. 8. Terralux

V těchto projektech byla použita svítidla z širokého sortimentu ES-SYSTEM, z nichž bychom Vám rádi některá blíže představili.

SYSTEM 3000, 4000

Nerozsáhlejší designovou řadou jsou SYSTEM 3000 a SYSTEM 4000. Jejich základním prvkem je tlakově litý aluminiový profil 44 × 50 mm. Vlastnosti uvedeného profilu umožňují konstrukci flexibilního systému v mnoha technických a designových variacích. K dispozici jsou zářivková, žárovková a výbojková svítidla s různými světelně-technickými charakteristikami.

Obr. 9.

Obr. 9. Svítidlo Era

LUNA

Velkoplošné svítidlo vyráběné v závěsné, vestavné a přisazené verzi. Jako světelně činná plocha je použita speciální fólie zajišťující dokonalý difuzní rozptyl světla. LUNA se sériově vyrábí v největším rozměru 2 × 2 m a v modulárním systému umožňuje konstrukci rozsáhlých světelných ploch. LUNA je zajímavá i ve variantě RGB, kdy měnící se barevný tón přes celé barevné spektrum umožňuje dokonale dokreslit atmosféru osvětlovaného interiéru.

MIRO

Systém sekundárního osvětlení z odrazného zrcadla a projektoru. Zrcadlo je vytvořeno z odrazných segmentů 100 × 100 mm. Podle parametrů prostoru a požadavků na osvětlení se spojením základních segmentů vytvoří zrcadlo potřebné velikosti. Nastavením kloubového upevňovacího systému zrcadla se dosáhne požadovaných světelně-technických parametrů na ploše.

Obr. 10. Obr. 11. Obr. 12.

Obr. 10. Svítidlo Uran
Obr. 11. Svítidlo Linea
Obr. 12 Svítidlo Leo

ERA

Symetrické nebo asymetrické dekorativní svítidlo určené k instalaci do zdi, případně do sádrokartonových stěn. ERA se vyrábí v široké škále tvarů, příkonů, dekorativních skel a reflektorů. ERA může být osazena zářivkami, žárovkami nebo LED.

Obr. 13.

Obr. 13. Svítidlo Leo

TERRALUX

ES-SYSTEM výrazně rozšiřuje svůj sortiment svítidel s LED. Jedním z těchto produktů je skleněná svíticí dlaždice TERRALUX. Vyrábí se v několika monochromatických barevných provedeních nebo jako kombinace RGB LED. Barvu vyzařovaného světla lze řídicím systémem plynule měnit přes část barevného spektra. Svíticí dlaždice je určena pro vnitřní i venkovní použití. Optické vlastnosti použitého skla zesilují celkový efekt. TERRALUX má protiskluzovou úpravu.

LINEA, URAN, LEO

Velmi silnou stránkou sortimentu ES-SYSTEM jsou produkty určené k osvětlení exteriérů. Zemní svítidla řady URAN v kruhovém a čtvercovém provedení mohou být osazena různými typy světelných zdrojů s různými příkony a optickými systémy. LINEA je lineární venkovní svítidlo pro zářivky T5. K osvětlování portálů je vhodné použít svítidla LEO se zářivkou, výbojkou, žárovkou nebo LED. Pro speciální aplikace lze zvolit svítidla vybavená Fresnelovou čočkou. Kombinace uvedených svítidel poskytuje mnoho možností při osvětlování objektů.

ES SYSTEM Central Europe a. s.
Višňová 331/4
140 00 Praha 4
tel.: 244 470 408
fax: 241 724 661
e-mail: essystem@essystem.cz
http://www.essystem.cz