časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Spielberk Office Centre Brno – venkovní osvětlení

|


Spielberk Office Centre Brno – venkovní osvětlení

Ing. Jakub Wittlich,
Philips Česká republika s. r. o., divize Lighting

Brno se díky své strategické poloze mezi Vídní, Budapeští, Bratislavou a Prahou, dobrému dopravnímu spojení a univerzitám poskytujícím kvalifikovanou pracovní sílu stává stále populárnějším místem pro zřizování vývojových a administrativních center mezinárodních společností. Spielberk Office Centre je se svými více než 55 000 m2 kancelářské plochy a polohou v pětiminutové docházkové vzdálenosti z centra ideálním místem pro jejich umístění.

Celý komplex je koncipován jako kombinace různých typů budov a krajinných prvků, které dohromady vytvářejí příjemné pracovní prostředí. Jedna strana areálu je tvořena pěti nízkopodlažními kancelářskými vilami. Pětipodlažní stavby s plochými střechami jsou zasazeny do mírně zvlněných zahrad. Protilehlá strana prostoru je ohraničena čtyřmi osmipodlažními budovami IQ (projektový název) s flexibilním vnitřním uspořádáním. V další fázi výstavby bude tato řada doplněna výškovou budovou a hotelem. Prostor mezi oběma řadami budov je koncipován jako přírodní krajina s vodními plochami, kamennými valy a živými ploty. Použití nepravidelných tvarů a vysoce kvalitních přírodních materiálů vytváří dostatek možností pro relaxaci jako protiváhu pracovnímu prostředí budov.

Základním principem navrhování venkovního osvětlení byla snaha dodat celému areálu intimní a harmonický charakter podobný přírodní atmosféře kombinující světla a stín, tmavá a jasná místa. Neméně důležité bylo i zachování charakteristik použitých materiálů, a to jak barvy, tak i struktury.

Hlavním typem svítidla zvoleným pro venkovní osvětlení je Philips Multipole. Je to vícezdrojové svítidlo, v tomto případě osazené šesti reflektorovými vysokotlakými halogenidovými výbojkami s keramickým hořákem MASTERColour CDM-R20 35 W s úhly poloviční svítivosti 10° a 30°. Náhradní teplota chromatičnosti 3 000 K a index podání barev 81 zcela vyhovují požadavkům na barevnou kvalitu světla. Svítidlo Multipole je vybaveno elektronickými předřadníky. Výhodami tohoto osazení je odstranění možného viditelného blikání světla, omezení barevného rozdílu jednotlivých světelných zdrojů, vyrovnávání kolísání napájecího napětí v rozsahu 206 až 254 V a rovněž prodloužení života výbojek CDM až o 30 % ve srovnání s verzí při zapojení s elektromagnetickým předřadníkem. Jednotlivé zdroje lze individuálně směrovat, a vytvářet tak sled tmavších a jasnějších ploch na komunikacích a světelně zdůrazňovat různé prvky jako kamenné zdi, stromy, lavičky. Vrcholky svítidel jsou osazeny elektroluminiscenčními diodami, jejichž světlo vytváří barevné orientační osvětlení. Za čtyřmi okny jsou čtyři diody se světlem jantarové barvy a s příkonem 1 W.

Pro osvětlení dřevěného mola lemujícího jednu stranu jezera jsou použita svítidla Bega s kompaktními zářivkami PL-L 24W/830, jež jsou zapuštěna do opěrné zdi těsně nad pochozí plochou. Tento způsob instalace vytváří intimní atmosféru nevtíravého osvětlení odpovídající relaxačnímu určení prostoru. Pod molem jsou umístěny světlomety Philips MiniDecoflood, opět s reflektorovými výbojkami MASTERColour, které nasvětlují kamenné hráze na druhé straně vodní plochy.

Výsledkem instalace osvětlovací soustavy je vytvoření příjemné, relaxační atmosféry, která je odlišná od tradičního funkčního veřejného osvětlení.

Investor: CTP Invest, spol. s r. o.
Architekti: Václav Hlaváček, Studio Acht Architects, Praha, Česká republika
Ben Hoek, Studio Acht Architects, Rotterdam, Nizozemí
Lodewijk Baljon, Landschaparchitecten, Amsterdam, Nizozemí

Philips Česká republika, divize Lighting
Šafránkova 1, 155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111, fax: 233 099 326
www.philips.cz
e-mail: jakub.wittlich@philips.com

Obr. 1. Celkový denní pohled
Obr. 2. Svítidlo Multipole
Obr. 3. Celkový noční pohled
Obr. 4. Detail osvětlení komunikace se zvýrazněním krajinných prvků
Obr. 5. Detail osvětlení mola
Obr. 6. Vizualizace v programu Dialux

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde