časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Speciální interiérová svítidla pro společenské prostory budovy Sazka Arena

|

číslo 3/2004

Speciální interiérová svítidla pro společenské prostory budovy Sazka Arena

Hana Blaháčková,
Preciosa - Lustry, a. s.

Preciosa - Lustry, česká akciová společnost, je jedním z největších výrobců klasických dekorativních svítidel na světě. Kvalitně zpracovaný český křišťál, mosazné, ručně zpracované odlitkové díly, vysoká kvalita výrobků, moderní a elegantní design jsou základní znaky svítidel firmy.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 5

Kromě výroby standardních bytových svítidel se firma ve stále větší míře věnuje realizacím velkých světelných projektů po celém světě.

Přímo „na klíč„ jsou ve společnosti Preciosa - Lustry vyráběna svítidla a světelné objekty, jež jsou určeny pro hotely, divadla, koncertní sály, soukromé rezidence a další speciální interiéry. Tyto projekty vznikají v těsné spolupráci designérů firmy s architekty, kteří tak mají možnost sledovat a kontrolovat proces vzniku svítidel přímo ve výrobě. Vzájemná spolupráce v případě takovýchto náročných projektů často znamená také vytvoření řady vzorků a prototypů tak, aby výsledek byl co možná nejblíže představám architektů.

Obr. 3 Obr. 4

Obr. 3. Nástěnné svítidlo pro sky boxy, rozměry: 31 × 36 × 10 cm
Obr. 4. Nástěnné svítidlo pro sky boxy, rozměry: 23 × 36 × 10 cm

Možnost předvést schopnosti a um návrhářů dostala společnost také při výrobě interiérových svítidel pro dodavatele kompletních společenských interiérů nejmodernější sportovní haly v Evropě. Dodavatel společenských interiérů měl nelehkou úlohu: zajistit svítidla podle požadavku autora návrhu, kterým byla specializovaná americká designérská firma Yates-Silverman, Inc., z Las Vegas.

Všechna svítidla dodaná společností Preciosa - Lustry jsou vyrobena podle návrhu této designérské firmy a spojují v sobě kvalitní návrh s kvalitní výrobou. V budově Sazka Arena jsou instalována ve speciálních prostorách určených pro obchodní a společenská jednání a management firmy Sazka (restaurant bary, party boxy, společenská lóže (sky boxy), patrový bar a konferenční sál, klub a kancelář generálního ředitele, atd.).

Celkově bylo pro Sazka Arenu vyrobeno a dodáno pět typů stropních svítidel v celkovém počtu 103 kusů, tři typy nástěnných svítidel a dva typy stolních svítidel. Svítidla byla vyrobena pro společnost TECHO a. s., Praha, která zajišťovala dodávku kompletních interiérů.

Detaily vybraných svítidel vyrobených pro objekt Sazka Arena jsou na obr. 1 až obr. 5.

Více se o společnosti Preciosa - Lustry můžete dozvědět na www.preciosa.com

Preciosa - Lustry, a. s.
Opletalova 3197
466 67 Jablonec nad Nisou
Česká republika
tel.: +420 488 115 555
fax: +420 488 115 665
e-mail: info@preciosa.com