časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Soutěž Světlo v interiéru 2003 na veletrhu SILICIUM BOHEMICA

|

číslo 4/2003

Soutěž Světlo v interiéru 2003 na veletrhu SILICIUM BOHEMICA

Letošní dvanáctý ročník veletrhu skla, porcelánu, keramiky a svítidel SILICIUM BOHEMICA se uskutečnil v Pražském veletržní areálu Letňany ve dnech 9. až 12. října 2003 v rámci komplexu výstav bydlení TENDENCE 2003. Expozice 105 vystavovatelů mohlo shlédnout více než 30 000 návštěvníků.

Obr. 2. Obr. 3.

Oproti loňskému roku se výrazně zvětšila plocha a zvýšil počet vystavovatelů, byl ale i rozšířen doprovodný program pro vystavovatele i návštěvníky. V keramickém centru na ploše 100 m2 se po celou dobu veletrhu konaly přednášky o zákonech a předpisech. Zároveň se zde představily firmy s nabídkou zboží a služeb. Součástí byly též ukázky výroby keramiky na hrnčířském kruhu, modelování plastik, drátování atd. Sekci obohatily víkendové keramické trhy. S mimořádným zájmem se také setkaly ukázky foukání skla taveného s využitím patentované technologie výroby pomocí mikrovlnné energie a sklářská dílna pro malé i velké. V dílně si pod odborným dohledem mohli zájemci vyzkoušet techniku výroby mozaiky, malování sklářskými barvami Figuro na skleněné destičky a následné vypálení ve sklářské peci, tzv. tiffany techniku aj.

Součástí doprovodného programu jako každoročně byly soutěže. Vedle tradičních (např. Okno v interiéru) vyhlásil organizátor veletrhu Terinvest s. r. o. soutěž novou – Světlo v interiéru 2003 Obr. 1. Hodnotila se originalita, kreativita, celková estetická úroveň, volba materiálů a jejich vzájemný soulad, respektování současných světových trendů. Ze soutěžních expozic osmi přihlášených firem vybrala hodnotitelská komise tyto tři vítězné exponáty:

  • 1. místo získala firma TGK – technika, sklo a umění s. r. o. za významné ovlivnění designu a jednotlivé charakteristiky interiérových svítidel, které mohou výrazně zvýšit poptávku po atypických svítidlech (obr. 1),

  • 2. místo získala firma HG Atelier Houdek za kombinace v ideální harmonii dekoračního předmětu a svítidla (obr. 2),

  • 3. místo získala firma Jaroslav Rejzek – GCG Studio za zajímavé pojetí svítidla vyrobeného tzv. tiffany technikou ve stylu renesance (obr. 3).

-jk-