časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Soutěž Interiér roku 2019

Ing. Jana Kotková | FCC Public s. r. o. | www.svetlo.info

Soutěž INTERIÉR ROKU popularizuje profesi architektů a interiérových designérů, kteří každoročně vytvářejí interiéry na světové úrovni. Záštitu pátému ročníku soutěže udělili předseda Senátu Poslanecké sněmovny ČR, ministr kultury ČR, ministr průmyslu ČR, hlavní město Praha a starosta městské části Praha 7. Jako symbol ocenění byly v letošním roce předány unikátní třináctikilogramové skleněné vázy navržené jako originál pouze pro tento ročník Interiéru roku Michaelou Tomiškovou a Jakubem Janďourkem ze studia Dechem. Vyrobila je sklárna BOMMA Martina Wichterleho.

Mezinárodní osmnáctičlenná odborná porota pod vedením architekta a designéra prof. akad. arch. Jiřího Pelcla, dr. h. c., tentokrát vybírala z 218 interiérů českých a slovenských architektů a interiérových designérů, což je největší počet přihlášených v historii soutěže. V porotě kromě architektů a interiérových designérů zasedly i osobnosti s výjimečnými výsledky v oblasti vizuální kultury (např. filmová režisérka a producentka MgA. Hana Třeštíková, malíř a pedagog MgA. David Saudek, výtvarník Pasta Oner, designér a sochař prof. Rony Plesl).

Obr. 1. Dům s vlašským krovem v Praze-Jinonicích, autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl a Veronika Indrová, studio Atelier 111 Architekti (vítěz kategorie Novostavba, absolutní vítěz pátého ročníku soutěže)
Obr. 1. Dům s vlašským krovem v Praze-Jinonicích, autoři: Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl a Veronika Indrová, studio Atelier 111 Architekti (vítěz kategorie Novostavba, absolutní vítěz pátého ročníku soutěže)

Absolutním vítězem a zároveň vítězem kategorie Novostavba se stal dům s vlašským krovem v Praze-Jinonicích. Autory celé stavby jsou Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl a Veronika Indrová ze studia Atelier 111 Architekti. Porota ocenila zejména „skvělé vyřešení stísněné situace, respektování genia loci a zejména formální čistotu i praktičnost interiéru a maximální zachování soukromí majitelů“.

Kongres Living Forum, v jehož závěru jsou vítězové každoročně vyhlašováni, byl z důvodu koronaviru přesunut z března na září. V té době se ale pravidla pro konání hromadných akcí měnila téměř po hodinách. Ředitel a zakladatel soutěže Petr Tschakert přirovnal přípravu akce k ruské ruletě. Štěstí přálo organizátorům. Vítězné realizace byly vyhlášeny 22. září v pražském Centru současného umění DOX. Celkem bylo uděleno (kromě ceny hlavní) sedm cen: čtyři ceny ve čtyřech kategoriích (Rekonstrukce, Novostavba, Veřejný interiér I, Veřejný interiér II), cena Interiér roku – Somfy, cena generálního partnera Velux a cena novinářů.

Obr. 2. Baugruppe – vila pro tři rodiny, autoři: Jakub Filip Novák, Daniela Nováková Baráčková, Barbora Jelínek a Martin Hlusička, studio No Architects (vítěz kategorie Rekonstrukce)
Obr. 2. Baugruppe – vila pro tři rodiny, autoři: Jakub Filip Novák, Daniela Nováková Baráčková, Barbora Jelínek a Martin Hlusička, studio No Architects (vítěz kategorie Rekonstrukce)


Obr. 3. Pražský Autentista Wine & Champagne Bar, autoři: Katarína Varsová, Jan Roučka a Dagmar Štěpánová, studio Formafatal (vítěz kategorie Veřejný interiér I)


Obr. 4. Základní škola Amos pro Psáry a Dolní Jirčany, Praha, autor: Štefan Šulek, studio SOA architekti (vítěz kategorie Veřejný interiér II)


Obr. 5. Sídlo a kanceláře společnosti Lasvit v Novém Boru, autoři: Štěpán Valouch a Jiří Opočenský, studio OV Architekti (cena Interiér roku – Somfy)


Obr. 6. Apartmány Harrachov, autor: Jiří Dohnal, studio Kvalitář (cena generálního partnera Velux)


Obr. 7. Elegance pastelových barev na Žižkově, Praha, autorka: Iva Hájková, studio Iva Hájková (cena novinářů)

[Zdroj: Tiskové materiály a foto: Institut bytového designu.]