časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

solo carat – ušlechtilý inspirující doplněk

|


solo® carat – ušlechtilý inspirující doplněk

Na veletrhu Amper 2006 společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, představuje novou variantu designové řady elektroinstalačních přístrojů solo®. Podobně jako před časem obohatilo nové provedení rámečků řadu alpha®, i zde jde o kombinaci současných krycích a ovládacích komponent s netradičním pojetím rámečků, které dodávají tomuto designu jednoznačně dominantní a nepřehlédnutelný prvek. Vznikla řada solo® carat. To, co odlišuje rámečky solo® carat od standardního tvaru, je použití různorodých materiálů a zejména jejich velikost. V základním, jednonásobném provedení jsou jejich rozměry 106,5 × 106,5 mm.

Obr. 1.

Obr. 1. Spínač v provedení grafitová/ušlechtilá ocel

Obchodní názvy běžně uváděných barevných odstínů vypovídají v případě rámečků solo® carat i o použitém materiálu i povrchové úpravě:

  • sklo – zlacený hliník,
  • bronz – chromovaný hliník,
  • ušlechtilá ocel.

U provedení sklo jde o matovou úpravu opískováním lícové strany. Na rozdíl od kovových verzí působí lehce a nenásilně doplňuje ovládací a krycí prvky, které jsou z plastů.

Provedení bronz s nepravidelně strukturovaným povrchem a příjemným bronzovým odstínem na první pohled vylučuje pochybnost, že jde o imitaci tohoto nejstaršího kovu využívaného lidmi.

Varianta ušlechtilá ocel představuje precizně opracovaný povrch velmi podobný základní verzi rámečků designu solo® v provedení matný chrom a rozšiřuje tak využití v interiérech s velkým podílem kovového nábytku a doplňků.

Obr. 2.

Obr. 2. Spínač v provedení slonová kost/bronz, boční pohled

Pohledové provedení těchto tří verzí umožňuje u vícenásobných rámečků libovolnou, tedy svislou i vodorovnou montáž.

Co se týče provedení zlacený a chromovaný hliník, jde o vysoce lesklý povrch, který má navíc odlišný vlnitý dezén pro zvýšení odolnosti proti jeho poškrábání. Protože motiv zvlnění je u vícenásobných rámečků orientován vždy horizontálně, je nutné volit z nabídky provedení pro svislou, nebo vodorovnou montáž.

Stejně jako u standardních rámečků pro řadu solo®, je i u varianty solo® carat již zmíněným charakteristickým prvkem odsazení 7 mm od stěny, což zdůrazňuje trojrozměrný dojem. Rámečky carat se vyrábějí v jedno-, dvoj-, troj- a čtyřnásobném provedení. Všechny krycí a ovládací komponenty, a tedy i mechanické i elektronické přístrojové vybavení jsou shodné s instalačními možnostmi základní řady solo®. Jsou v těchto barevných odstínech: slonová kost, studio bílá, grafitová, světle zelená, korálová červená a holubí modrá.

Design solo® carat je svou jednoduchou geometrií vhodný pro moderní obytné i společenské interiéry s kombinací materiálů ušlechtilý kov – sklo – dřevo.

Designová řada solo® carat využívá stejné kryty a ovládací prvky jako u původní varianty solo®. Proto je možné i u nové řady solo® carat volit z celého sortimentu klasických i elektronických přístrojů. Kromě obvyklých spínačů a zásuvek lze používat stmívače, automatické spínače osvětlení reagující na pohyb, spínače ovládající chod žaluzií nebo termostaty. Tyto elektronické přístroje přinášejí vedle zvýšení komfortu ovládání rovněž energetické úspory. V designové řadě solo® carat lze snadno vyřešit i požadavky na anténní, telefonní nebo datové zásuvky. K dispozici jsou také všechny komponenty ozvučovacího systému AudioWorld.

Obr. 3. Snímač pohybu v provedení slonová kost/bronz
Obr. 4. Otočný stmívač v provedení studio bílá/sklo
Obr. 5. Žaluziový spínač s krátkocestným ovladačem v provedení slonová kost/bronz

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Stmívače

Stmívače jsou přístroje, které jsou určeny k regulaci jasu svítidel. Přizpůsobením osvětlení podle okamžité potřeby nebo nálady lze snadno vytvořit světelnou pohodu při různých pracovních činnostech nebo při odpočinku. Stmívače s otočným ovládáním jsou vybaveny knoflíkem, jehož otáčením se reguluje jas, stiskáním se svítidla střídavě zapínají a vypínají. Stmívače s krátkocestným ovládáním reagují na délku stisku ovládacího prvku. Krátkým stiskem se svítidla spínají, delším stiskem se reguluje úroveň osvětlení. Při požadavku na ovládání svítidla z několika míst lze tyto přístroje kombinovat s tlačítkovými ovladači.

Snímače pohybu

Pasivní infračervené snímače pohybu se používají místo klasických spínačů, např. pro samočinné zapínání osvětlení jen po dobu přítomnosti pohybujících se osob. K dispozici jsou snímače se dvěma druhy čoček. Snímače se selektivní čočkou reagují pouze na pohyb ve vodorovné rovině, kdežto vícenásobná čočka má navíc detekční rovinu skloněnou šikmo dolů. Tvar oblasti zachycení lze upravit pomocí clonky, která je součástí dodávky. Uživatel může s využitím nastavovacích prvků rozhodnout, jak dlouho po opuštění místnosti zůstane svítidlo zapnuté, či zda má být spínáno pouze za šera, nebo i za plného denního světla. Prostřednictvím zabudovaného posuvného přepínače lze výstup trvale zapnout nebo naopak trvale vypnout.

Obr. 6. Spínač v provedení grafitová/chromovaný hliník
Obr. 7. Spínač v provedení studio bílá/zlacený hliník
Obr. 8. Zásuvka jednonásobná v provedení slonová kost/bronz

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8.

Žaluziové spínače

V dnešní době se stále více používají zastiňovací zařízení s elektrickým pohonem. K řízení žaluzií (rolet, markýz apod.) jsou určeny systémy Busch-Jalousiecontrol II. Zde se opět uplatňuje krátkocestný způsob ovládání – při krátkém stisku žaluzie dojede do horní či dolní koncové polohy, delším stiskem je možné žaluzii nastavit do požadované pozice. Pohyby žaluzií lze spouštět také automaticky, podle časového programu určeného uživatelem nebo na základě informace od snímače intenzity osvětlení. Elektronické žaluziové spínače mohou prostřednictvím řídicích vstupů přijímat ovládací povely i od jiných přístrojů. Díky tomu lze vytvářet skupiny několika žaluzií ovládaných společně, s libovolným počtem úrovní.

Infračervený vysílač

Řízení stmívačů, žaluzií nebo elektronických spínačů zpříjemní infračervený vysílač, který umožňuje dálkové ovládání až deseti přístrojů, a to buď nezávisle na sobě, nebo ve skupinách. Na zadní straně každého krytu se zabudovaným infračerveným přijímačem se nachází otočný prvek, jehož nastavením se určuje, na který pár tlačítek vysílače bude použitý elektronický přístroj reagovat. Vysílač je vybaven tlačítkem pro okamžité vypnutí všech přijímačů a nabízí rovněž možnost nastavení a opětovného vyvolání dvou světelných scén.

Do designové řady solo® carat lze použít i prvky moderního inteligentního systému řízení budov ABB i-bus® KNX//EIB, který dokáže splnit téměř každé přání uživatele.

Další informace:
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz