časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Solatube Inc. – originální světlovody

Radomír Kučera | WT-Windows Tomorrow s. r. o. | www.solatube.cz

Člověk se za působení denního světla vyvíjel po miliony let, a proto je jeho podmínkám dokonale přizpůsoben. Je logické, že je denní světlo navrhováno všude tam, kde je to možné.

Umělé osvětlení jako nepřirozená součást okolního prostředí ne příliš vyhovuje zrakovému ústrojí nejen člověka, ale i ostatních druhů živočichů. Architekti se proto snaží, aby v budovách přibývalo denní osvětlení, které je ekologické a více vyhovuje fyziologickým potřebám lidí. Avšak stále velká část prostorů v budovách nadále trpí jeho nedostatkem. Ideálním řešením umožňujícím přivádět denní světlo jsou originální světlovody Solatube®. Vynález původně z Austrálie se celosvětově probíjí mezi skutečné průkopníky udržitelného osvětlení i designu. Mnoho lidí nemusí těmto prvkům věřit, ale je-li vybrán opticky vyspělý výrobek, jako je originální světlovod Solatube®, čeká uživatele zásadní přehodnocení představ o limitech denních osvětlovacích systémů – světlovodů.

Firma Solatube® Inc. se odedávna soustředila na technické prostředky, které i se světlovodem malého průměru poskytnou velké množství denního světla. Důvodem odlišné účinnosti přenosu světla (Light Transfer Efficiency) u světlovodů je především použitá technika zachycení a zachování světla, jejíž různá kvalita vede k tomu, že mezi výrobci světlovodů jsou rozdíly v řádu desítek procent. Odlišná účinnost přenosu světla určuje to, zda bude světlovod splňovat požadavky platných hygienických norem pro trvalá pracoviště nebo školy a školky

Díky nejmodernější kopulové optice typu Fresnelovy čočky Raybender™ 3500, Raybender Flex™ a kopulového zrcátka LightTracker V™ firma dosahuje výrazně větší účinnosti zachycení světla než u tradičních systémů. V kombinaci s materiálem s největším činitelem odrazu na světě Spectralight® Infinity (polymer od 3M) výrobce výrazně zvětšuje délky, na kterých je světlovod efektivní a přenese většinu světelného toku. Výhodou odrazných polymerů je dokonalé podání barev Ra ~ 100, takže světlo je přenášeno téměř beze změny jeho spektrálního složení.

Obr. 1. OptikaRaybender Flex,Raybender 3500 lomí nízké úhly světla a brání přehřívání světlovodu
Obr. 1. OptikaRaybender Flex,Raybender 3500 lomí nízké úhly světla a brání přehřívání světlovodu

Charakteristika kopulové optiky Raybender™ 3500 a Raybedner Flex™ (obr. 1)
– maximální příjem světla,
– Fresnelova čočka lomící paprsky z ostrých úhlů přímo do tubusu,
– menší počet odrazů světla a tím větší účinnost,
– rovnoměrný výdej světla v průběhu dne a roku,
– zamezení přenosu UVA/UVB/UVC záření.

Charakteristika optiky Light Tracker V™ (obr. 2)
– směruje zimní paprsky z nízkých úhlů do tubusu,
– zvyšuje příjem světla a tím i výkon světlovdu.

Obr. 2. Optika Light Tracker sráží mimořádně nízké úhly světla v odpoledních hodinách
Obr. 2. Optika Light Tracker sráží mimořádně nízké úhly světla v odpoledních hodinách

Charaktristika tubusu světlovodu Spectralight® Infinity (obr. 3)
– bezkonkurenční přenos světla,
– verifikovaný činitel odrazu 99,7 % pro maximální účinnost (LTE),
– spektrálně neutrální materiál umožňující podání barev Ra ~ 100,
– eliminace přenosu IR záření na 24,9 %,
– eliminace vzniku rosného bodu a odolnost proti korozi.

Obr. 3. Vizualizace světlovodu Solatube® v ploché střeše
Obr. 3. Vizualizace světlovodu Solatube® v ploché střeše

Obr. 4. Světlovody Solatube 290DS-350 mm volně vyvěšené do prostoru v ochranném pouzdře ze vduchotechnického potrubí
Obr. 4. Světlovody Solatube 290DS-350 mm volně vyvěšené do prostoru v ochranném pouzdře ze vduchotechnického potrubí

S pomocí cíleného denního osvětlení je možné prosvětlit všechny prostory, které tak ožijí a získají nový rozměr. Je třeba otevřít se novým možnostem. Nová doba nabízí nové možnosti a zájemce tak dnes může najít způsob, jak dostat slunce tam, kde je zapotřebí. Originální světlovody od Solatube® Inc. (USA) poskytují intenzivní denní světlo, ale rovněž je možné je vybavit množstvím doplňků, kterými lze dosáhnout provozu budovy šetrnějšího k přírodě, ekonomičtějšího, a především příznivějšího pro člověka. Do dětských pokojů je např. vhodný stmívač denního světla Daylight Dimmer™. Do světlovodu na chodbách nebo nad schodištěm lze integrovat úsporné LED osvětlení, ke světlovodu v koupelně je možné přidat velmi tiché odvětrání. Společnost dokonce nabízí doplňkové systémy osvětlení a stmívání se solárním pohonem. Jsou to totiž především lidé, kdo nakonec bude vnímat prostor, ve kterém žijí. Více informací o systémech světlovodů Solatube® zájemci naleznou na: www.solatube.cz.

Sortiment (obr. 5)

Před třiceti lety firma začínala instalacemi světlovodů s malými průměry 160DS-250 mm a 290DS-350 mm pouze v rodinných domech. Po úspěšném rozšíření světlovodů na americkém trhu se začala objevovat potřeba denního osvětlení větších prostor. Poptávka přicházela jak ze strany majitelů či provozovatelů veřejných budov a institucí jako školy, školky, úřady, tak i ze strany komerčního sektoru, a to pro osvětlování kanceláří a skladů. V současné době firma Solatube® Inc. disponuje světlovody tří průměrových řad a distribuuje své prvky do více než 100 zemí světa.

Obr. 5. Kompletní sortiment firmy Solatube® Inc.
Obr. 5. Kompletní sortiment firmy Solatube® Inc.

Obr. 6. Sídlo firmy Solatube® Inc., Vista, Kalifornie, USA
Obr. 6. Sídlo firmy Solatube® Inc., Vista, Kalifornie, USA

Profesionální podpora projektu

Firma WT-Windows Tomorrow, s. r. o., umí vypracovat světelnětechnické posouzení.

Tubusové denní systémy – světlovody Solatube, jsou jejím oborem od roku 1986. V síti autorizovaných firem po celém světě sdílí všechna měření, zkoušky, atesty a rozsáhlá fotometrická data z globálních databází EIS Files Solatube Photometry. Má k dispozici tým proškolených techniků a využívá několik specializovaných softwarů, jakými jsou např. Solatube Design Calculator 2.0 nebo WDLS či DIAlux.

Její pracovníci rádi podpoří i Váš projekt. Sdělte jim své představy, zašlete dokumentaci a oni vytvoří profesionální světelný návrh.

Kontakt:
Radomír Kučera, majitel
WT-Windows Tomorrow s. r. o.
Solatube – originální světlovody
tel.: 608 918 484,  e-mail: info@solatube.czwww.solatube.cz