časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Široký sortiment núdzových svietidiel SEC Lighting

|

SEC Lighting, výrobca svietidiel s dlhoročnou tradíciou na európskych trhoch, aj tento rok prináša novinky v širokom sortimente núdzových svietidiel. Zameral sa najmä na najnovší trend diod LED, centrálne testovaných núdzových systémov a nové výkonné svietidlá pre núdzové osvetlenie vysokých priestorov (haly, sklady a pod.).
 

Núdzové svietidlá s LED

Firma SEC uviedla v roku 2007 na trh viacero modelov núdzových svietidiel vybavených diódami LED. V dnešnej dobe sa stále viac kladie dôraz na životnosť a nízke prevádzkovo-servisné náklady. Práve LED kombinujú splnenie týchto požiadaviek do jedného celku, čoho výsledkom sú svietidlá SEC pre osvetlenie smeru únikových ciest (typové rady Multiled, Multiled -Z, Multievo -AT-LED), ale aj pre hlavné núdzové osvetlenie pre zabezpečenie hladiny 1 lx (typové rady Multiled-spot, Multiexit, Multievo-LED).
Svietidlá sú vybavené diódami emitujúcimi biele svetlo až do príkonu 3 W, čo v najvýkonnejších verziách plne nahradzuje svojím svetelným tokom bežne používanú 8W žiarivku (viď Multievo-LED). Najvýznamnejším ich prínosom je dlhý život, pričom táto výhoda sa prejaví v úspore servisných nákladov najmä v aplikáciách, kde sú orientačné núdzové svietidlá používané 24 h denne.
Zvlášť zaujímavým modelom je svietidlo Multiexit, ktoré je špeciálne navrhnuté na núdzové osvetlenie exteriéru budovy s inštaláciou nad východy. Jeho výhoda spočíva v tom, že použité LED (6× 1 W = 240 lm) nie sú citlivé na nízke teploty ako žiarivky, a preto je schopné poskytnúť 100 % svetelného toku okamžite aj v zimných mesiacoch. Akumulátor NiMh 4,8 V/4,0 A·h je vybavený riadeným vyhrievaním s využitím čidla a mikropočítača; to zaručuje dlhodobý život. Svietidlo je navyše vybavené senzorom okolitého osvetlenia, čo automatizuje jeho funkciu orientačného osvetlenia počas noci (núdzový režim je autonómny).
Všetky svietidlá s LED sú vybavené aj funkciou zvanou autotest s možnosťou pripojenie na centraltest.
 

Systém centraltest

Medzi najvýraznejšie novinky patrí núdzový systém osvetlenia Elmax s funkciou označovanou centraltest, ktorý je založený na autonómnych svietidlách spojených komunikačnou linkou na centrálnu riadiacu a testovaciu jednotku. Maximálny počet svietidiel napojených na jednu centrálnu jednotku je 500. Na rozdiel od bežných systémov na trhu osvetlenie Elmax výrazne sporí investičné náklady, poskytuje vyššiu spoľahlivosť (svietidlá nie sú odkázané na centrálnu batériu, ale každé je vybavené batériou NiMh) a funkcie doteraz nie bežné v tejto triede, napr. ovládanie a diagnostika z ktoréhokoľvek PC priamo cez internet (Elmax má svoju IP adresu), vrátane automatického posielania správ o stave celého systému na predvolenú internú alebo aj vzdialenú e-mailovú adresu.
 

Výkonné núdzové svietidlá

Ako novinku predstavila firma SEC aj výkonné autonómne núdzové svietidlo Rotalux 36 W, ktoré svojím výkonom presahuje všetkých konkurentov na trhu Svietidlo Ledlux je vybavené 36W kompaktnou žiarivkou, ktorá v núdzovom režime vďaka dostatočnej kapacite akumulátora NiMh 19,2 V/4 A·h dokáže svietiť na 100 % nominálneho svetelného toku 2 800 lm; to je v porovnaní s doteraz najvýkonnejšími svietidlami iných výrobcov až 3,5krát viac! Svietidlom Rotalux užívateľ pokryje hladinou 1 lx plochu až 400 m2 z výšky 10 m. To znamená, že napr. na výrobnú halu s rozmerom 60 × 20 m v pôdoryse z výšky 10 m sú potrebné len tri svietidlá, čo výrazne šetrí investičné náklady. To isté platí aj pre núdzové svietidlo Powerlux 36 W IP54 alebo Perun-X 36 W IP65. Všetky varianty uvedených svietidiel sú dodávané aj vo verzii pre centrálne núdzové systémy.
Prednosti nových trendov dokazuje aj veľký počet použití svietidiel SEC v obchodných centrách, priemyselných parkoch, business centrách a tak podobne.
Viac informácií sa záujemcovia dozvedia na www.sec.sk. Môžu si aj vyžiadať najnovší katalóg SEC, edícia 2007–2008.
 
Tešíme sa na vašu návštevu našej expozície na výstave ELOSYS v Trenčíne 16. až 19. októbra 2007.
 
SEC s. r. o.
Jakuba Haška 11
949 01 Nitra, Slovensko
tel.: +421-376 560 811
tel.: +421-376 560 809
tel.: +421-376 560 825
fax: +421-376 560 812
 
Obr. 1. Núdzové svietidlo Multievo-AT s piktogramom
Obr. 2. Núdzové svietidlo Multievo-AT-LED 5× 3 W
Obr. 3. Použitie svietidla Multievo -AT (Švédsko)
Obr. 4. Núdzové svietidlo Ledlux-AT (12 LED)
Obr. 5. Použitie svietidla Ledlux -AT (Švédsko)
Obr. 6. Núdzové svietidlo Ledlux-Z-AT (12 LED)
Obr. 7. Použitie svietidla Ledlux -AT (UK)
Obr. 8. Použitie svietidla SEC (Max Nitra)
Obr. 9. Núdzové svietidlo Multiexit 6× 1 W LED
Obr. 10. Núdzové svietidlo Multiledspot 1 W LED
Obr. 11. Použitie svietidla SEC (IKEA Švédsko)
Obr. 12. Použitie svietidla SEC (stanica metra Frankfurt nad Mohanom)
Obr. 13. Použitie svietidla SEC (Polus Bratislava)
Obr. 14. Použitie svietidla SEC (Tesco)
Obr. 15. Použitie svietidla Ledlux-AT (Nemecko)
Obr. 16. Núdzové svietidlo Rotalux 36 W/2 800 lm