časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Šetřit je třeba energie, nikoliv světlo

|

V poslední době se v ČR i v celé Evropě vede široká diskuse o Nařízení evropské komise (ES) č. 244/2009, kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/32/ES, pokud jde o ekodesign nesměrových světelných zdrojů pro domácnost. V tomto nařízení jde o urychlené vyloučení z běžného používání světelných zdrojů s nejhorší účinností přeměny energie na světlo, přesněji zdrojů s nejmenším měrným výkonem, tj. takových, které vyzařují nejmenší světelných tok v lumenech přepočtený na jednotku přiváděného výkonu (příkonu) ve wattech, tedy v jednotkách lm/W. Před hodnocením smyslu a významu citovaného nařízení je třeba potvrdit, že správný kodifikovaný termín v ČSN IEC 50(845) je měrný světelný výkon, a nikoliv účinnost světelného zdroje, jak je uvedeno v úředním překladu citovaného nařízení.
 
Diskutovaný dokument je poměrně složitý, jsou v něm citovány další dokumenty, evropské a mezinárodní technické normy a obsahuje také čtyři přílohy (technické parametry a definice, požadavky na účinnost a funkčnost světelného zdroje a povinné informace o něm, ověřovací postupy pro dohled nad trhem, nejlepší orientační referenční hodnoty pro nesměrové světelné zdroje pro domácnost). Lze tedy konstatovat, že nařízení není určeno pro laiky, avšak pro odborníky výrobců, zkušeben a distributorů. Přesto o něm nejvíce diskutují právě spotřebitelé a politici a vyjímají z něho jen to, že se týká postupného zákazu prodeje žárovek pro běžné používání, a reagují tak, že by tato záležitost neměla být výrobcům a uživatelům nařizována. K první námitce je třeba uvést, že se nařízení vlastně týká všech používaných světelných zdrojů a požadované povinné informace a přísné požadavky na užitné parametry zdrojů jsou důležitým prvkem ochrany evropského spotřebitele i před importem nekvalitních výrobků. K druhé námitce uveďme, že jde o úspory energie, které Evropa nemá nazbyt, a v konečném důsledku jde o ochranu životního prostředí člověka před sebou samým. Argumentace, že by v případě vyloučení regulace všechno vyřešil trh, ve skutečně humánní společnosti neobstojí.
 
Musím konstatovat, že některá veřejná média, např. Český rozhlas a Česká televize, se snaží pro širokou veřejnost problematiku úspor energie v osvětlování přiblížit diskusemi s odborníky. Z těchto debat vyplývá mimo jiné, že cílem světelných techniků je podporovat výzkum a vývoj světelné techniky tak, aby bylo možné osvětlení ještě zlepšovat při stagnaci nebo ještě lépe při poklesu spotřeby energie na tyto účely. V tomto vydání časopisu Světlo k uvedené problematice najdete řadu podnětů.
 

Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor