časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Serie 23 a Serie 25 – svítidla především pro akcentní osvětlení

|


Serie 23 a Serie 25 – svítidla především pro akcentní osvětlení

Ing. Daniel Černý, HALLA, a. s.

Český výrobce svítidel, firma HALLA, a. s., se kromě moderních kancelářských svítidel z hliníkových profilů zaměřuje též na svítidla určená pro osvětlování prodejních prostorů. Na základě velké oblíbenosti již existujících akcentních svítidel jsou v letošním roce uváděny na trh nové řady svítidel s obchodními názvy Serie 23 a Serie 25.

Obr. 1. Vestavné svítidlo pro halogenidovou výbojku HIT-T
Obr. 3. Jednozdrojové nástěnné svítidlo
Obr. 4. Čtyřzdrojové závěsné svítidlo

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Serie 23

Svítidla Serie 23 jsou větší variantou osvědčených svítidel Serie 21. Je zde nově použit úzký hliníkový rámeček, který je řadí do vyšší kategorie, než jsou běžná svítidla s rámečkem z ocelového plechu. Rámeček může být povrchově upraven stříkanou práškovou barvou nebo eloxováním. Eloxovaný rámeček je vhodnou volbou při instalaci svítidla v moderních interiérech, zejména v kombinaci s ostatními svítidly obdobně upravenými.

Obr. 2.

Obr. 2. Vestavné svítidlo, kombinace kompaktní zářivky a halogenových žárovek

Svítidla jsou nabízena pro různé druhy světelných zdrojů. Na výběr je mezi jedno-, dvou-, tří- a čtyřzdrojovými svítidly pro halogenové žárovky QR-111 či halogenidovými výbojkami HIPAR111 (obr. 4) a HIPAR-L30. Všechny uvedené reflektorové světelné zdroje jsou k dispozici s různými úhly poloviční svítivosti od 4 do 45°. Výhodou svítidel se zmíněnými světelnými zdroji je možnost dodatečně upravit požadovaný úhel světelného svazku výběrem konkrétního světelného zdroje. Dále jsou k dispozici svítidla pro halogenidové výbojky HIT-CE 35, 70, a 150 W nebo sodíkové výbojky SDW-TG o příkonu 50 a 100 W (obr. 1).

Obr. 5.

Obr. 5. Příklad použití svítidel, prodejna Puma, Praha

Vzhledem k častému použití popisovaných svítidel v obchodních prostorech, kde je nutné kromě zvýrazňujícího osvětlení zajistit i celkové rovnoměrné osvětlení prostoru, jsou součástí této řady svítidel i varianty pro kompaktní zářivky TC-L 55 W, a to v samostatném provedení nebo jako kombinace s již zmíněnými bodovými světelnými zdroji (obr. 2).

Serie 25

Svítidla zařazená do Serie 25 jsou určena pro nástěnnou či závěsnou montáž v obchodních, kulturních a reprezentativních prostorech. Za světelný zdroj lze zvolit halogenové žárovky nebo moderní halogenidové výbojky s keramickým hořákem. Nástěnná svítidla jsou vyráběna jako jedno- (obr. 3) a dvouzdrojová, závěsná mohou být osazena dvěma nebo čtyřmi světelnými zdroji (obr. 4).

Je možné je využít zejména pro osvětlování obchodů; příklad použití v jednom z nich je na obr. 5.

Další informace o představených svítidlech i dalších produktech z nabídky firmy HALLA, a. s., lze nalézt na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.

HALLA, a. s.
Litvínovská 288
190 00 Praha 9
tel.: 286 880 161, 286 844 205
fax: 283 880 274
e-mail: prodej@halla.cz
http://www.halla.cz