časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Seminář programu ELI

|

číslo 4/2003

Seminář programu ELI

Seminářem a společenskou večeří byly 10. listopadu 2003 v prostorách Kaiserštejnského paláce slavnostně zakončeny aktivity v rámci programu ELI – Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlování.

Organizátorem projektu v České republice je SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s. Projekt se uskutečnil v sedmi zemích světa. Jeho iniciátorem na mezinárodní úrovni je Mezinárodní finanční korporace (IFC) za finanční podpory Světového fondu životního prostředí (GEF).

Program si klade za cíl omezit emise oxidu uhličitého (CO2) prostřednictvím snížení energetické náročnosti osvětlování. Mezi jeho hlavní aktivity v České republice patřila marketingová podpora prodeje energeticky úsporných kompaktních zářivek, podpora energeticky úsporného veřejného osvětlování a šíření informací o rekonstrukcích interiérových světelných systémů. (Pozn.: Kompaktní zářivky mají až o 80 % nižší spotřebu energie při stejné produkci světla a tři- až patnáctkrát delší životnost, jsou vhodné téměř do všech běžných svítidel a jejich výměna za klasické žárovky je velmi snadná. Jedna kompaktní zářivka ušetří až jednu tunu emisí oxidu uhličitého, hlavního „skleníkového plynu„. Kampaň probíhající v letech 2001 až 2003 se podle průzkumu odrazila přibližně v třetinovém nárůstu prodeje energeticky úsporných kompaktních zářivek.)

Součástí projektu ELI kromě propagace obecných výhod kompaktních zářivek je i podpora zvláštní kategorie výrobků splňujících dané technické parametry, které jsou ověřovány v nezávislých testovacích laboratořích. Výrobky vyhovující těmto kritériím mají na svých obalech logo záruky kvality výrobku. Právo používat toto logo získali v České republice tři výrobci světelných zdrojů – GE Lighting, OSRAM a Philips.

Po úvodním představení programu ELI ředitelem SEVEn, Jaroslavem Marouškem, a Martinem Daškem, programovým manažerem IFC, byli přítomní seznámeni se zkušenostmi partnerů ELI při spolupráci na projektu. Hovořili: Hana Jalůvková z Pražské energetiky a. s., Ivana Hlobilová ze sdružení pro ekologickou výchovu Tereza, Jaroslav Kotek, předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení, Miloš Velemínský, proděkan Jihočeské univerzity, a Miloš Vedral, ředitel reklamní agentury Remmark. O výsledcích programu a o možných aktivitách v této oblasti do budoucna v závěru akce promluvili Jaroslav Maroušek a Josef Bubník, ředitel České energetické agentury. Po křtu výpočtového programu investic veřejného osvětlení, který by měl po zadání základních údajů umožnit pracovníkům městských a obecných zastupitelstev zjistit energetickou náročnost provozu jejich veřejného osvětlení porovnáním s celorepublikovým průměrem, byli přítomní pozváni na společenskou večeři.

Informace získáte na: www.svn.cz

-jk-