časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Selux opět v České republice

|


Selux opět v České republice

Společnost Semperlux, s hlavním sídlem v Berlíně, patří k předním německým firmám působícím ve světelné technice. Nabízí vysoce kvalitní řešení komponentů osvětlovacích soustav vhodných pro kreativní začlenění do architektury.

Obr. 1. Svítidla SATINLIGHT – optimální řešení osvětlení pracovních prostor s velmi malou spotřebou energie
Obr. 2. Svítidlo LUCEA; jedinečný design, nízká profilová silueta pro mnoho světelných zdrojů T16, moduly pro přímo-nepřímé vyzařování
Obr. 4. Solární svítidla SONNE

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Společnost s dlouholetou tradicí využívá k inovaci a zdokonalování svých výrobků nejnovější poznatky z oboru již více než 50 let. Firemní značka Se’lux se stala mezinárodně uznávanou značkou v osvětlování. Design výrobků nesoucích toto označení se vyznačuje velmi dobře promyšleným spojením tvaru, techniky a funkce.

Začátky firmy spadají do roku 1948. Tehdy – v době tzv. berlínské blokády, kdy byl nedostatek elektrické energie, a tudíž nebylo ani světlo – Hermann Bansbach vyvinul a vyrobil 24V zařízení k nabíjení baterií. To bylo schopné během dvou hodin uložit množství elektrické energie dostačující k osvětlení domácnosti nebo živnostenského podniku. To byl prvopočátek vzniku skupiny podniků Semperlux (latinsky stále světlo), jejíž aktivity se rovněž podílely na berlínském „hospodářském zázraku„. Firmu stejně jako dříve vlastní rodina Bansbachových. Společnost Semperlux, s výrobními závody v Německu, Francii a USA, dosáhla v roce 2003 obratu přibližně 56 milionů eur. Pracuje v ní zhruba 400 zaměstnanců, z toho asi 270 v Německu.

Obr. 3. Svítidlo DIRECTOR s integrovaným ovladačem pro jeho směrování a stmívání pomocí dálkového ovládání
Obr. 5. Svítidlo RITORNO vzbuzující obdiv

Obr. 3. Obr. 5.

Semperlux na mnoha místech světa zanechal nepřehlédnutelné stopy. Je možné jmenovat např. historizující Schupmannovy kandelábry u Brandenburské brány, osvětlení Úřadu spolkového kancléře a Židovského muzea v Berlíně, Beverly Hills v USA a mnoho dalších. Za zmínku stojí také dva světelné umělecké projekty od Magdaleny Jetelové a Jamese Turrella ve Frankfurtu nad Mohanem, věž Gallileo drážďanské banky AG a Hotel Marriot v Berlíně.

Nyní firma Semperlux přichází i na český trh; její výrobní sortiment bude postupně představován v následujících číslech časopisu Světlo.

Veškeré informace o výrobním programu firmy, kontaktech, kompletní katalogy produktů lze získat na internetových stránkách www.profilux.cz, případné požadavky a dotazy je možné zasílat na adresu elektronické pošty: info@profilux.cz

Profilux, s. r. o.
Hybešova 28
602 00 Brno
tel.: 543 215 566
fax: 543 215 567