časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Selene spol. s r. o. – zastoupení firmy Artemide

|

číslo 2/2003

Selene spol. s r. o. – zastoupení firmy Artemide

Ing. arch. Jakub Nepustil, Selene spol. s r. o.

Společnost Selene spol. s r. o. je odborné i laické veřejnosti známa jako dodavatel svítidel a osvětlovacích systémů s vysokou technickou kvalitou a vynikajícím designem. Obr. 1. Na českém trhu působí od roku 1991 jako výhradní zástupce firmy, která celosvětově patří k absolutní špičce – Artemide.

Artemide

Firma Artemide byla založena v roce 1959. Zakladatelé Ernesto Gismondi a Sergio Mazza se od samého počátku věnovali navrhování a výrobě svítidel s maximálním důrazem na kvalitní design výrobků. Filozofií firmy Artemide bylo nenásledovat žádné směry designu, ale vytvářet nové. Z tohoto důvodu přizval Ernesto Gismondi ke spolupráci mnoho předních světových designérů a architektů. Mezi jinými je možné uvést jména jako např. Vico Magistreti, Mario Botta, Richard Sapper, Giancarlo Fassina, Carlo Forcolini, Ettore Sottsass, Michele de Lucchi, F. A. Porsche a mnoho dalších, dnes k nim patří např. i světoznámý architekt sir Norman Foster.

Co ovšem řadí firmu Artemide mezi absolutní špičku v oboru osvětlování, je neustálá snaha o hledání nových směrů, technologií, materiálů a těsné svázání vysokých požadavků kladených na design výrobků s velmi kvalitním technickým provedením a důrazem na užitnou hodnotu svítidel.

Obr. 2. Obr. 3.

Svítidlo TIZIO

Jedním z prvních průkopnických počinů byl vlastní vývoj nové technologie na zpracování plastů pro výrobu svítidel. Dalším takovým činem bylo první použití halogenové žárovky na malé napětí v běžném pracovním svítidle. Podle návrhu Richarda Sappera vzniklo v roce 1972 svítidlo TIZIO (obr. 1). V něm byl kromě halogenové žárovky na malé napětí (v té době ještě žárovky do automobilových světlometů) použit v té době další zcela unikátní prvek – vlastní konstrukce tělesa svítidla byla využita k vedení proudu. Zcela právem se zmíněné svítidlo stalo nejslavnějším stolním svítidlem světa. Díky nadčasovému designu dodnes neztratilo nic ze svých kvalit.

Obr. 4.

Systém METAMORFOSI – RGB

Vlastní výzkumy v oblasti působení barvy světla na psychiku člověka vedly k vývoji a výrobě svítidel s možností volby barvy světla uživatelem – systém METAMORFOSI. Princip vytváření individuální světelné nálady vychází z možnosti dálkového ovládání a regulace jednotlivých barevných světelných zdrojů (halogenové žárovky s dichroickými filtry, zářivková svítidla s dichroickými reflektory, barevné zářivky) – systému RGB. Výsledná barevná nálada je vytvořena kombinací intenzity jednotlivých světelných zdrojů (obr. 2). U nejnovějších typů se zabudovanými hodinami je možné průběh světelných nálad programovat v určeném čase.

Kolekce svítidel a.l.s.o

Nejnovějším výsledkem navrhování v duchu sloganu Artemide – the human light, což lze volně přeložit jako světlo pro člověka, je kolekce a.l.s.o (air – light – sound – other objects). Součástí tělesa svítidla je kromě světelných zdrojů v systému METAMORFOSI ještě zvukový nosič a elektrostatický filtr pro čištění vzduchu. Příkladem je svítidlo BELLATRIX od Carlotty de Bevilacqua (obr. 3).

Obr. 5.

Svítidla s použitím LED

Neustálé hledání nových cest vedlo také k použití diod LED ve svítidlech pro vnitřní i venkovní použití. Bližší informace o jednom ze zástupců svítidel s LED, svítidle SUI (obr. 4), které získalo ocenění časopisu SVĚTLO na komplexu výběrových výstav art&interior 2003 v Praze, jsou uvedeny v tomto čísle časopisu na str. 8 v článku Svítidla oceněná na výstavě art & interior.

Systém MICROLIGHT

Nové směry v oboru osvětlování se ovšem nesoustřeďují pouze do oblasti bytových a interiérových svítidel. Instalování systému MICROLIGHT ve svítidle pro venkovní použití umožňuje vytvořit zcela unikátní venkovní osvětlení objektů, při kterém vzhled objektu není podstatně narušen instalovanými světlomety (obr. 5). Navíc kromě výhod technologie MICROLIGHT, jako je dlouhý život a nízký příkon energie, je výrazně eliminován světelný smog.

Dokladem úspěšného rozvoje firmy Artemide je i začlenění dvou renomovaných výrobních společností z oboru osvětlovací techniky do skupiny Artemide v posledních letech. Jde o francouzskou firmu MEGALIT a německou firmu DZ LICHT.

Obr. 6.

Společnost Artemide do dnešního dne vybudovala nejen síť vlastních dceřiných společností v osmnácti zemích celého světa (např. v Německu a mnoha dalších evropských státech, v USA, Japonsku, Hong Kongu a dalších), ale i obchodních zastoupení v dalších asi 30 státech světa, mezi něž patří i Česká republika, jmenovitě společnost Selene.

Sortiment svítidel Artemide, nabízený v České republice společností Selene, je velice široký – od proslulých interiérových svítidel klasické kolekce Artemide a ručně vyráběných skleněných svítidel Artemide COLLEZIONI, přes osvětlovací systémy Artemide ARCHITECTURAL až po venkovní svítidla Artemide DZ LICHT (obr. 6).

V prosinci 2002 byla v Praze na Vinohradech otevřena stálá expozice svítidel – Artemide showroom Praha, kde je na ploše větší než 250 m2 představován výběr z několika set svítidel jednotlivých kolekcí.

Selene spol. s r. o.
Neumannova 161
383 01 Prachatice
tel./fax: 388 313 410
tel.: 388 310 326
e-mail: selene@iol.cz
http://www.selene-svitidla.cz

Artemide showroom Praha
Sázavská 32
120 00 Praha 2
tel./fax: 222 521 345
e-mail: helosas@quick.cz Obr. 1.