časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Schréder na veletrhu light & building 2002

|

číslo 3/2002

Schréder na veletrhu light & building 2002
Mikroreflektorová optika

Obr. 1.

Veletrh light & building 2002 byl pro skupinu Schréder velmi významný. V jeho expozici (obr. 1) bylo vystaveno několik novinek. Schréder zde jako první představil celou řadu svítidel, která jsou vybavena tzv. mikroreflektorovou optikou mR®. Dosud byly vyvinuty čtyři mikroreflektory. Jeden je klasický pro osvětlení komunikací, druhým je možné velmi účinně osvětlovat kruhové objezdy a další jsou určeny k osvětlování ploch.

Pro zajímavost lze uvést např. rozměry mikroreflektoru pro veřejné osvětlení: délka 85 mm, šířka 58 mm, hloubka 70 mm.

Mikroreflektor je určen zejména pro halogenidové výbojky s keramickým hořákem pro výkony od 35 do 150 W. Dále se uvažuje i o možnosti využít vysokotlaké sodíkové výbojky do příkonu 70 W. Použití miniaturních svítidel s relativně velkými příkony a velmi účelným rozložením světelného toku je ve srovnání s použitím běžných svítidel velmi výhodné.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 6.

Při osvětlování je např. projektant často omezen prostorem. Do menšího prostoru je tedy vhodné umístit právě zmiňovaná miniaturní svítidla, neboť kromě malých rozměrů mají menší nároky na instalaci i údržbu. Pro optickou část svítidla je použit systém Sealsafe, který zajišťuje krytí optické části svítidla IP66.

Obr. 4.

Na veletrhu byla rovněž představena svítidla Francesca (obr. 5) a Miles (obr. 4), která pocházejí z dílny světoznámého designéra Pininfariny. Svítidla okouzlují svým vzhledem a lze je využít nejen k osvětlování nových a moderních obchodně-společenských center a komplexů, ale i všude tam, kde jsou zapotřebí miniaturní svítidla.

Obr. 5.

V novém stylu jsou i svítidla Thylia (obr. 2) a Hestia (obr. 3), využívající také mikroreflektorovou optiku. Pro tato svítidla byly navrženy atypické stožáry, většinou v provedení pro dvě svítidla. Kromě mikroreflektorové optiky byla na veletrhu prezentována i nová řada svítidel Noctis. Uvedená svítidla využívají diody LED, o nichž bude podána informace v dalším čísle časopisu Světlo.

Mikroreflektory jsou použity i v nejmenším svítidle Neos 1 (obr. 6) z úspěšné řady světlometů Neos. Pro toto svítidlo byly vyvinuty dva mikroreflektory k osvětlování ploch a fasád.

Závěrem je třeba dodat, že veletržní stánek Schréder se těšil velké návštěvnosti a zájmu, o čemž svědčí více než 1 500 registrovaných zájemců, kteří se zde zastavili pro informaci o novinkách i o celém sortimentu kvalitních produktů skupiny Schréder. Ta právem patří mezi nejlepší ve světě.

Artechnic - Schréder a. s.
Prvního pluku 12a, 186 00 Praha 8
tel.: 222 314 997, 603 164 603
fax: 222 314 794
e-mail: info@artechnic-schreder.cz
http://www.schreder.com