časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Schneider Electric se i letos představí na veletrhu For Elektro

|

Už od prvního ročníku veletrhu elektrotechniky, osvětlovací techniky a zabezpečovacích systémů, jak zní oficiální název veletrhu For Elektro, je Schneider Electric pravidelným a nepřehlédnutelným vystavovatelem. Každý rok dokázal zaujmout zajímavou novinkou a pokračovat hodlá i v letošním roce.
 

Temperamentní Unica

 
Klíčovými výrobky jsou stále domovní vypínače a zásuvky Unica, které nezapřou svůj španělský původ. Díky několika designovým řadám (Basic, Colors, Plus, Quadro, Allegro a Top) dokážou doladit jakýkoliv interiér. Unica je unikátní v množství barevných i materiálových kombinací, např. krycí rámečky řady Unica Top jsou vyrobeny z masivního dřeva a kovu. Jelikož je možné jednotlivé řady mezi sebou kombinovat, přizpůsobí se snadno a rychle změnám interiéru – stačí (bez zásahu do elektrické instalace) vyměnit krycí rámeček. Z pánské pracovny, kde byl použit nenápadný bílý rámeček v řadě Unica Plus, je třeba nyní udělat pokoj pro malou princeznu – použije se oblíbený růžový rámeček Lipstick z řady Unica Quadro.
 
V roce 2009 byla Unica rozšířena o již zmíněnou řadu Quadro, která umožňuje vytvořit 56 barevných kombinací (čtrnáct barev rámečků a čtyři barvy přístrojů) a rovněž o bezdrátové radiofrekvenční řešení Unica AirLink. Tato technika velmi usnadňuje rekonstrukce, protože není nutné pro vypínače natahovat ve zdi nové elektrické kabely. Ideální je v situaci, kdy po určité době uživatel domu či bytu zjistí, že by na některém místě potřeboval přidat vypínač. Postup je v takovém případě zcela jednoduchý a zvládne ho i laik. Stačí na zeď ve zvoleném místě přilepit či přišroubovat bateriový vysílač a doplnit jej vhodným krycím rámečkem. Klasický vypínač u dveří se vymění za kombinovaný stmívač ve stejném designu jako původní vypínač. Několika stisknutími programovacího tlačítka se poté spárují oba přístroje. Přístroje Unica AirLink však využijí zejména moderní domácnosti, protože tímto systémem lze na dálku ovládat nejen svítidla, ale třeba i žaluzie. Všechny moduly přitom mají i elegantní design. Přijímač většinou vypadá jako tlačítkový stmívač a montuje se do standardního montážního rámečku vypínače. Vysílač může mít několik podob – klasický dálkový ovladač jako na televizi, malý disk s kroužkem pro pověšení na klíče nebo běžný vypínač v libovolném designu Unica, přičemž jeho plastové pouzdro je na zadní straně zcela ploché, a lze je tedy jednoduše připevnit na různé povrchy a předměty – zeď, sklo, dřevěné obložení, keramický obklad, nábytek atd.
 

Elegantní a inteligentní Merten

 
Již v roce 2008 společnost Schneider Electric představila nové řady domovních vypínačů a zásuvek německého výrobce Merten. Návštěvníky zaujal elegantní a čistý design řad Artec, M-Smart a M-Plan. Nejvíce se líbily skleněné rámečky z řady M-Plan, které dokážou stylově dotvořit moderní stylové interiéry. Řada M-Star zaujala příznivce kovových rámečků a emoce vzbudila i řada Antique, jejíž název napovídá, že je nejvíce vhodná pro rekonstrukce historických interiérů či pro fanoušky stylu art deco.
 
Pod značkou Merten naleznou návštěvníci i systém automatizace budov KNX. Tato inteligentní elektroinstalace řídí osvětlení, zastiňovací doplňky (žaluzie, markýzy apod.), vytápění, ventilaci nebo klimatizaci. Díky tomuto zařízení je pobyt v budově maximálně pohodlný, bezpečný a efektivní z hlediska provozních i ekologických nákladů. Inteligentní řízení pomocí systému KNX, který je celosvětovým otevřeným standardem, se nejlépe uplatní ve větších rodinných domech a komerčních budovách, kde lze jeho dlouhodobým využíváním ušetřit až 30 % z obvyklých nákladů v porovnání s běžným řešením elektroinstalace.
 

Unikátní spojení – Unica a nová Mini Pragma

 
Na letošním veletrhu bude největší novinkou nová domovní rozvodnice Mini Pragma, která designově ladí s vypínači Unica. Více o této rozvodnici naleznete v článku na str. 54.
 
Přijďte navštívit novou expozici Schneider Electric (hala 6, stánek B20) a prohlédněte si nejen novou Mini Pragmu, ale i ostatní vystavované výrobky. Těšíme se na Vás!
 
Mgr. Jana Kaňovská, Marketing
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Londýnská architektka Marie Vafiadisová si pro rekonstrukci pokojů pražského hotelu Alcron vybrala přístroje Unica Top
Obr. 2. Ultratenký bateriový vypínač Unica AirLink
Obr. 3. Celokovový vypínač Merten Antique ve verzi Antique Brass