časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Scénické světlomety SEACHANGER a LYCIAN

|

Marta Vintrová, Osvětlovací technika Vít Pavlů, s. r. o.
 

Lycian – legenda ve světě sledovacích světlometů

Úzkoúhlé sledovací světlomety (profesním slangem tzv. sledováky) Lycian jsou v posledních 31 letech volbou číslo jedna pro scény od Broadwaye po West End a prioritní investicí do sledovacích světlometů půjčoven osvětlovací techniky po celém světě. Lycian je největší společnost na světě, která se zabývá výhradně vývojem sledovacích světlometů. Nejenže usiluje o jejich optickou přesnost, spolehlivost a mechanickou preciznost, ale v povědomí má stále i požadavky světelných designérů.
 
Společnost je největším prodejcem těchto produktů v Severní Americe. Byla úspěšná i ve výběrových řízeních na dodávky sledovacích světlometů pro olympiády v Lillehammeru, Sydney, Athénách a Turínu.
 
Jedním ze zástupců produktů firmy Lycian je světlomet M2 Followspot (obr. 1) modulové konstrukce. V závislosti na použité konfiguraci je možné využít širokoúhlý i soustředěný výstup světelného kuželu. K dispozici jsou tyto moduly: box pro halogenidovou výbojku 1 200 a 2 500 W, optický blok umožňující nastavit krátký, střední i dlouhý dosah světelného kuželu a základní deska s vodicím třmenem. Volit je možné z elektromagnetických a elektronických předřadníků, které udržují stabilní světelný tok. Při změně provozních požadavků lze moduly snadno měnit a nastavovat přímo na místě, bez použití jakéhokoliv nářadí.
 

SeaChanger – profesionální přístroje pro světelný design

Nyní je zde možnost nastavit nevšední paletu bohatých a zářivých barev světelného svazku. SeaChanger byl vyvinut tak, aby nabídl právě toto – flexibilitu a přístup k milionům barev. Libovolnou zvolenou barvu je možné vytvořit a kdykoliv později zopakovat použitím údajů uložených v paměti přístroje – od jemných pastelových odstínů až po hluboké a plné základní tóny.
 
SeaChanger nabízí možnost kreativního designu a ovládání, a tím eliminuje problémy, které se vyskytovaly u starších typů měničů barev. Tato jedinečná patentovaná technika využívá výhody dichroických barevných filtrů tak, aby uvedla do života dosud nevídané odstíny barev. I přes svoji technicky promyšlenou složitou konstrukci se SeaChanger snadno přizpůsobí zadaným požadavkům.
 
SeaChanger Colour Engine je výrobek firmy Ocean Optics, významného dodavatele řešení optického snímání v průmyslu (spektrometry, senzory, software, optické komponenty, radiometrické kalibrační systémy) a základních metod měření a využití vzájemného působení světla a hmoty. Firma The Thin Films Division navrhuje a vyrábí patentované dichroické filtry určené pro zábavní průmysl, osvětlování architektury a výstavy, vyrábí přesnou optiku a povrchově upravuje světelné zdroje, reflektory a optické příslušenství pro použití ve vědě. Upravené dichroické filtry Ocean Optics jsou tak přesné, že i promítnuté velkoplošné statické obrazy mají pozoruhodně velký a rovnoměrný jas. SeaChanger používá nejkvalitnější dichroické filtry, které jsou ideální pro využití v divadlech a při řešení dalších úloh z oboru světelného designu.
 
  • SeaChanger XG Profile využívá čtyři upravené dichroické filtry: azurový, žlutý, purpurový (CYM) a patentovaný „extrémní zelený“ filtr xG. Filtr xG rozšiřuje paletu barev CYM a umožňuje vytvořit hlubokou modrou, jasně červenou a zářivě zelenou barvu, kterých by nemohlo být nikdy dosaženo běžným smícháním barev CYM. Přístroje SeaChanger jsou tiché. Dichroické filtry odolávají působení teploty a vlhkosti, díky čemuž není třeba použít chladicí ventilátory. Jsou kompatibilní s množstvím průmyslově vyráběné divadelní osvětlovací techniky a uchovávají si všechny charakteristiky světlometu ETC Source Four.
  • SeaChanger Wash Colour Engine je CYMG hexachromický měnič barev, který promění světlomet ETC na dichroický Wash. SeaChanger Wash poskytuje jemné osvětlení s plynulými přechody, vhodnými nejen pro scénický design, ale i pro rozmanitá architektonická využití. SeaChanger Wash je samostatná jednotka s interním zdrojem napájení a čtyřkanálovým řízením DMX. Pohon SeaChangeru v této jednotce je možné ovládat protokolem DMX, popř. protokolem RDM, nebo z klávesnice na panelu s třímístným LED displejem. SeaChanger Wash má zoom od 20° do 70° a může být dodán se čtyřlistými klapkami.
Zastoupení pro ČR:
 
Osvětlovací technika Vít Pavlů, s. r. o.
Bronzová 2
155 00 Praha 5
Česká republika
tel.: +420 235 517 311
fax: +420235 518 243
mobil: +420 604 235 727
 
Obr. 1. Systém M2 Followspot
Obr. 2. Seachanger XG Profil
Obr. 3. SeaChanger Wash Colour Engine