časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Scénické osvětlení interiérů a exteriérů

|

číslo 3/2002

Scénické osvětlení interiérů a exteriérů

Ing. Jiří Vomáčka

Firma Osvětlovací technika Vít Pavlů působí na českém trhu již od roku 1991. V oboru osvětlovací, zvukové a divadelní techniky vykonává expertní a poradenskou činnost, projektovou a dodavatelskou činnost, včetně montáže elektroinstalačních a datových rozvodů, zaškolení a záručního i pozáručního servisu dodávané techniky. Firma úzce spolupracuje s renomovanými architekty při přípravě a realizaci stavebních úprav stávajících objektů i nové výstavby. Našimi spolupracovníky jsou také architekti z oboru scénografie, lightdesignu (výtvarného světelného řešení), reklamy, výstavnictví apod.

Obr. 1. Obr. 2.

Díky profesionálnímu přístupu získala firma Osvětlovací technika Vít Pavlů výhradní zastoupení pro prodej sortimentu kvalitních výrobců, jako jsou firmy Clay Paky a Spotlight (obě Itálie) v oboru inteligentní a statické divadelní a architektonické osvětlovací techniky, a zastoupení firmy MA Lighting (Německo) na dodávky osvětlovacích pultů, stmívacích jednotek, diod LED s velkou svítivostí a dalšího příslušenství. Jako VIP distributor dodáváme speciální světelné zdroje firmy Philips ČR s. r. o. Lighting. Z českých výrobců distribuujeme produkty firem Milos (nosné příhradové hliníkové konstrukce) a Robe Show Lighting (inteligentní a architektonické světlomety) a dodáváme jejich výrobky.

Obr. 3.

Činnost firmy je pro maximální spokojenost zákazníků zaměřena také na propagaci nových technologií v oboru, které jsou představovány na výstavách a prezentačních akcích pořádaných naší firmou nebo přímo u zákazníka.

Široké uplatnění nalézají námi dodávané výrobky v oblastech:

Divadla, TV studia, kulturní domy
Kvalitní statické celohliníkové světlomety jsou díky svým technickým parametrům (vysoký světelný výkon, tepelnětechnické vlastnosti, kvalita zpracování) použity na mnoha divadelních scénách a v TV studiích. Efektové inteligentní projektory, které zásluhou velmi kvalitní optiky, plynulého pohybu, nízké hlučnosti a množství funkcí, od barevného spektra po grafické obrazce, dnes již neodmyslitelně patří do návrhů divadelních architektů a scénografů. Nezanedbatelná je i nízká spotřeba elektrické energie výbojových světelných zdrojů s elektronickými předřadníky s kompenzací účiníku. Doplněním o stmívací jednotky MA a nadčasovým řídicím pultem GrandMA jsou vytvářeny české i světové scény.

Z mnoha divadel a jiných scén, které byly vybaveny zmíněnou osvětlovací technikou, uveďme např. Národní divadlo, Studio Y, Divadlo Bez zábradlí, Divadlo Říše loutek, Divadlo Archa, Obecní dům (vše Praha), Škoda auto Muzeum a Škoda zákaznické centrum v Mladé Boleslavi a Česká televize v Praze a Ostravě.

Osvětlovací a zvuková technika instalovaná naší firmou spolehlivě funguje i v mnoha hudebních a diskotékových klubech.

Obr. 4.

Architektonické a slavnostní osvětlení
Použití osvětlovací techniky v architektuře a osvětlení při významných příležitostech se již stalo součástí našeho života. Tomuto trendu se přizpůsobili i výrobci působící spíše v oblasti divadelní a zábavní techniky. Příkladem je i typová řada reflektorů CP Color firmy Clay Paky. Výbojové zdroje s dlouhou životností, krytí IP65 a elegantní design jsou běžným vybavením, které je doplněno možnostmi změny barev (míchání CMY), stmíváním, skleněnými filtry, ovalizačními filtry (refraktory, které mění rotačně souměrné rozložení svítivosti na eliptické) a směrovacími klapkami. Nastavení světelných a barevných nálad je jednoduše programovatelné z vestavěného ovladače nebo externě protokolem DMX.

Naší firmou byly realizovány stabilní osvětlovací systémy významných objektů, jako je Mariánský most v Ústí nad Labem, Škoda zákaznické centrum apod. Mobilní slavnostní osvětlení jsme instalovali na Pražském hradě, Karlově mostě (viz obr. 1, 2 a 3), při příležitosti otevření Tančícího domu, Korso Karlín apod.

Interiérové osvětlení
I přes obrovskou škálu osvětlovacích prostředků využívají architekti divadelní reflektory často i v interiérech, pro které nejsou svým názvem určeny viz obr. 4. Svými technickými vlastnostmi však dokážou cíleně rozzářit vystavené modely autosalonů, zbarvit stěny reprezentačního prostoru firmy, nasvítit bar, zvýraznit zboží ve výloze obchodu atd. Osvětlovací rampu s reflektory jsme instalovali jako neobvyklý doplněk např. i v kadeřnictví v centru Prahy.

Obr. 5.

Samostatnou kapitolu tvoří prezentační projektory. Efektní reklamní prezentace nebo upoutávky, nasměrování zákazníků k obchodu pohybující se šipkou, kroužící barevné logo firmy, měnící se a pohyblivé diapozitivy jako bilboard, filmový pás a mnoho dalších efektů nejsou pro prezentační projektor V. I. P od firmy Clay Paky nic neobvyklého. Pro velmi jednoduché ovládání jsou našimi zákazníky velmi oblíbeny. I u těchto projektorů je kvalita námi dodávaného sortimentu jedním z důležitých kritérií. Tu paradoxně potvrzuje i skutečnost, že uvedené projektory, vybavené kvalitními objektivy a výbojkou HTI 300W, jsou díky stejné svítivosti v celém světelném kuželu použity při kontrole přesné sklářské výroby. Jako interiérové osvětlení byly instalovány např. v kostele sv. Ignáce v Praze.

Optická vlákna, diody LED s velkou svítivostí
Osvětlování prostřednictvím optických vláken a intenzivně svítících diod LED již nachází uplatnění v mnoha oborech. Velkou výhodou optických vláken je studené světlo bez UV záření, vhodné pro muzea, galerie, bodové osvětlení exponátů, fotografií apod. Jako světlovodné médium bez elektrické energie jsou tato vlákna vhodná pro bazény, sauny, zvýraznění hran ve venkovním prostředí apod. Zabudováním vláken do stěn, podlah, hran schodišť, stropu (např. hvězdná obloha) zvýrazní mnohé interiéry i exteriéry, kde změny teplot komplikují použití klasických svítidel viz obr. 5).

Konstrukce
Pro stabilní i mobilní instalace osvětlovacích ramp dodáváme a montujeme příhradové trubkové konstrukce z hliníkové slitiny. Variabilita a rozměry prvků, včetně atypické zakázkové výroby, umožňují navrhnout a realizovat libovolné tvary a velikosti, včetně kruhových prvků. Lze je opět vidět nejen v divadelní a zábavní technice, ale zejména při realizaci výstavních stánků a dekoračních prvků interiérů. Návrhy v provedení 3D (v trojrozměrném provedení) a statické posouzení je samozřejmým servisem naší firmy.

Obr. 6.

Výstavy
Firma Osvětlovací technika Vít Pavlů navrhuje a staví výstavní stánky doplněné osvětlovací a ozvučovací technikou viz obr. 6. Zákazníci oceňují zejména možnost promítat pohybující se logo firmy či upoutávku na konkrétní výrobek na strop nebo podlahu výstavní haly. Technika instalovaná naší firmou umožní dokonalou předváděcí show, kterou po dohodě připraví naši technici a lightdesigner (světelný výtvarník).

V textu jsme se snažili přiblížit sortiment speciálního oboru osvětlovací techniky, zejména možnosti jeho použití v odvětvích stavební činnosti, architektonických návrhů i tvorby osobitých interiérových aplikací.

OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA VÍT PAVLŮ
Bronzová 24/2
155 00 Praha 5
tel.: 238 517 311, 235 516 331
fax: 235 518 243
e-mail: otvpavlu@czn.cz
http://www.otvpavlu.cz