časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

S poctivostí nejdál dojdeš…

|

Před časem se v tisku i na internetu probíraly problémy s porušováním autorských práv u vědeckotechnických prací, zde je míněno opisování velkých částí nebo celých zpráv bez citací autora a vydávání těchto „originálů“ za vlastní novým „autorem“. Na brněnské Masarykově univerzitě (MU) byl vypracován program, který je schopen v českých, slovenských a anglických textech vyhledávat shodné nebo velmi podobné pasáže, a tak odhalit plagiátorství. K využití tohoto nástroje se přihlásily další univerzity ČR a na webových stránkách ústavu výpočetní techniky MU se uvádí, že vznik programu a jeho používání značně omezily opisování, zejména u studentských prací, kde hrozí kárný postih až vyloučení ze studia.
 
Prohřešky proti dobrým mravům se objevují ve všech sférách lidské činnosti: v politice, ve výrobních podnicích, v bankovnictví, v obchodě, v dobročinných organizacích i jinde. Nás, pracovníky odborného tisku, zajímá především etika ve vědeckotechnických publikacích. Se zpožděním se z Lidových novin z 19. 6. 2009 dovídáme, že parta amerických studentů vytvořila v roce 2005 počítačový program SCIgen, který podle několika klíčových slov vygeneroval anglický text, který na pohled vypadal jako vědecká zpráva, neboť obsahoval kromě gramaticky správného textu také tabulky a grafy. Tuto vědeckou studii, ale vlastně blábol, studenti nabídli jako příspěvek na mezinárodní konferenci a s údivem zjistili, že příspěvek byl přijat. S popsaným programem uspěli také íránští studenti, kteří poslali další nesmyslný text do vědeckého časopisu s velkým tzv. impakt faktorem Applied Mathematics and Computation vydavatelství Elsevier Science.
 
Tyto negativní zprávy považuji za příležitost upozornit čtenáře časopisu Světlo, že jsme zařazeni do skupiny recenzovaných časopisů a články se složitější vědeckotechnickou tematikou předáváme k posouzení renomovaným odborníkům. Samozřejmě to stojí čas a peníze. Zatím se setkáváme s pochopením většiny autorů i čtenářů, připravujeme se však o některé příspěvky a autory, když nejsme ochotni publikovat nesprávné nebo nevěrohodné informace.
 
Přiznám se, že někdy zvažuji, zda název úvodníku s ohledem na současný stav světa nemám doplnit podle humoru výborného profesora matematiky na střední škole p. Vošvrdy „… než tam dojdeš, dávno pojdeš“. Aby však celá tato úvaha nekončila pesimisticky, doufám, že podvodníků a nepoctivců je méně než těch druhých. Utvrzuje mě v tom snaha většiny hochštaplerů zakrývat své prohřešky a neschopnost krasořečněním o morálce a kritikou ostatních, z čehož plyne, že i oni by rádi byli poctivými a úspěšnými.
 
Zaslouženou dovolenou Vám přeje
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor