časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rychlomontážní systémy PHILIPS – komplexní řešení

|

číslo 3/2003

Rychlomontážní systémy PHILIPS – komplexní řešení

Stále se rozšiřující rozsah použití zářivkových rychlomontážních systémů (již nejen v hypermarketech, velkých distribučních centrech a některých typech průmyslových prostorů) společně s pokrokem ve vývoji optických systémů a světelných zdrojů (např. zářivky TL5 80W) vedl PHILIPS Lighting k doplnění nabízeného sortimentu tohoto typu osvětlení.

Obr. 1. Obr. 2.

Pro aplikaci rychlomontážních systémů v obchodech, průmyslu, kancelářích, školách, pro montážní výšky od 3 do 12šší krytí a v cenových úrovních od ekonomické až po exkluzivní nabízí PHILIPS tyto tři typové řady:

  • MAXOS – nejkomplexnější typová řada nejvyšší úrovně vyvinutá a vyráběná v továrně Philips – AEG v SRN,

  • TTX400 – v České republice dobře známý systém s mnoha aplikacemi, který byl inovován zejména v provedeních pro zářivky TL5,

  • TTX150 – nový ekonomický systém vyznačující se jednoduchostí objednání a instalace.

Jednotlivé oblasti užití těchto systémů ukazuje tab. 1.

Tab. 1. Jednotlivé oblasti užití systémů MAXOS, TTX400 a TTX150

Oblast Užití TTX150 TTX400 MAXOS
Průmysl celkové osvětlení + ++ ++
logistická centra + ++ +
aplikace s IP40   ++ ++
integrace řízení   + ++
automobilky   + ++
aplikace IP40 až 65     ++
Obchody celkové osvětlení – průměrná osvětlenost + ++ ++
celkové osvětlení – vysoká osvětlenost   ++ ++
integrace bodového osvětlení   + ++
nároky na designové řešení   + ++
integrace řízení   + ++
kompletní flexibilita     ++
Kanceláře parabolická optika (60°)   ++ ++
nároky na designové řešení   + ++
dekorativní řešení     ++

MAXOS

MAXOS je stylový rychlomontážní systém, jenž se uplatňuje v celkovém designu interiéru. Je vhodný pro osvětlení obchodů, průmyslových prostorů (obr. 10) a kanceláří (obr. 9). Vyrábí se ve verzi pro zářivky TL-D (obr. 1) a TL5 (obr. 2).

Pro průmyslové prostory s výskytem vlhkosti, prachu a pro potravinářský průmysl jsou k dispozici uzavřená svítidla s krytím IP54 (obr. 3) nebo celý systém (nosné lišty, svítidla) v provedení s krytím IP64 (obr. 4).

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Nosné lišty se dodávají s průběžným vedením s pěti, sedmi, deseti nebo čtrnácti vodiči (obr. 5). Tato variabilita umožňuje snadnou integraci nouzového osvětlení, řízení osvětlení nebo jednoduché vytváření zónového osvětlení. Maximální flexibilitu poskytuje verze nosných lišt se sběrnicovým průběžným vedením (označení BUS bar – obr. 6). Při použití těchto lišt je možné, na rozdíl od standardních lišt s pevnou polohou svítidla, volit polohu umístění svítidla libovolně.

Bodová svítidla pro akcentující osvětlení lze integrovat do systému MAXOS dvěma způsoby:

  • pomocí speciálního adaptéru do libovolné pozice v systému v provedení BUS,

  • nebo nahrazením svítidla v klasickém systému prvkem s integrovanou tříokruhovou přípojnicí (obr. 7).

Obr. 6. Obr. 8.

Široká škála montážních prvků dovoluje montáž přisazenou nebo závěsnou na řetízky, lanka nebo trubkové závěsy. Díky tuhosti konstrukce a použitému materiálu nosných lišt dosahuje maximální rozpětí závěsných prvků až pěti metrů.

Základní systém závěs, nosná lišta a svítidlo je doplněn rozsáhlým výběrem reflektorů, mřížek a integrovaných výbojkových svítidel (obr. 8).

Obr. 7.

TTX150

Nový sytém TTX150 (obr. 11) je určen především pro osvětlování menších supermarketů a průmyslových prostorů se závěsnou výškou svítidel do 6 m. Základními kritérii při vývoji této typové řady byla cena a jednoduchost specifikace, objednání a montáže.

Základem systému je svítidlo s délkou 1,53 nebo 3,06í integrovanými spojkami (obr. 12). Vložené průběžné pětivodičové vedení se propojuje konektory. Během propojování volí přiřazení konkrétního svítidla do příslušného okruhu (fáze).

Montážní prvky, které lze po systému posunovat (obr. 13), jsou vhodné pro závěsnou i přisazenou montáž.

Optický systém svítidla je tvořen bílým vloženým reflektorem (obr. 14), který je možné doplnit bílou mřížkou.

Stejný profil svítidla pro všechna osazení (jedna i dvě trubice vedle sebe) umožňuje vytvářet v jedné souvislé řadě místa s vyšší a nižší osvětleností při zachování jednolitého vzhledu.

Pro vytváření spojů tvaru T nebo X je v sortimentu TTX 150 obsažen odpovídající spojovací prvek. Přídavný kabel určený např. pro nouzové osvětlení lze vést po horní ploše systému, pro jeho uchycení se používají externí příchytky.

Obr. 9. Obr. 10.

Výraznou charakteristikou rychlomontážního systému TTX 150 je jednoduchost objednání. Pro vytvoření světelné řady stačí objednat příslušný počet svítidel. Každé balení obsahuje předmontované svítidlo, reflektor, spojky reflektoru a závěsný prvek a sadu obsahující příslušenství pro jednu řadu – dvě koncovky, napájecí konektor a závěsný prvek.

Nový rychlomontážní systém PHILIPS TTX 150 je určen pro použití tam, kde je žádána dobrá kvalita a ekonomické řešení osvětlení. Kombinací moderního funkčního designu, jednoduché instalace a vysoké flexibility vytváří skutečně efektivní osvětlení odpovídající současným požadavkům na osvětlení větších ploch.

Bližší informace získáte na adrese:

Philips ČR spol. s r. o. Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz