časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rychlé připojení vodičů všech druhů bez použití nástrojů

Zdeněk Štěpka | WAGO-Elektro spol. s r. o. | www.wago.cz

Rodina svorek WAGO řady 221 se rozrůstá o páčkovou instalační svorku Inline pro univerzální připojování vodičů v jednom směru.

Nová instalační svorka WAGO Inline řady 221 s páčkou představuje průkopnické řešení pro všechny druhy vodičů od 0,2 do 4 mm², které nabízí bezkonkurenční jednoduchost, rychlost a spolehlivost.

Průchozí svorka WAGO Inline štíhlé konstrukce kombinuje všechny osvědčené přednosti instalačních svorek řady 221. Umožňuje univerzální připojování vodičů – ovládací páčka zcela eliminuje nutnost používat nástroje a současně zajišťuje viditelně bezpečný a spolehlivý kontakt s vodičem. Když je zapotřebí více pólů, doplňkové adaptéry umožňují uživateli vytvořit vysoce modulární a flexibilní sestavu s až pěti póly s fixní polohou v jediném adaptéru, bez ohledu na to, zda se používá (či nepoužívá) odlehčení tahu, zda se svorka montuje na lištu DIN pomocí západky, upevňuje šrouby, lepením či vázacími pásky, nebo zda se zavěšuje.

K dispozici jsou dvě varianty instalační svorky Inline, obě s atesty EN a UL: první verze má transparentní kryt pro vodiče o průřezu 0,2 až 4 mm² pro všechny standardní aplikace. Druhá verze s bílým krytem je určena pro severoamerický trh a má mírně odlišný rozsah připojovaných vodičů do AWG 12.

Obr. 1. Rodina svorek WAGO řady 221
Obr. 1. Rodina svorek WAGO řady 221

Univerzální připojovací technika pro instalace ve stísněném prostoru

Svorky Inline řady 221 (obr. 1) jsou univerzálním připojovacím prostředkem, který nejenže díky kompaktním rozměrům vylepšuje stávající instalace, ale zároveň svým prostorově nenáročným provedením otevírá široké spektrum nových způsobů využití. Patří mezi ně např. aplikace na omezeném prostoru, jako jsou laboratorní a zkušební sestavy, testovací pracoviště ve výrobních závodech, připojování svítidel v podhledech, prodlužování reproduktorových kabelů nebo použití v odbočných krabicích v průmyslových aplikacích. A to je jen vrcholek ledovce – drobná svorka Inline řady 221 poskytuje obrovské množství příležitostí, ze kterých může uživatel těžit.

Rychlé a snadné použití, spolehlivý kontakt s vodičem

Instalační svorka WAGO Inline řady 221 zajišťuje intuitivní a pohodlné připojování plných, vícedrátových i jemně laněných vodičů v jednom směru. S páčkou WAGO je připojování vodičů velmi snadné: stačí ji zvednout, zavést vodič a páčku zase sklopit. Stejně rychlé a snadné je i odpojování vodičů: zvednout páčku, vytáhnout vodič, sklopit páčku. Všechny druhy vodičů je tak možné připojovat bez použití nástrojů. Integrace osvědčené pružinové připojovací techniky WAGO do kompaktního transparentního pouzdra je zárukou viditelně spolehlivého kontaktu s vodiči všech druhů o průřezu od 0,2 do 4 mm².

Obr. 2. Svorky Inline 221 v instalační krabici Obr. 3. Svorky Inline 221 použité společně s adaptérem
Obr. 2. Svorky Inline 221 v instalační krabici, Obr. 3. Svorky Inline 221 použité společně s adaptérem

Více pólů se značením – individuální přizpůsobení pomocí adaptéru

Zmiňované instalační svorky rovněž umožňují implementovat více pólů (obr. 2). Do příslušných adaptérů lze zaklapnout až pět modulů, které je možné v případě potřeby dál doplňovat. Adaptéry lze napevno instalovat na lištu DIN s odlehčením tahu či bez něj, přesně podle požadavků dané aplikace. Adaptéry je možné zajistit aretačním mechanismem, šrouby, lepením, vázacími pásky nebo zavěšením. Dostupná plocha pro značení je předem potištěna a pro větší přehlednost ji uživatel může individuálně přizpůsobit pomocí samolepicích pásků.