časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rotaris – kruhová svítidla pro kanceláře a obchody

|

číslo 1/2004

Rotaris – kruhová svítidla pro kanceláře a obchody

Jako každé jaro, přichází i letos Philips Lighting na trh s novou řadou svítidel s výmluvným názvem ROTARIS. Po typových řadách CarpeDiem a Executive (Světlo č. 4/2003, s. 36–37) jsou tato svítidla dalším rozšířením nabídky Philips v oblasti originálních designových řešení osvětlení.

Obr. 1.

Kruh je pro každého z nás přirozeným tvarem, s kterým se lze setkat v každodenním životě (obr. 1). Je symbolem rovnováhy, harmonie a souladu. Právě taková jsou i svítidla ROTARIS – vizuálně definovaná sadou soustředných kruhů. Středový prvek z bíle lakovaného nebo satinovaného hliníku je obklopen opálovým nebo čirým krytem světelného zdroje s vnitřní prizmatickou strukturou koncentrického provedení. Dále od středu se nachází optická část – reflektor opět ze satinovaného hliníku. Kombinace těchto prvků vytváří dojem lehkosti a čistoty. Vnější rámeček tělesa, který s optikou tvoří jeden celek, propojuje svítidlo se stropem a zajišťuje plynulý přechod svítidla do prostoru.

Svítidla ROTARIS se vyrábějí v pěti základních verzích – závěsné (obr. 2) s přímým nebo kombinovaným výstupem světla, přisazené (obr. 3), zapuštěné (obr. 4) a zapuštěné pro přímou montáž do podhledu s modulem 600 × 600 mm (obr. 5).

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Pro všechny verze je možná zvolit provedení krytu světelného zdroje (čirý nebo opálový) a barvy středového prvku (hliník nebo bílý lak). Pro kryt zdroje lze také objednat stylovou modrou vložku, která dá krytu azurové zabarvení. Pro zapuštěná svítidla jsou nabízeny ještě další provedení středového prvku – perforovaný, se zvětšeným průměrem nebo s otvorem o maximálním průměru 200 mm pro integraci dalšího vybavení (reproduktory, různá čidla atd.). Středový prvek zapuštěných svítidel umožňuje integraci pevných i směrovatelných úzkoúhlých vestavných svítidel nové řady Fugato (obr. 6).

Obr. 5. Obr. 6.

Svítidla ROTARIS jsou osazena kruhovými zářivkami o průměru 16 mm Philips TL5C 60W/830 (barva 840 na vyžádání), které jsou dodávány spolu se svítidlem. Standardně je použit elektronický předřadník HF Performer s teplým startem, variantou je osazení regulovatelným digitálním předřadníkem HF Dali. Další technickou zajímavostí je možnost vybrat si svítidlo vybavené integrovaným řídicím prvkem Philips OMNISENSE. Tento prvek se využívá pro regulaci světelného toku zdroje v závislosti na intenzitě denního osvětlení, přítomnosti osob a pro regulaci dálkovým ovládáním. K jednomu řídicímu svítidlu s OMNISENSE může být připojeno až sedm řízených svítidel s regulovatelnými předřadníky.

Obr. 7.

Svítidla ROTARIS jsou určena zejména pro osvětlování kanceláří a obchodů. Kruhový tvar svítidla dovoluje architektovi i projektantovi volnost v řešení rozmístění svítidel, které odpovídá modernímu flexibilnímu kancelářskému prostředí. V současných interiérech kanceláří jsou preferovány organické a plynulé linie oproti tvrdým, striktně pravoúhlým tvarům a sítím. Kruhový tvar nemá rohy, tedy ani směr a poskytuje tak možnost vytvořit síť svítidel bez specifického směru.

Pro použití svítidel v kancelářích s monitory je důležitým parametrem omezení jasu svítidla. Svítidla ROTARIS mají všesměrové omezení jasu, které odpovídá požadavkům nové normy pro osvětlování vnitřních prostor EN 12464-1 na omezení jasu svítidla Lm < 1 000 cd/m2 pro úhly > 65°.

Při navrhování osvětlení obchodů je základem kombinace celkového a zvýrazňujícího (akcentního) osvětlení. Díky svítidlům ROTARIS s integrovanými úzkoúhlými svítidly (typu downlight) řady FUGATO lze zařadit oba zmíněné druhy osvětlení do jednoho svítidla (obr. 7). Toto řešení snižuje potřebné množství otvorů ve stropu a tím i náklady na montáž.

Kombinace zapuštěných (přisazených) a závěsných svítidel (např. nad pokladnou) jednoho designu napomáhá zvýraznění různých zón prostor obchodu při zachování jednotného vzhledu osvětlovací soustavy.

Více informací o svítidlech ROTARIS lze nalézt na www.rotaris.philips.com

Philips ČR spol. s r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
e-mail: jakub.wittlich@philips.com
http://www.philips.cz