časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Řízení osvětlení pomocí WAGO-I/O-SYTEM 750

|

Ing. Ondřej Dolejš, Ph.D., WAGO Elektro spol. s r. o.
 
Hotel Radison SAS tzv. Blue Haven patří svou polohou nedaleko frankfurtského výstaviště do hlavní části této metropole. Pro řízení osvětlení tohoto architektonicky zajímavě řešeného čtyřhvězdičkového hotelu byl vybrán WAGO-I/O-SYSTEM.
 
Hotel této kategorie musí nabízet něco navíc než pouze komfort. Vstupní hala a společenská místnost, bary, restaurace, konferenční místnosti a sportovní centrum, to vše musí vkusně ladit. Řízení osvětlení je uzpůsobeno denní době a použití daného prostoru. Proto si společnost MCE Stangl vybrala WAGO-I/O-SYSTEM, který od první chvíle vyhovuje požadavkům kladeným na řízení osvětlení v takto náročných prostorech. A díky své modularitě vyhoví i změnám během výstavby. Modulárně koncipovaná řídicí stanice vyhodnocuje signály od tlačítek, ovládacích panelů a čidel pohybu. Jednotlivá svítidla jsou prostřednictvím modulu DALI spínána a stmívána. Každá stanice WAGO je vybavena procesorovým modulem, který se stará o nastavování požadovaných scén, skupin a mnoha dalších parametrů, jakými jsou např. doba sepnutí a lokální uložení do paměti. Nastavení zůstanou uložena i při případném rušení komunikačních sítí a systém funguje lokálně i při chybách nadřazeného BMS (Building Management System.
 
Nikdy není možné naplánovat daný projekt do sebemenšího detailu, a proto byl pro svou velkou flexibilitu vybrán WAGO-I/O-SYSTEM. Díky tomu bylo světlo v prostorech před výtahy na základě informace z čidel pohybu jednoduše stmíváno, místo konvenčního vypnutí a zapnutí. To vedlo ke zlepšení pohodlí hostů, ale i větší šetrnosti k elektronickým zařízením.
 
Významným prvkem jsou RGB svítidla použitá v sálech, kde je možné plynule nastavovat barevnou náladu. Projektant osvětlení může tuto barvu snadno přizpůsobit daným podmínkám prostředí (denní svit, barva místnosti) a personál ji kdykoliv snadno vyvolat. S klasickým analogovým řízením by se těchto nastavení dosahovalo velmi obtížně. Systém WAGO je také použit k zasílání informací z jednotlivých pater personálu. Otevřenost systému byla využita pro snadnou integraci s ostatními technologiemi.
 
Obr. 1. Hotel Radison SAS Blue Haven
Obr. 2. Díky použití RGB ve svítidlech lze v sálech plynule nastavovat barevnou scénu